Nie ma jak domowe wypieki! Własnoręcznie upieczone jagodzianki, z odrobiną białej czekolady i kwaśnym lukrem to czysta poezja. Nadzienie z leśnych jagód jest najlepsze, ale gdy ich nie ma pod ręką warto zrobić te drożdżówki z malinami lub borówkami, też będzie pysznie. Ważne jest w tym przepisie wykorzystanie palonego masła, które cudownie wzbogaca smak ciasta drożdżowego. Smacznego!
Składniki:
(na 9 sztuk)
2 szklanki mąki pszennej
100 g masła
300 g jagód, świeżych lub mrożonych
¼ szklanki drobnego cukru + 1 łyżka
1 opakowanie (7 g) suszonych drożdży lub 20 g świeżych
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
¼ szklanki mleka pełnotłustego + 1 łyżka
1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka sklepowego
2 jajka
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
100 g białej czekolady, posiekanej drobno
Lukier cytrynowy:
sok z ½ cytryny
½ szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Roztopić masło na patelni, podgrzewać je na średniej mocy, aż nabierze brązowego koloru i zacznie orzechowo pachnieć. Należy masło stale mieszać min. 5 minut. Przelać do innego naczynia i przestudzić.
W misce za pomocą robota kuchennego wymieszać mąkę, ¼ szklanki cukru , drożdże i sól. Dodać mleko, wanilię, 1 jajko, żółtko i kwaśną śmietanę. Ciasto należy wyrabiać na małej mocy, cały czas dodając po 1 łyżce palonego masła, czekając z dodaniem kolejnej, aż wcześniejsza porcja połączy się z ciastem. Po dodaniu całego masła, nadal wyrabiać ciasto przez około 8 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Po wyrobieniu przykryć miskę z ciastem ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Wymieszać jagody z mąką ziemniaczaną i pozostałą 1 łyżką cukru. Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować je na prostokąt o wymiarach 30×40 cm. Rozłożyć jagody, pozostawiając około 1 cm od brzegów ciasta bez farszu, z każdej jego strony. Posypać całą powierzchnię ciasta białą czekoladą. Zaczynając od dłuższego brzegu, zrolować ciasto do przeciwległego brzegu, pokroić walec na 9 równych kawałków. Przełożyć porcje na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy między jagodziankami.
Z pozostałego 1 jajka i łyżki mleka, za pomocą trzepaczki zrobić glazurę, posmarować nią jagodzianki. Odstawić resztę glazury do ponownego użycia. Przykryć drożdżówki ścierką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Posmarować jagodzianki jeszcze raz pozostałą glazurą. Piec przez około 15 minut, aż będą wyrośnięte i rumiane.
Przygotować lukier: w miseczce wymieszać cukier z sokiem z cytryny. Jeżeli lukier będzie zbyt rzadki, dodać odrobinę cukru, do uzyskania pożądanej konsystencji. Udekorować lukrem ostudzone jagodzianki.