Domowe wino na ryżu jest proste w przygotowaniu. Do tego jest smaczne, przypomina kupowane w sklepach wino wytrawne o lekkim, kwaskowatym posmaku. Na zdrowie!
Składniki:
1 ½ szklanki nieoczyszczonego ryżu
1 litr powideł (z wiśni, śliwek lub porzeczek)
1 kg cukru
1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
Opcjonalnie przyprawy: cynamon, tymianek, gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
Ryż wypłukać do uzyskania całkowicie czystej wody z jego płukania.
5 litrów wody zagotować z 1 kg cukru, ostudzić.
Przygotować gąsior na wino, umieścić w nim wszystkie składniki, zalać je 5 litrami ostudzonego syropu, zakorkować korkiem z rurką fermentacyjną i postawić w ciepłe miejsce na 40 dni. Pilnować, by w rurce zawsze był płyn.
Po tym czasie przecedzić wino i rozlać do butelek.
* Tę samą, pozostałą porcję ryżu można ponownie wykorzystać do zrobienia wina i powtórzyć cały proces produkcyjny. Kolejne wino będzie zdecydowanie mocniejsze.