Sałatka z cukinii i pomidorów to popularne danie w kuchni palestyńskiej, jej głównymi składnikami są grillowane warzywa, które są doskonałe zarówno, gdy się je grilluje w przydomowym ogródku lub na patelni grillowej.

Przepis na ostrą jarzynkę z cukinii i kukurydzy pochodzi z Meksyku. Jest to danie proste i szybkie do wykonania, pięknie prezentuje się na talerzu i można je przygotować o każdej porze roku.

Placki z cukinii z jogurtem ziołowym to przepis z Turcji, są tam bardzo popularne i serwowane w niezliczonych odmianach, jako jedna z przystawek przed głównym daniem. Najlepiej podawać je na okrągłym półmisku, na gorąco lub na zimno, z miseczką aromatycznego ziołowego jogurtu i oliwkami.

Sałatka z cukinii i pomidorów

Składniki:

1 kg cukinii

5 dużych, bardzo dojrzałych pomidorów

3 łyżki oliwy z oliwek i odrobina do skropienia gotowego dania

300 g jogurtu greckiego

2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę

2 czerwone chilli (bez pestek) drobno posiekane

otarta skórka z 1 cytryny

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka syropu daktylowego (lub płynnego miodu)

200 g orzechów włoskich, grubo posiekanych

2 łyżki posiekanej mięty

½ pęczka posiekanej natki pietruszki

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C (200 stopni C z termoobiegiem), na kuchence przygotować patelnię grillową.

Obciąć końcówki cukinii, przeciąć je wzdłuż na połówki.

Pomidory przekroić na połówki.

Przekrojone cukinie i pomidory posmarować pędzelkiem z oliwą od strony miąższu, posypać solą i pieprzem.

Rozgrzać patelnię grillową, ułożyć cukinie, przekrojoną stroną do dołu, grillować przez 5 minut. Powinny się ładnie przypalić od strony miąższu. Zdjąć cukinie z patelni i powtórzyć to samo z pomidorami. Zgrillowane warzywa przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika na około 20 minut ( cukinia powinna być bardzo miękka).

Wyjąć blachę z piekarnika i ostudzić warzywa.

Cukinię i pomidory pokroić w grubą kostkę, przełożyć na sito i odstawić na 15 minut, do odsączenia z nadmiaru wody.

W dużej misce wymieszać jogurt, czosnek, skórkę i sok z cytryny, dodać syrop daktylowy, zamieszać. Dodać pokrojone warzywa, orzechy, miętę i większość pietruszki, dokładnie wymieszać. Doprawić ¼ łyżeczki soli i pieprzem.

Przełożyć na duży, płytki półmisek. Udekorować pozostałą natką pietruszki, skropić oliwą z oliwek.

Ostra jarzynka z cukinii

Składniki:

(dla 4 osób)

1 kg cienkiej cukinii

2 cebule

3 ząbki czosnku

1 papryczka chilli

700 g pomidorów

2 łyżki smalcu

6 gałązek melisy cytrynowej

1 duża puszka kukurydzy (280 gram ziaren po odsączeniu)

200 ml bulionu warzywnego

sól, pieprz do smaku

70g grubo startego sera żółtego

Sałata:

½ główki sałaty lodowej

2 pomidory

sól, pieprz

2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.

Chilli pozbawić nasion, pokroić na drobne paseczki.

Pomidory umyć, usunąć nasadę ogonków i pokroić w drobną kostkę.

Cukinię umyć, oczyścić i pokroić na kawałki wielkości 3 cm.

W dużym rondlu rozpuścić smalec i na średnim ogniu, przez 5 minut podsmażyć cebulę, czosnek i chilli.

Dodać pomidory i dusić przez kolejne 5 minut.

Umyć i osuszyć melisę.

Do rondla z pomidorami dodać cukinię, 4 całe gałązki melisy, kukurydzę i podlać gorącym bulionem. Całość dusić pod przykryciem, na małym ogniu, przez 25 minut.

Z pozostałych gałązek melisy oderwać listki i drobno posiekać.

Liście sałaty pokroić w paski.

Pomidory przekroić na połowę i pokroić w półplasterki.

Sałatę i pomidory położyć po jednej stronie talerzy, posolić i popieprzyć, skropić sokiem z cytryny.

Jarzynkę umieścić w środku, posypać serem i melisą.

* Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Placki z cukinii z jogurtem ziołowym

Składniki:

(dla 4 osób)

½ kg cienkich cukinii

3 cebulki dymki

sól, pieprz

½ pęczka natki pietruszki

3 gałązki mięty (koperku)

50 g twardego sera żółtego, startego na tarce

2 jaja

50 g mąki

6 łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Cukinie umyć, oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z solą (1/2 łyżeczki) i odstawić na 10 minut, by oddzielił się sok.

Dymkę umyć, oczyścić i pokroić w cieniuteńkie krążki.

Zioła umyć, osuszyć, drobno posiekać.

Utartą cukinię umieścić w sicie, dokładnie odsączyć z soku, wycisnąć. Wymieszać z dymką, serem, ziołami, jajami i mąką, doprawić solą i pieprzem.

Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oleju. Nakładać po jednej, kopiastej łyżce masy z cukinii, smażyć na rumiano na średnim ogniu (ok. 4 minuty z każdej strony).

Placki osączyć na papierowym ręczniku.

Jogurt ziołowy

Składniki:

300 g jogurtu naturalnego

3 gałązki natki pietruszki

2 gałązki mięty

2 gałązki koperku

2 łyżki oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka soku z cytryny

sól

Przygotowanie:

Zioła umyć, osuszyć i drobno posiekać.

W miseczce z jogurtem wymieszać zioła z oliwą na gładką masę.

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do jogurtu. Dosmaczać solą i sokiem z cytryny. Zamieszać i wstawić do lodówki do ochłodzenia.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments