Dynia to warzywo, które ze względu na wartości odżywcze, walory smakowe oraz niską cenę warto jak najczęściej wykorzystywać w kuchni. Można z niej przygotować zupy, dania obiadowe, przystawki, ciasta, przetwory, a nawet piec chleb. Spróbujcie jej w nowych, mniej znanych odsłonach.

Dynia z morelami, to oryginalna przystawka serwowana na gorąco. Zachwyca nie tylko swym pięknym, złocistym kolorem, ale i świetnym smakiem. Dynia na sposób orientalny to propozycja na ciekawy dodatek do obiadu, idealnie komponuje się z ryżem i grillowaną piersią z kurczaka. Curry z dyni świetnie sprawdzi się jako lekkie danie na kolację lub jako gorąca przekąska dla gości. Smacznego!

Dynia z morelami

Składniki:

70 dag miąższu z dyni

25 dag suszonych moreli

1 kieliszek białego, wytrawnego wina

2 cebule

¾ szklanki posiekanych orzechów włoskich

¼ łyżeczki mielonych goździków

½ łyżeczki mielonego cynamonu

2 łyżki masła

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól, cukier

Przygotowanie:

Morele opłukać, zalać winem, zagotować, wyjąć łyżką cedzakową, przestudzić, pokroić w cienkie paski. Zalewę pozostawić.

Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością gorącej wody, gotować pod przykryciem ok. 30 minut na małym ogniu. Odcedzić, wymieszać z goździkami i cynamonem.

Cebulę drobno posiekać. W rondelku stopić masło, zeszklić cebulę, dodać pokrojone morele i dynię, zalać zalewą z moreli, delikatnie wymieszać, dusić kilka minut.

Dodać orzechy, doprawić solą i cukrem do smaku, delikatnie zamieszać.

Gorące przełożyć do salaterki, przed podaniem posypać dodatkowo natką pietruszki.

* Podawać jako gorącą przystawkę.

Dynia na sposób orientalny

Składniki:

50 dag dyni

1 biała cebula

2 łyżki oleju sezamowego

1 czerwona papryczka chili

½ łyżeczki chili sproszkowanego

sól

Przygotowanie:

Dynię obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.

Cebulę obrać i pokroić w piórka, papryczkę drobno posiekać.

Na głębokiej patelni rozgrzać olej sezamowy, włożyć cebulę i papryczkę, delikatnie podsmażyć około 2 minuty. Dodać dynię i przyprawy. Całość lekko podsmażyć, przykryć pokrywką i dusić około 10 minut.

* Można podawać z pieczywem.

Curry z dyni

Składniki:

1 kg miąższu z dyni

2 cebule

1 limonka

1 puszka ciecierzycy (ok. 40 dag)

1 puszka mleczka kokosowego (ok. 15 dag)

1 szklanka bulionu z warzyw

3 łyżki wiórków kokosowych

2 łyżki oleju

3 łyżki żółtej pasty curry

1 łyżka gorczycy

¼ łyżeczki mielonego kardamonu

listki mięty

Przygotowanie:

Dynię obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.

Obrać cebule i drobno posiekać.

W garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Dodać pastę curry, gorczycę, kardamon i podsmażyć przez 2 minuty.

Dodać dynię, wymieszać, wlać bulion i mleczko kokosowe, zagotować.

Do garnka dodać osączoną ciecierzycę i gotować do momentu, aż dynia będzie miękka (około 10 minut).

Na suchej patelni uprażyć wiórki kokosowe na złoty kolor.

Dynię przełożyć do salaterki, skropić sokiem z limonki, posypać wiórkami kokosowymi i udekorować listkami mięty.

Podawać na gorąco.

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments
Ania
5 lat temu

Orientalnej dyni jeszcze nigdy nie jadłam 😉 Jestem jednak fanką starego dobrego kremu dyniowego z imbirem i przyprawami.

Thomas
4 lat temu

Chętnie spróbuję curry z dyni. Bardzo ciekawe przepisy. 🙂