Dieta cukrzycowa kierowana jest głównie do osób chorych na cukrzycę, jednak z powodzeniem mogą ją również stosować osoby zdrowe, chcące zgubić zbędne kilogramy. Diabetycy, tęskniący za słodyczami, mogą od czasu do czasu pozwolić sobie na zdrowy deser. Do przygotowania ciasta jabłkowo-orzechowego nie wykorzystuje się cukru. Jest też bezglutenowe. A co najważniejsze, zawsze się udaje, dlatego również osoby z niewielkim doświadczeniem mogą je upiec. Na zdrowie!
Składniki:
½ szklanki zmielonych orzechów włoskich
½ szklanki mąki kukurydzianej
4 jajka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do pierników
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Jabłka obrać ze skórki, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w drobną kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Posypać przyprawą do pierników i połowa mąki kukurydzianej.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku delikatnie mieszając.
W oddzielnej misce wymieszać pozostałą mąkę, orzechy i proszek do pieczenia. Delikatnie połączyć z ubitymi jajami oraz jabłkami.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut.
Wariant dla poszukujących słodszej wersji:
Ciepłe ciasto posmarować 1 łyżką miodu i posypać płatkami migdałów.