Buraki mają wiele zalet. Są niebywale zdrowe, smaczne, dające wiele możliwości w ich przyrządzaniu (łącznie z pieczeniem ciast), a co najważniejsze, są dostępne przez cały rok. Buraki z wiśniami to idealne połączenie słodyczy warzywa z wytrawnością owocu. Jestem pewna, że tak przyrządzona przystawka na stałe zagości w Waszych domach. Kolejny przepis łączy ze sobą buraki z dynią. Taka sałatka jest świetną propozycją smacznego i pożywnego posiłku, który na przykład można zabrać ze sobą do pracy. Carpaccio z buraków idealnie pasuje do każdego dania i każdej okazji. Można je zrobić błyskawicznie i od razu serwować. Smacznego!

Buraki z wiśniami do obiadu

Składniki:

4 buraki ćwikłowe, ugotowane w mundurkach

wiśnie bez pestek (1/3 ilości buraków)

2 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 ząbek czosnku

sól

Przygotowanie:

Ugotowane i ostudzone buraczki obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski.

Wiśnie: – mrożone rozmrozić, lekko posłodzić; świeże – przekroić na połówki; konserwowe z zalewy – odsączyć.

Sos: wymieszać majonez z jogurtem, dodać rozgnieciony ząbek czosnku. Doprawić szczyptą soli.

Do buraczków dodać wiśnie, całość zalać sosem, wymieszać. Odstawić do schłodzenia.

Sałatka z buraków

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej
200g dyni
200g buraków
garść świeżej kolendry
garść pestek dyni
oliwa z oliwek
sok z połówki cytryny
ząbek czosnku
2 łyżki sezamu

Przygotowanie:

Dynię i buraki pokroić w niezbyt dużą kostkę, posolić. Usmażyć na oliwie z oliwek, ​ewentualnie można warzywa upiec w piekarniku, lekko kropiąc je oliwą. Kaszę ugotować. Upieczone warzywa przełożyć do miski, dodać ugotowaną kaszę i wymieszać ze sobą. Przygotować dressing z cytryny, oliwy, czosnku i kolendry. Sosem zalać sałatkę.

Sałatkę przed podaniem posypać sezamem oraz pestkami dyni.

Jak ugotować kaszę jaglaną?

W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli i oleju.

Na sicie opłukać ziarna kaszy pod zimną, bieżącą wodą by pozbyć się jej goryczy.

Po przepłukaniu kaszy przelać kaszę wrzącą wodą.

Do gotującej się wody w garnku włożyć przygotowaną kaszę jaglaną, wymieszać ją delikatnie, przykryć pokrywką i pozostaw na bardzo małym ogniu do czasu, gdy wsiąknie w nią cała woda (ok. 20 minut).

Uwaga: aby uniknąć papki z kaszy jaglanej, nie mieszać jej w trakcie gotowania!

Po wchłonięciu przez kaszę całej wody, wyłączyć gaz i pozostawić kaszę jaglaną pod przykryciem (ok. 10 minut).

Carpaccio z buraków

Składniki:

2 ugotowane buraki
100g koziego sera (lub sera typu feta)
pół szklanki orzechów włoskich
miód
oliwa z oliwek
sól
sok z cytryny
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Buraki pokroić na cienkie plasterki np. przy pomocy tarki do sera. Ułożyć równo na paterze. Posypać pokruszonym serem i orzechami. Polać dressingiem przygotowanym z soku z cytryny, oliwy oraz miodu.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o