Jest to danie nie tylko dla miłośników schabu, dzięki śmietanowemu sosowi może być propozycją dla wszystkich, preferujących „soczyste” mięsiwa. Schab tak przygotowany jest bardzo delikatny, dosłownie rozpływa się w ustach. Sos jest pyszny i doskonale komponuje się z wszelkimi kaszami i makaronami. Smacznego!
Składniki:
1,30-1,50 kg schabu w kawałku
250 ml śmietany
2 łyżki mąki
majeranek, sól, pieprz cytrynowy
½ szklanki wody
1 pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Schab natrzeć solą, pieprzem cytrynowym i majerankiem. Przygotować brytfankę lub naczynie żaroodporne z pokrywką. Do brytfanki wlać ciepłą wodę, włożyć schab, piec półtorej godziny.
Po upieczeniu wyjąć mięso, pokroić na porcje. Śmietanę rozmieszać z mąką, zahartować sosem z pieczeni. Dodać śmietanę do sosu pieczeniowego. Do garnka przełożyć pokrojone mięso, zalać sosem, zamieszać i zagotować na delikatnym ogniu. Całość gotować 10 minut, posypać pokrojoną natką pietruszki, zamieszać i zdjąć z ognia.
* Schab najlepiej piec w temperaturze 180 stopni C, natomiast jeżeli nie jest wcześniej obsmażany, w temperaturze 220 stopni przez pierwsze 15 minut po czym należy obniżyć temperaturę do 180 stopni C.