W ostatnich dniach przychodnie w Lublinie zapełniły się przeziębionymi lub chorymi osobami. Postanowiliśmy przypomnieć wam kilka sposobów na wzmocnienie odporności, które przydadzą się szczególnie w okresie zmiennej pogody i zwiększonej ilości zachorowań.

Odporność organizmu to naturalna siła do obrony przed chorobą, która jest w każdym z nas. Dzięki niej organizm jest w stanie sam uporać się z atakującymi go bakteriami i wirusami. Odporność osłabia stres, brak odpoczynku, antybiotyki, zbyt mała ilość snu, używki czy zła dieta. Wzmocnić możemy ją hartując, dbając i dostarczając odpowiednich składników odżywczych. Poniżej mamy dla was kilka sprawdzonych i skutecznych sposobów na wytrenowanie odporności.

Dbaj o odpowiednią ilość snu

Aby zapobiec przeziębieniom i wzmocnić odporność, trzeba się wysypiać. Przemęczony organizm jest podatniejszy na infekcje. Kiedy śpisz głęboko i nic cię nie wybudza, wzrasta liczba limfocytów w twoim organizmie. Dlatego też nie warto, a nawet nie wolno zarywać nocy, sen ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie, witalność i odporność.

Pamiętaj o wypoczynku

Stresujące sytuacje osłabiają odporność organizmu. Nasz układ odpornościowy jest ściśle powiązany z systemem nerwowym, długotrwały stres zmniejsza sprawność sił obronnych. Warto jest codziennie poświęcić trochę czasu na relaks, odprężenie, wyciszenie. Codziennie zrób dla siebie coś, co lubisz i co pozwala Ci się odprężyć.

Postaw na aktywność fizyczną

Ruch to jeden z najlepszych sposobów na niwelowanie negatywnych skutków stresu. Tak naprawdę nic nie zastąpi codziennej aktywności fizycznej. Zwłaszcza tej na świeżym powietrzu, która skutecznie usunie zalążki infekcji i wzmocni organizm. Nie ważne co wybierzesz: bieganie, pływanie, jazdę na rowerze czy siłownię. Codzienna dawka ruchu wzmocni twoją odporność.

Wietrz mieszkanie i go nie przegrzewaj

Być może temperatura na dworze nie zachęca do otwierania okien, jednak wietrzenie pomieszczeń jest bardzo ważne. Niska temperatura zabija zarazki. Proces wietrzenia mieszkania powinien stać się codziennością. Dla naszej odporności lepiej jak jest za chłodno, niż za gorąco. Najlepsza temperatura w mieszkaniu to ok. 19-20 stopni. Powietrze chłodniejsze odświeża umysł i ciało. Ponadto duże różnice temperatur (na zewnątrz i wewnątrz mieszkania), sprzyjają infekcjom.

Hartuj organizm

Organizm zahartowany jest mniej podatny na infekcje. Od dawna zalecanym sposobem na hartowanie organizmu jest naprzemienny prysznic. Najpierw ciało polewamy ciepłą wodą (20-30 sekund), a potem chłodną (2-3 sekundy). Różnice temperatur trzeba zwiększać stopniowo i zawsze kończyć zabieg wodą o temperaturze ciała.

Postaw na saunę

Wysoka temperatura, która panuje w saunie pobudza organizm do produkcji przeciwciał we krwi, co podnosi jego odporność. Regularne korzystanie z sauny zapewni łatwiejsze radzenie sobie z infekcjami i przeziębieniami. Badania naukowe udowodniły, że ludzie korzystający z sauny chorują 10 razy rzadziej na grypę i przeziębienia. Z sauny nie powinny jednak korzystać osoby, z problemami skórnymi (w szczególności trądzik), kobiety w ciąży i trakcie miesiączki, osoby z niewydolnością oddechową i krążeniową.

