Czy ktoś wyobraża sobie tłusty czwartek bez pączka? Statystyczny Polak w ten dzień zjada średnio 3 sztuki. Tradycja smażenia pączków w Polsce znana jest już od XIX wieku. Początkowo przypominały dość twarde kulki z ciasta drożdżowego nadziewane słoniną. Współcześnie pączki różnią się rodzajem ciasta, sposobem pieczenia i nadzieniem, w zależności od regionu, w którym są wyrabiane. Coraz bardziej popularne stają się pączki serowe, pączki z ziemniaków, a nawet pączki bezglutenowe. Jedzmy pączki, zwłaszcza w tłusty czwartek, by nie kusić losu i zapewnić sobie powodzenie przez cały rok. Smacznego!
Pączki serowe
Składniki:
600 g mąki
4 jajka
120 g masła
150 g cukru
20 g drożdży
400 g tłustego sera twarogowego
5 g proszku do pieczenia
50 ml gęstej śmietany
60 ml mleka
15 g cukru waniliowego
Szczypta soli
Konfitura wiśniowa
Tłuszcz do smażenia
Cukier puder
Przygotowanie:
Z drożdży, mleka, 3 łyżek mąki przygotować zaczym, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ser zemleć dwukrotnie.
Pozostałą mąkę połączyć z posiekanym masłem, śmietaną, serem, cukrem, cukrem waniliowym, jajkami, proszkiem do pieczenia i solą.
Dodać rozczyn i wyrobić gładkie ciasto. Formować kulki, do każdej porcji, do środka włożyć po 1 łyżeczce konfitury.
Pączki odłożyć do wyrośnięcia.
Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Po wyjęciu z tłuszczu osączyć na papierowym ręczniku.
Posypać cukrem pudrem gdy są jeszcze gorące.
Pączki tradycyjne
Składniki:
200 ml mleka 2 procentowego
30 g drożdży
80 g cukru
80 g masła
6 żółtek
600 g masła
300 g konfitury z płatków róży
Do dekoracji:
Cukier puder, wiórki kokosowe lub skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
Z mleka, drożdży, cukru i części mąki przygotować rozczyn.
Gdy rozczyn zacznie rosnąć, dodać pozostałe składniki (bez masła) i wyrabiać ciasto ok. 30 minut.
Rozpuścić masło, dodać do ciasta i wyrobić ponownie, aż ciasto zacznie odstawać od ręki.
Z ciasta wyrobić kulki o wadze 35 g i nadziewać konfiturą.
Odstawić pączki do wyrośnięcia.
Smażyć w głębokim tłuszczu, po wyjęciu z tłuszczu osączyć na papierowym ręczniku.
Pączki posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Posypać do dekoracji skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi.
Pieczone pączki z miodem i orzechami
Składniki:
500 g mąki
50 g drożdży
40 g cukru
1 szklanka śmietanki kremowej
405 żółtek
200 g masła
1 szklanka miodu, naturalnego
½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
Tłuszcz do smażenia
Sól
Przygotowanie:
Mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z cukrem, kilkoma łyżkami śmietanki, 1 łyżką mąki, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Rozczyn połączyć z pozostałą, ubitą śmietanką, żółtkami, i mąką. Dokładnie wyrobić.
Do wyrobionego ciasta dodać roztopione masło i sól, wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
Podzielić na porcje o wadze ok. 50 g, uformować kule, ułożyć na stolnicy wysypanej mąką. Przykryć serwetą i pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte pączki ułożyć w odstępach na wysmarowanej tłuszczem blasze i piec w gorącym piekarniku (180 stopni C).
Upieczone pączki polać miodem i posypać posiekanymi orzechami.
Pączki z ziemniaków
1 kg mąki
1 kg ziemniaków
3 jajka
100 g drożdży
200 ml oliwy
30 g cukru waniliowego
50 ml mleka
20 g cukru
Konfitura owocowa
Przygotowanie:
Ugotować obrane ziemniaki w nieosolonej wodzie. Ugnieść tłuczkiem na jednolitą masę.
Drożdże rozrobić z ciepłym (nie gorącym) mlekiem i cukrem, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Do ziemniaków dodać rozczyn z drożdży, mąkę, jaja, cukier waniliowy i oliwę, zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia przykrywając ściereczką.
Formować kulki, każdą nadziać konfiturą. Zlepić i smażyć w głębokim tłuszczu. Po odsączeniu posmarować glazurą.
Glazura do pączków
Składniki:
200 g cukru pudru
20 ml soku z cytryny
2 łyżki gorącej wody
Przygotowanie:
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i wrzącą wodą do uzyskania gładkiej glazury.
Tego szukałam! <3