Dieta nie musi oznaczać bezwzględnej konieczności zrezygnowania ze słodyczy. Można samemu przygotować zdrowe, nietuczące batoniki i sprawić sobie wielką, kulinarną przyjemność. By ograniczyć kalorie w słodyczach, zamiast cukru można do ich przygotowania wykorzystać ksylitol, który jest naturalnym słodzikiem pozyskiwanym z brzozy. Ksylitol jest często wykorzystywany przez diabetyków i doskonale zastępuje szkodliwy dla zdrowia klasyczny cukier. Orzechy są również niezwykle wartościowe, regularne ich spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy, obniża poziom cholesterolu we krwi i uzupełnia niedobory witamin, nienasyconych kwasów tłuszczowych i minerałów. Jedzmy fit batoniki najlepiej w formie przekąski, dla zdrowia i przyjemności!

Baton bakaliowy

Składniki:

2 szklanki mąki jaglanej

5 łyżek orzechów włoskich

5 łyżek orzechów laskowych

10 sztuk migdałów

10 sztuk suszonych moreli

10 sztuk rodzynek

10 sztuk suszone żurawiny

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka mielonej wanilii

½ łyżeczka mielonego imbiru

2 jajka

5 łyżek miodu

8 łyżek mleka roślinnego

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Bakalie pokroić na drobne części. W dużej misce połączyć pokrojone bakalie z mąką, przyprawami oraz proszkiem do pieczenia.

W drugiej misce ubić całe jajka. Przełożyć do miski z bakaliami, dodać mleko i dokładnie zamieszać.

Masę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć drugim arkuszem i rozwałkować wałkiem na placek. Zdjąć górny pergamin, masę pokroić na podłużne mini porcje. Całość włożyć do piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 180 Stopni C.

Porcje 35-40 sztuk, wartość energetyczna 1 sztuki ok. 85 kcal.

Baton mars

Składniki:

Polewa:

100 g gorzkiej czekolady

Nadzienie:

75 g suszonych daktyli

20 g masła orzechowego

woda (do gotowania daktyli)

Spód:

80 g mąki kokosowej

40 g masła orzechowego

½ łyżeczki kakao

½ łyżeczki miodu

15 g ksylitolu

kilka łyżek mleka roślinnego

szczypta wanilii (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Masło orzechowe lekko podgrzać do uzyskania płynnej konsystencji, połączyć z mąką kokosową, kakao, miodem, wanilia oraz ksylitolem, zamieszać. Dla lepszego połączenia składników można dodać odrobinę mleka.

Ze składników zagnieść ciasto, konsystencją będzie przypominać ciasto kruche. Przełożyć do formy. Włożyć do lodówki.

W tym czasie przygotować nadzienie. W rondelku daktyle zalać wodą ( taką ilością, by zakrywała owoce) i gotować przez 45-50 minut do momentu, aż się rozgotują, rozpadną tworząc jednolitą masę. Ostudzić.

Do ostudzonej masy daktylowej dodać masło orzechowe i starannie zmiksować. Masę daktylową przelać na schłodzony spód w formie, ponownie włożyć do lodówki do zamrażalnika na min.1,5 godziny. Po zmrożeniu wyjąc formę z zamrażalnika, pokroić na podłużne porcje. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, polać batoniki i ponownie włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę.

Porcje 8 sztuk, wartość energetyczna 1 sztuki ok. 170 kcal.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments