W moim domu keczup musi zawsze być pod ręką. Mam swoje ulubione marki, ale domowy keczup jest niezastąpiony. Spróbujcie i przekonajcie się sami 🙂

Składniki na 5 butelek (po ok. ¼ l):

3 kg dojrzałych pomidorów

½ kg cebuli

3 ząbki czosnku

1 spory seler (ok. 25 dag)

6 łyżek oleju

sól, biały pieprz

20 dag brązowego cukru

1 łyżka sproszkowanej, słodkiej papryki

200 ml czerwonego octu winnego

szczypta pieprzu kajeńskiego

Przygotowanie:

Pomidory umyć, pokroić w grubą kostkę.

Cebulę i czosnek obrać, niezbyt drobno posiekać.

Seler obrać, pokroić w kostkę.

Wszystkie warzywa poddusić na rozgrzanym oleju, dodać 15 dag cukru, niepełną łyżkę soli, słodką paprykę i 150 ml octu. Wymieszać, gotować na małym ogniu bez przykrycia ok. 40 minut.

Butelki umyć i wyparzyć.

Miękkie warzywa przetrzeć przez sitko, wlać do garnka. Gotować bez przykrycia przez 1 – 1 ½ godz. Mieszając, aż powstanie gęsta masa.

Gotowy keczup doprawić do smaku pozostałym cukrem i octem, dodać sól, pieprz i pieprz kajeński. Wrzący rozlać do butelek, natychmiast zakręcić. Po otwarciu przechowywać w lodówce.

Warianty:

Na bazie tego przepisu można przygotować keczup pikantny z dodatkiem 5-6 strączków chilli lub keczup curry, zastępując sproszkowaną paprykę 3 łyżeczkami curry i 2 łyżeczkami drobno posiekanego imbiru.

* Jeżeli posiadasz robota kuchennego, można ułatwić sobie pracę siekając pomidory w misie przy użyciu noży, następnie – zmieniając nakładkę na tarkę o grubych oczkach, zetrzeć selera z czosnkiem. Gotować od razu tak, jak w dalszej części przepisu.

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments
Teresa
Teresa
6 lat temu

Bardzo smaczny .Ja lubię bardzo delikatne w smaku.