Jeżeli szukacie przepisu z bakłażanem w roli głównej to polecam Caponatę. Jest to sycylijskie danie z bakłażana, selera naciowego, papryki i świeżych pomidorów. Dodatek oliwek i kaparów czyni z niej wykwintną potrawę. Caponatę można podawać na zimno lub ciepło, równie dobrze smakuje odgrzewana. Świetna jest z pieczywem lub jako warzywny dodatek np. do pieczonych mięs. Caponata jest pyszna, delikatnie słodka z kwaśną nutą, pełna mięsistych bakłażanów. Jest to potrawa uniwersalna – dla każdego. Smacznego!

Składniki:

2 bakłażany

2 papryki

2 cebule

2 łodygi selera naciowego

2 ząbki czosnku

40 dag posiekanych świeżych pomidorów (można zastąpić z puszki)

1 garść kaparów

1 garść czarnych oliwek

1 łyżka octu winnego

3 łyżki oliwy,

sól, cukier, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Bakłażany pokroić w grubą kostkę, posolić i odstawić na 30 minut. Po tym czasie wytrzeć je dokładnie ręcznikiem papierowym. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie, najlepiej w rondlu.

Po 4 minutach dodać pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i seler naciowy. Wycisnąć czosnek przez praskę. Całość przesmażyć ok. 6 minut.

Dodać obrane ze skórki i posiekanie pomidory. Dusić całość ok. 15 minut. Następnie dodać oliwki, kapary, posolić, dodać cukier i pieprz do smaku oraz ocet winny.

Warianty:

Można również dodać:

2 łyżki uprażonych orzechów pinii lub migdałów
2 łyżki rodzynek

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments