Czy ktoś wyobraża sobie tłusty czwartek bez pączka? Statystyczny Polak w ten dzień zjada średnio 3 sztuki. Tradycja smażenia pączków w Polsce znana jest już od XIX wieku. Początkowo przypominały dość twarde kulki z ciasta drożdżowego nadziewane słoniną. Współcześnie pączki różnią się rodzajem ciasta, sposobem pieczenia i nadzieniem, w zależności od regionu, w którym są wyrabiane. Coraz bardziej popularne stają się pączki serowe, pączki z ziemniaków, a nawet pączki bezglutenowe. Jedzmy pączki, zwłaszcza w tłusty czwartek, by nie kusić losu i zapewnić sobie powodzenie przez cały rok. Smacznego!

Pączki serowe

Składniki:

600 g mąki

4 jajka

120 g masła

150 g cukru

20 g drożdży

400 g tłustego sera twarogowego

5 g proszku do pieczenia

50 ml gęstej śmietany

60 ml mleka

15 g cukru waniliowego

Szczypta soli

Konfitura wiśniowa

Tłuszcz do smażenia

Cukier puder

Przygotowanie:

Z drożdży, mleka, 3 łyżek mąki przygotować zaczym, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ser zemleć dwukrotnie.

Pozostałą mąkę połączyć z posiekanym masłem, śmietaną, serem, cukrem, cukrem waniliowym, jajkami, proszkiem do pieczenia i solą.

Dodać rozczyn i wyrobić gładkie ciasto. Formować kulki, do każdej porcji, do środka włożyć po 1 łyżeczce konfitury.

Pączki odłożyć do wyrośnięcia.

Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Po wyjęciu z tłuszczu osączyć na papierowym ręczniku.

Posypać cukrem pudrem gdy są jeszcze gorące.

Pączki tradycyjne

Składniki:

200 ml mleka 2 procentowego

30 g drożdży

80 g cukru

80 g masła

6 żółtek

600 g masła

300 g konfitury z płatków róży

Do dekoracji:

Cukier puder, wiórki kokosowe lub skórka pomarańczowa

Przygotowanie:

Z mleka, drożdży, cukru i części mąki przygotować rozczyn.

Gdy rozczyn zacznie rosnąć, dodać pozostałe składniki (bez masła) i wyrabiać ciasto ok. 30 minut.

Rozpuścić masło, dodać do ciasta i wyrobić ponownie, aż ciasto zacznie odstawać od ręki.

Z ciasta wyrobić kulki o wadze 35 g i nadziewać konfiturą.

Odstawić pączki do wyrośnięcia.

Smażyć w głębokim tłuszczu, po wyjęciu z tłuszczu osączyć na papierowym ręczniku.

Pączki posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Posypać do dekoracji skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi.

Pieczone pączki z miodem i orzechami

Składniki:

500 g mąki

50 g drożdży

40 g cukru

1 szklanka śmietanki kremowej

405 żółtek

200 g masła

1 szklanka miodu, naturalnego

½ szklanki posiekanych orzechów włoskich

Tłuszcz do smażenia

Sól

Przygotowanie:

Mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z cukrem, kilkoma łyżkami śmietanki, 1 łyżką mąki, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Rozczyn połączyć z pozostałą, ubitą śmietanką, żółtkami, i mąką. Dokładnie wyrobić.

Do wyrobionego ciasta dodać roztopione masło i sól, wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.

Podzielić na porcje o wadze ok. 50 g, uformować kule, ułożyć na stolnicy wysypanej mąką. Przykryć serwetą i pozostawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte pączki ułożyć w odstępach na wysmarowanej tłuszczem blasze i piec w gorącym piekarniku (180 stopni C).

Upieczone pączki polać miodem i posypać posiekanymi orzechami.

Pączki z ziemniaków

1 kg mąki

1 kg ziemniaków

3 jajka

100 g drożdży

200 ml oliwy

30 g cukru waniliowego

50 ml mleka

20 g cukru

Konfitura owocowa

Przygotowanie:

Ugotować obrane ziemniaki w nieosolonej wodzie. Ugnieść tłuczkiem na jednolitą masę.

Drożdże rozrobić z ciepłym (nie gorącym) mlekiem i cukrem, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Do ziemniaków dodać rozczyn z drożdży, mąkę, jaja, cukier waniliowy i oliwę, zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia przykrywając ściereczką.

Formować kulki, każdą nadziać konfiturą. Zlepić i smażyć w głębokim tłuszczu. Po odsączeniu posmarować glazurą.

Glazura do pączków

Składniki:

200 g cukru pudru

20 ml soku z cytryny

2 łyżki gorącej wody

Przygotowanie:

Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i wrzącą wodą do uzyskania gładkiej glazury.

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments
Ewelina
Ewelina
5 lat temu

Tego szukałam! <3