Co jakiś czas każdego z nas dopada ogromna chęć na coś słodkiego. Portale dietetyczne radzą, żeby zamiast objadać się wysokokalorycznymi słodyczami, poświęcić kilka minut na zrobienie bardzo zdrowych ciasteczek owsianych. Sprawdzamy, jakie mają wartości i czy rzeczywiście warto nimi zastępować słodkie przekąski.
Podstawę ciasteczek stanowią płatki owsiane, posiadające liczne właściwości zdrowotne. Z tego względu na początku XX wieku, gdy ciastka owsiane stały się bardzo rozpowszechnione w Stanach Zjednoczonych, zaczęto je określać mianem „zdrowej żywności”. Nie oznacza to jednak, że można się nimi bezkarnie zajadać.
Według oryginalnego przepisu, ciasteczka owsiane przygotowuje się z płatków owsianych oraz mąki pszennej, cukru, jajek, soli i przypraw. Można do nich dodać banany, miód, żurawinę lub orzechy. Ciasteczka owsiane są bogate w selen, żelazo, fosfor i miedź zaś wśród witamin wyróżnia się zawartość witamin z grupy B. Ze względu na zawartość owsa, są bogate w błonnik pokarmowy (jego ilość jest większa zwłaszcza w ciastkach z rodzynkami, przygotowanych z mąki pełnoziarnistej). Mają także niższy indeks glikemiczny niż inne ciastka. To wszystko sprawia, że stanowią one zdrową przekąskę.
Nie należy jednak zapominać, że są produktem wysokokalorycznym. 100 g ciastek dostarcza aż 447 kcal. Ponadto zawierają znaczne ilości tłuszczu, w tym tłuszczów nasyconych i jednonienasyconych. Ciastka owsiane są również też bogate w cukier, którego nadmierne spożycie zwiększa ryzyko wystąpienia otyłości, cukrzycy typu 2 czy też próchnicy zębów.
Rozwiązaniem jest przygotowanie dietetycznej wersji ciastek owsianych. Zamiast mąki pszennej można użyć mąki pełnoziarnistej lub owsianej. Cukier można zastąpić miodem lub dietetycznym zamiennikiem Warto też wzbogacić ciastka w orzechy, nasiona słonecznika, pestki dyni oraz suszone owoce. Można też dodać kawałki gorzkiej czekolady, co wzbogaci ciastka w przeciwutleniacze. Doskonałym dodatkiem są również nasiona chia, które dostarczą kwasów omega-3.
Więcej o ciastkach owsianych przeczytacie w Poradniku Zdrowie