Dynia to warzywo, które ze względu na wartości odżywcze, walory smakowe oraz niską cenę warto jak najczęściej wykorzystywać w kuchni. Można z niej przygotować zupy, dania obiadowe, przystawki, ciasta, przetwory, a nawet piec chleb. Spróbujcie jej w nowych, mniej znanych odsłonach.
Dynia z morelami, to oryginalna przystawka serwowana na gorąco. Zachwyca nie tylko swym pięknym, złocistym kolorem, ale i świetnym smakiem. Dynia na sposób orientalny to propozycja na ciekawy dodatek do obiadu, idealnie komponuje się z ryżem i grillowaną piersią z kurczaka. Curry z dyni świetnie sprawdzi się jako lekkie danie na kolację lub jako gorąca przekąska dla gości. Smacznego!
Dynia z morelami
Składniki:
70 dag miąższu z dyni
25 dag suszonych moreli
1 kieliszek białego, wytrawnego wina
2 cebule
¾ szklanki posiekanych orzechów włoskich
¼ łyżeczki mielonych goździków
½ łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżki masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, cukier
Przygotowanie:
Morele opłukać, zalać winem, zagotować, wyjąć łyżką cedzakową, przestudzić, pokroić w cienkie paski. Zalewę pozostawić.
Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością gorącej wody, gotować pod przykryciem ok. 30 minut na małym ogniu. Odcedzić, wymieszać z goździkami i cynamonem.
Cebulę drobno posiekać. W rondelku stopić masło, zeszklić cebulę, dodać pokrojone morele i dynię, zalać zalewą z moreli, delikatnie wymieszać, dusić kilka minut.
Dodać orzechy, doprawić solą i cukrem do smaku, delikatnie zamieszać.
Gorące przełożyć do salaterki, przed podaniem posypać dodatkowo natką pietruszki.
* Podawać jako gorącą przystawkę.
Dynia na sposób orientalny
Składniki:
50 dag dyni
1 biała cebula
2 łyżki oleju sezamowego
1 czerwona papryczka chili
½ łyżeczki chili sproszkowanego
sól
Przygotowanie:
Dynię obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w piórka, papryczkę drobno posiekać.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej sezamowy, włożyć cebulę i papryczkę, delikatnie podsmażyć około 2 minuty. Dodać dynię i przyprawy. Całość lekko podsmażyć, przykryć pokrywką i dusić około 10 minut.
* Można podawać z pieczywem.
Curry z dyni
Składniki:
1 kg miąższu z dyni
2 cebule
1 limonka
1 puszka ciecierzycy (ok. 40 dag)
1 puszka mleczka kokosowego (ok. 15 dag)
1 szklanka bulionu z warzyw
3 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki oleju
3 łyżki żółtej pasty curry
1 łyżka gorczycy
¼ łyżeczki mielonego kardamonu
listki mięty
Przygotowanie:
Dynię obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
Obrać cebule i drobno posiekać.
W garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Dodać pastę curry, gorczycę, kardamon i podsmażyć przez 2 minuty.
Dodać dynię, wymieszać, wlać bulion i mleczko kokosowe, zagotować.
Do garnka dodać osączoną ciecierzycę i gotować do momentu, aż dynia będzie miękka (około 10 minut).
Na suchej patelni uprażyć wiórki kokosowe na złoty kolor.
Dynię przełożyć do salaterki, skropić sokiem z limonki, posypać wiórkami kokosowymi i udekorować listkami mięty.
Podawać na gorąco.
Orientalnej dyni jeszcze nigdy nie jadłam 😉 Jestem jednak fanką starego dobrego kremu dyniowego z imbirem i przyprawami.
Chętnie spróbuję curry z dyni. Bardzo ciekawe przepisy. 🙂