Jeden i drugi chłodnik jest pyszny, dlatego najlepiej raz zrobić chłodnik na biało, z kefirem i jogurtem, a drugi raz na zielono, z wykorzystaniem wywaru warzywnego. W obydwu przepisach bazę stanowi ogórek, który jest bardzo cennym warzywem ze względu na swoje walory smakowe, jak i zdrowotne, gdyż działa alkalizująco na organizm, skutecznie go odkwaszając. Smacznego!
Chłodnik na biało
Składniki:
4 ogórki gruntowe
1 pęczek rzodkiewek
1 ząbek czosnku
1 pęczek koperku
400 ml kefiru
300 ml jogurtu greckiego
3 łyżki białego octu winnego
1 łyżeczka cukru
sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
Ogórki obrać ze skórki, rzodkiewki oczyścić. Warzywa zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, przełożyć do miski. Posypać solą i cukrem, odstawić na 15 minut, aby puściły sok. Odcedzić na sicie.
Do salaterki przełożyć odsączone warzywa, wlać kefir oraz jogurt, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, całość wymieszać. Chłodnik doprawić octem, solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.
Chłodnik na zielono
Składniki:
3 ogórki gruntowe
1 garść mięty cytrynowej
250 ml zimnego wywaru warzywnego
1 łyżka soku z limonki
sól, pieprz cytrynowy
Przygotowanie:
Ogórki umyć i osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Listki mięty umyć, osuszyć, drobno posiekać. Wywar warzywny wymieszać z ogórkiem i miętą. Doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce.
Brzmi bardzo smacznie😊
Ja jadłam taki chłodnik 60 lat temu mieszkając w Wojsławicach w województwie lubelskim ,
tyle że bez czosnku.Wtedy z racji tego ,że mleko było swojskie robiło się chłodnik z zsiadłego mleka. Pamiętam, że będąc dzieckiem jadłam chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniakami. Zawsze trzeba próbować coś nowego więc korzystam z przepisu i zrobię tym razem z czosnkiem. Dziękuję za przepis.