Buraki mają wiele zalet. Są niebywale zdrowe, smaczne, dające wiele możliwości w ich przyrządzaniu (łącznie z pieczeniem ciast), a co najważniejsze, są dostępne przez cały rok. Buraki z wiśniami to idealne połączenie słodyczy warzywa z wytrawnością owocu. Jestem pewna, że tak przyrządzona przystawka na stałe zagości w Waszych domach. Kolejny przepis łączy ze sobą buraki z dynią. Taka sałatka jest świetną propozycją smacznego i pożywnego posiłku, który na przykład można zabrać ze sobą do pracy. Carpaccio z buraków idealnie pasuje do każdego dania i każdej okazji. Można je zrobić błyskawicznie i od razu serwować. Smacznego!
Buraki z wiśniami do obiadu
Składniki:
4 buraki ćwikłowe, ugotowane w mundurkach
wiśnie bez pestek (1/3 ilości buraków)
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
sól
Przygotowanie:
Ugotowane i ostudzone buraczki obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski.
Wiśnie: – mrożone rozmrozić, lekko posłodzić; świeże – przekroić na połówki; konserwowe z zalewy – odsączyć.
Sos: wymieszać majonez z jogurtem, dodać rozgnieciony ząbek czosnku. Doprawić szczyptą soli.
Do buraczków dodać wiśnie, całość zalać sosem, wymieszać. Odstawić do schłodzenia.
Sałatka z buraków
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
200g dyni
200g buraków
garść świeżej kolendry
garść pestek dyni
oliwa z oliwek
sok z połówki cytryny
ząbek czosnku
2 łyżki sezamu
Przygotowanie:
Dynię i buraki pokroić w niezbyt dużą kostkę, posolić. Usmażyć na oliwie z oliwek, ewentualnie można warzywa upiec w piekarniku, lekko kropiąc je oliwą. Kaszę ugotować. Upieczone warzywa przełożyć do miski, dodać ugotowaną kaszę i wymieszać ze sobą. Przygotować dressing z cytryny, oliwy, czosnku i kolendry. Sosem zalać sałatkę.
Sałatkę przed podaniem posypać sezamem oraz pestkami dyni.
Jak ugotować kaszę jaglaną?
W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli i oleju.
Na sicie opłukać ziarna kaszy pod zimną, bieżącą wodą by pozbyć się jej goryczy.
Po przepłukaniu kaszy przelać kaszę wrzącą wodą.
Do gotującej się wody w garnku włożyć przygotowaną kaszę jaglaną, wymieszać ją delikatnie, przykryć pokrywką i pozostaw na bardzo małym ogniu do czasu, gdy wsiąknie w nią cała woda (ok. 20 minut).
Uwaga: aby uniknąć papki z kaszy jaglanej, nie mieszać jej w trakcie gotowania!
Po wchłonięciu przez kaszę całej wody, wyłączyć gaz i pozostawić kaszę jaglaną pod przykryciem (ok. 10 minut).
Carpaccio z buraków
Składniki:
2 ugotowane buraki
100g koziego sera (lub sera typu feta)
pół szklanki orzechów włoskich
miód
oliwa z oliwek
sól
sok z cytryny
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Buraki pokroić na cienkie plasterki np. przy pomocy tarki do sera. Ułożyć równo na paterze. Posypać pokruszonym serem i orzechami. Polać dressingiem przygotowanym z soku z cytryny, oliwy oraz miodu.