Zapomniane bańki

Terapia próżniowa, czyli stawianie baniek, to świetny sposób leczenia przeziębienia, a także mobilizacji układu odpornościowego do walki z infekcją. Podciśnienie wytworzone przez bańkę, powoduje wyciągnięcie z podskórnych naczyń krwionośnych czerwonych krwinek, prowadząc do przekrwienia. To jest sygnałem dla układu odpornościowego, żeby zaczął działać. To właśnie dlatego nasze babcie tak chętnie stawiały nam bańki, kiedy byliśmy chorzy lub przeziębieni. W sklepach mamy do dyspozycji bańki szklane ogniowe, bańki szklane podciśnieniowe i bańki chińskie gumowe. Wszystkie działają na tej samej zasadzie i wywołują ten sam efekt.

Zadbaj o właściwą dietę

Do każdego posiłku dodawaj owoce i warzywa ze względu na witaminy i naturalne antyoksydanty: witaminy A i E. Bez nich wzmocnienie odporności jest trudne. Odporność wzmacniają również mikroelementy: żelazo, cynk i selen. Dzięki nim liczba przeciwciał wzrasta, hamując namnażanie się mikrobów. Cynk to mikroelement, który pozwala rozprawić się z infekcjami wirusowymi. W naturalnej postaci występuje w mięsie, owocach morza, kiełkach pszenicy, pestkach dyni, słonecznika, sezamie.

Postaw na naturalne wzmacniacze odporności:

Miód

Lista zalet miodu jest bardzo długa, poczynając od naturalnego pochodzenia, przez bogactwo składników po właściwości uodparniające. Skarbem zawartym w miodzie jest naturalny antybiotyk inhibina. Żeby wzmocnić organizm, wystarczy zacząć dzień od wypicia połowy szklanki wody z łyżką miodu oraz sokiem z cytryny. Pamiętajcie tylko, że miód powyżej 40 stopni C traci wszelkie walory zdrowotne.

Czosnek

Najlepszy na chlebie z masłem, pokrojony w plastry i posypany solą albo podany z gorącym mlekiem i miodem. Zdecydowanie lepiej stosować na kolację niż na śniadanie. Czosnek jest skuteczny w różnego rodzaju infekcjach: bakteryjnych, wirusowych oraz grzybicznych. Swoje działanie lecznicze wykazuje zarówno w układzie oddechowych, jak i w przewodzie pokarmowym. Pomaga w walce z przeziębieniem, grypą, a także z infekcjami ucha. Ma działanie wykrztuśne, pomaga w obniżeniu gorączki.

Kiszonki

Kiszonki mają w sobie bogactwo składników, przede wszystkim witamin C, A, K. Zawierają również zawierają kwas mlekowy i dużą ilość probiotyków. Wzbogacenie codziennego jadłospisu w żywność zawierającą naturalne probiotyki to jeden z lepszych sposobów na zapewnienie sobie zdrowych jelit i wzmocnienie odporności. W jelitach znajduje się bowiem najwięcej limfocytów, które chronią organizm przed różnymi patogenami. Możemy spożywać je jako dodatek do dań obiadowych lub pić sam sok.

Imbir

Ma cudowne właściwości rozgrzewające i działa antybakteryjnie, antywirusowo oraz przeciwzapalnie, dlatego koniecznie trzeba go mieć teraz w kuchni. Imbir doskonale oczyszcza układ mikrokrążenia w tym zatoki, które podczas przeziębienia i grypy mogą dawać o sobie znać. Wybierając imbir suszony wspomagamy osuszanie organizmu np. z nadmiaru flegmy, a sięgając po świeży korzeń działamy przeciwzapalnie i antywirusowo. Imbir stosowany przy przeziębieniu znacznie łagodzi przebieg choroby, ma też działanie rozgrzewające.

Łykaj witaminę D

O ile wiosną i latem nie brakuje jej w organizmie, zwłaszcza gdy spędzamy sporo czasu na świeżym powietrzu, o tyle już podczas chłodnych miesięcy roku wszyscy cierpimy na jej niedobór. A gdy w organizmie jest za mało witaminy D, łatwiej zachorować na grypę i się przeziębić. To dlatego, że wpływa ona bezpośrednio na aktywność limfocytów i sprawia, że lepiej radzą sobie z różnymi patogenami. Wzbogać też codzienne menu w zawierające ją produkty, np. masło, żółtko jajka i tłuste morskie ryby.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o