Trwa Carnaval Sztukmistrzów. Restauracja EGO znajdująca się na Starym Mieście zaprasza na degustację wyjątkowej, stworzonej specjalnie na okazję festiwalu, potrawy.
Holiszki były one ulubionym daniem Isaaca Singera, autora powieści „Sztukmistrz z Lublina”. To żydowskie gołąbki zawinięte w sparzone liście kapusty. Farsz przygotowuje się z wołowiny, kaczki, rodzynek, moreli i kaszy pęczak. Smak całej potrawy podkreśla wyjątkowy sos przygotowany z własnego przecieru pomidorowego z suszoną śliwą, które nadają orientalny smak temu daniu.
Danie dostępne jest w Restauracji EGO w Hotelu Alter do końca festiwalu, ale możecie też spróbować wykonać je sami. Specjalnie dla Was przepis na tę wyjątkową potrawę.
PRZEPIS
Składniki (6 porcji)
*Liście białej kapusty sparzyć w gorącej wodzie
Farsz:
*750 g mielonej wołowiny
*2 ząbki czosnku
*2 jajka
*200 g pęczaku
*1 cebula
*sól, mielony czarny pieprz
*50 g rodzynek
*50 g moreli
*2 l rosołu
Sos:
*1 kg pomidorów
*100 g śliwek suszonych
*50 g miodu
*5 szt. moreli
*10 szt. winogron
*10 g prażonych migdałów
Cebulę podsmażyć na oleju. Morele pokroić w drobne kawałki. Pęczek ugotować w solonej wodzie i ostudzić. Pomidory dusimy na wolnym ogniu. Blendujemy i przecieramy przez drobne sito. Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać, posolić i popieprzyć do smaku. Skroić twarde włókna z liści kapusty i na środek każdego liścia nakładać łyżką farsz. Następnie starannie zawinąć jak krokiety.
Tak przygotowane gołąbki układamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy rosołkiem lub tylko wodą i pod przykryciem pieczemy w piekarniku przez 1,5 godziny w temp. 150 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę garnka, dodajemy uduszone pomidory, śliwki suszone i 2-3 łyżki miodu, a następnie zapiekamy jeszcze przez pół godziny. Takie gołąbki mają słodko-kwaśny smak. Podajemy je ze smażonymi morelami i winogronami posypane prażonymi migdałami.