Dieta cukrzycowa kierowana jest głównie do osób chorych na cukrzycę, jednak z powodzeniem mogą ją również stosować osoby zdrowe, chcące zgubić zbędne kilogramy. Diabetycy, tęskniący za słodyczami, mogą od czasu do czasu pozwolić sobie na zdrowy deser. Do przygotowania ciasta jabłkowo-orzechowego nie wykorzystuje się cukru. Jest też bezglutenowe. A co najważniejsze, zawsze się udaje, dlatego również osoby z niewielkim doświadczeniem mogą je upiec. Na zdrowie!

Składniki:

½ szklanki zmielonych orzechów włoskich

½ szklanki mąki kukurydzianej

4 jajka

½ łyżeczki proszku do pieczenia

2 średniej wielkości jabłka

1 łyżeczka przyprawy do pierników

1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Jabłka obrać ze skórki, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w drobną kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Posypać przyprawą do pierników i połowa mąki kukurydzianej.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku delikatnie mieszając.

W oddzielnej misce wymieszać pozostałą mąkę, orzechy i proszek do pieczenia. Delikatnie połączyć z ubitymi jajami oraz jabłkami.

Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut.

Wariant dla poszukujących słodszej wersji:

Ciepłe ciasto posmarować 1 łyżką miodu i posypać płatkami migdałów.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments