Sałatka z cukinii i pomidorów to popularne danie w kuchni palestyńskiej, jej głównymi składnikami są grillowane warzywa, które są doskonałe zarówno, gdy się je grilluje w przydomowym ogródku lub na patelni grillowej.
Przepis na ostrą jarzynkę z cukinii i kukurydzy pochodzi z Meksyku. Jest to danie proste i szybkie do wykonania, pięknie prezentuje się na talerzu i można je przygotować o każdej porze roku.
Placki z cukinii z jogurtem ziołowym to przepis z Turcji, są tam bardzo popularne i serwowane w niezliczonych odmianach, jako jedna z przystawek przed głównym daniem. Najlepiej podawać je na okrągłym półmisku, na gorąco lub na zimno, z miseczką aromatycznego ziołowego jogurtu i oliwkami.
Sałatka z cukinii i pomidorów
Składniki:
1 kg cukinii
5 dużych, bardzo dojrzałych pomidorów
3 łyżki oliwy z oliwek i odrobina do skropienia gotowego dania
300 g jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
2 czerwone chilli (bez pestek) drobno posiekane
otarta skórka z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka syropu daktylowego (lub płynnego miodu)
200 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
2 łyżki posiekanej mięty
½ pęczka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C (200 stopni C z termoobiegiem), na kuchence przygotować patelnię grillową.
Obciąć końcówki cukinii, przeciąć je wzdłuż na połówki.
Pomidory przekroić na połówki.
Przekrojone cukinie i pomidory posmarować pędzelkiem z oliwą od strony miąższu, posypać solą i pieprzem.
Rozgrzać patelnię grillową, ułożyć cukinie, przekrojoną stroną do dołu, grillować przez 5 minut. Powinny się ładnie przypalić od strony miąższu. Zdjąć cukinie z patelni i powtórzyć to samo z pomidorami. Zgrillowane warzywa przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika na około 20 minut ( cukinia powinna być bardzo miękka).
Wyjąć blachę z piekarnika i ostudzić warzywa.
Cukinię i pomidory pokroić w grubą kostkę, przełożyć na sito i odstawić na 15 minut, do odsączenia z nadmiaru wody.
W dużej misce wymieszać jogurt, czosnek, skórkę i sok z cytryny, dodać syrop daktylowy, zamieszać. Dodać pokrojone warzywa, orzechy, miętę i większość pietruszki, dokładnie wymieszać. Doprawić ¼ łyżeczki soli i pieprzem.
Przełożyć na duży, płytki półmisek. Udekorować pozostałą natką pietruszki, skropić oliwą z oliwek.
Ostra jarzynka z cukinii
Składniki:
(dla 4 osób)
1 kg cienkiej cukinii
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
700 g pomidorów
2 łyżki smalcu
6 gałązek melisy cytrynowej
1 duża puszka kukurydzy (280 gram ziaren po odsączeniu)
200 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz do smaku
70g grubo startego sera żółtego
Sałata:
½ główki sałaty lodowej
2 pomidory
sól, pieprz
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
Chilli pozbawić nasion, pokroić na drobne paseczki.
Pomidory umyć, usunąć nasadę ogonków i pokroić w drobną kostkę.
Cukinię umyć, oczyścić i pokroić na kawałki wielkości 3 cm.
W dużym rondlu rozpuścić smalec i na średnim ogniu, przez 5 minut podsmażyć cebulę, czosnek i chilli.
Dodać pomidory i dusić przez kolejne 5 minut.
Umyć i osuszyć melisę.
Do rondla z pomidorami dodać cukinię, 4 całe gałązki melisy, kukurydzę i podlać gorącym bulionem. Całość dusić pod przykryciem, na małym ogniu, przez 25 minut.
Z pozostałych gałązek melisy oderwać listki i drobno posiekać.
Liście sałaty pokroić w paski.
Pomidory przekroić na połowę i pokroić w półplasterki.
Sałatę i pomidory położyć po jednej stronie talerzy, posolić i popieprzyć, skropić sokiem z cytryny.
Jarzynkę umieścić w środku, posypać serem i melisą.
* Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Placki z cukinii z jogurtem ziołowym
Składniki:
(dla 4 osób)
½ kg cienkich cukinii
3 cebulki dymki
sól, pieprz
½ pęczka natki pietruszki
3 gałązki mięty (koperku)
50 g twardego sera żółtego, startego na tarce
2 jaja
50 g mąki
6 łyżek oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Cukinie umyć, oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z solą (1/2 łyżeczki) i odstawić na 10 minut, by oddzielił się sok.
Dymkę umyć, oczyścić i pokroić w cieniuteńkie krążki.
Zioła umyć, osuszyć, drobno posiekać.
Utartą cukinię umieścić w sicie, dokładnie odsączyć z soku, wycisnąć. Wymieszać z dymką, serem, ziołami, jajami i mąką, doprawić solą i pieprzem.
Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oleju. Nakładać po jednej, kopiastej łyżce masy z cukinii, smażyć na rumiano na średnim ogniu (ok. 4 minuty z każdej strony).
Placki osączyć na papierowym ręczniku.
Jogurt ziołowy
Składniki:
300 g jogurtu naturalnego
3 gałązki natki pietruszki
2 gałązki mięty
2 gałązki koperku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
Przygotowanie:
Zioła umyć, osuszyć i drobno posiekać.
W miseczce z jogurtem wymieszać zioła z oliwą na gładką masę.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do jogurtu. Dosmaczać solą i sokiem z cytryny. Zamieszać i wstawić do lodówki do ochłodzenia.