Carnaval Sztukmistrzów od kuchni. Ulubione danie Singera (przepis)

0
129

Trwa Carnaval Sztukmistrzów. Restauracja EGO znajdująca się na Starym Mieście zaprasza na degustację wyjątkowej, stworzonej specjalnie na okazję festiwalu, potrawy.

Holiszki były one ulubionym daniem Isaaca Singera, autora powieści „Sztukmistrz z Lublina”. To żydowskie gołąbki zawinięte w sparzone liście kapusty. Farsz przygotowuje się z wołowiny, kaczki, rodzynek, moreli i kaszy pęczak. Smak całej potrawy podkreśla wyjątkowy sos przygotowany z własnego przecieru pomidorowego z suszoną śliwą, które nadają orientalny smak temu daniu.

Danie dostępne jest w Restauracji EGO w Hotelu Alter do końca festiwalu, ale możecie też spróbować wykonać je sami. Specjalnie dla Was przepis na tę wyjątkową potrawę.

PRZEPIS

Składniki (6 porcji)

*Liście białej kapusty sparzyć w gorącej wodzie

Farsz:

*750 g mielonej wołowiny

*2 ząbki czosnku

*2 jajka

*200 g pęczaku

*1 cebula

*sól, mielony czarny pieprz

*50 g rodzynek

*50 g moreli

*2 l rosołu

Sos:

*1 kg pomidorów

*100 g śliwek suszonych

*50 g miodu

*5 szt. moreli

*10 szt. winogron

*10 g prażonych migdałów

Cebulę podsmażyć na oleju. Morele pokroić w drobne kawałki. Pęczek ugotować w solonej wodzie i ostudzić. Pomidory dusimy na wolnym ogniu. Blendujemy i przecieramy przez drobne sito. Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać, posolić i popieprzyć do smaku. Skroić twarde włókna z liści kapusty i na środek każdego liścia nakładać łyżką farsz. Następnie starannie zawinąć jak krokiety.

Tak przygotowane gołąbki układamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy rosołkiem lub tylko wodą i pod przykryciem pieczemy w piekarniku przez 1,5 godziny w temp. 150 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę garnka, dodajemy uduszone pomidory, śliwki suszone i 2-3 łyżki miodu, a następnie zapiekamy jeszcze przez pół godziny. Takie gołąbki mają słodko-kwaśny smak. Podajemy je ze smażonymi morelami i winogronami posypane prażonymi migdałami.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o