Nie ma jak domowe wypieki! Własnoręcznie upieczone jagodzianki, z odrobiną białej czekolady i kwaśnym lukrem to czysta poezja. Nadzienie z leśnych jagód jest najlepsze, ale gdy ich nie ma pod ręką warto zrobić te drożdżówki z malinami lub borówkami, też będzie pysznie. Ważne jest w tym przepisie wykorzystanie palonego masła, które cudownie wzbogaca smak ciasta drożdżowego. Smacznego!

Składniki:

(na 9 sztuk)

2 szklanki mąki pszennej

100 g masła

300 g jagód, świeżych lub mrożonych

¼ szklanki drobnego cukru + 1 łyżka

1 opakowanie (7 g) suszonych drożdży lub 20 g świeżych

¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej

¼ szklanki mleka pełnotłustego + 1 łyżka

1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka sklepowego

2 jajka

1 żółtko

1 łyżka kwaśnej śmietany

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

100 g białej czekolady, posiekanej drobno

Lukier cytrynowy:

sok z ½ cytryny

½ szklanki cukru pudru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Roztopić masło na patelni, podgrzewać je na średniej mocy, aż nabierze brązowego koloru i zacznie orzechowo pachnieć. Należy masło stale mieszać min. 5 minut. Przelać do innego naczynia i przestudzić.

W misce za pomocą robota kuchennego wymieszać mąkę, ¼ szklanki cukru , drożdże i sól. Dodać mleko, wanilię, 1 jajko, żółtko i kwaśną śmietanę. Ciasto należy wyrabiać na małej mocy, cały czas dodając po 1 łyżce palonego masła, czekając z dodaniem kolejnej, aż wcześniejsza porcja połączy się z ciastem. Po dodaniu całego masła, nadal wyrabiać ciasto przez około 8 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Po wyrobieniu przykryć miskę z ciastem ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Wymieszać jagody z mąką ziemniaczaną i pozostałą 1 łyżką cukru. Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować je na prostokąt o wymiarach 30×40 cm. Rozłożyć jagody, pozostawiając około 1 cm od brzegów ciasta bez farszu, z każdej jego strony. Posypać całą powierzchnię ciasta białą czekoladą. Zaczynając od dłuższego brzegu, zrolować ciasto do przeciwległego brzegu, pokroić walec na 9 równych kawałków. Przełożyć porcje na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy między jagodziankami.

Z pozostałego 1 jajka i łyżki mleka, za pomocą trzepaczki zrobić glazurę, posmarować nią jagodzianki. Odstawić resztę glazury do ponownego użycia. Przykryć drożdżówki ścierką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Posmarować jagodzianki jeszcze raz pozostałą glazurą. Piec przez około 15 minut, aż będą wyrośnięte i rumiane.

Przygotować lukier: w miseczce wymieszać cukier z sokiem z cytryny. Jeżeli lukier będzie zbyt rzadki, dodać odrobinę cukru, do uzyskania pożądanej konsystencji. Udekorować lukrem ostudzone jagodzianki.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments