Każda woda smakowa ma swoje zalety, dlatego do jej przygotowania warto wykorzystywać różne składniki, nie tylko popularne cytryny i miętę. Grejpfruty mają wysoką zawartość witaminy C, wzmacniają układ odpornościowy oraz układ krążenia, wspomagają wchłanianie żelaza. Melisa działa uspokajająco, wycisza i jednocześnie wzmaga przejrzystość myśli oraz koncentrację. Szałwia posiada olejki eteryczne działające uspokajająco, regulujące trawienie i obniżające poziom cukru we krwi. Ananas łagodzi stany zapalne w organizmie oraz reguluje pracę żołądka. Pijmy wodę smakową dla przyjemności i zdrowia!
Woda z grejpfrutem
Składniki:
1 grejpfrut
1 laska cynamonu
2 gałązki rozmarynu
500 ml wody
Przygotowanie:
Grejpfruta wraz ze skórką pokroić w półplasterki, przełożyć do dzbanka. Dodać gałązki rozmarynu, cynamon, całość zalać wodą średnio-zmineralizowaną. Przy wykorzystaniu drewnianej łyżki rozgnieść wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na min. 10 minut.
Woda z ananasem
Składniki:
2 grube plastry ananasa
10 świeżych listków melisy
1 laska cynamonu
500 ml wody
Przygotowanie:
Ananasa obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Do dzbanka z wodą wrzucić ananasa, melisę i cynamon. Zamieszać drewnianą łyżką i odstawić w chłodne miejsce na 15 minut.
Woda z granatem i malinami
Składniki:
6 łyżek pestek z granatów
1 szklanka malin
10 świeżych listków szałwii
10 świeżych listków mięty cytrynowej
500 ml wody
Przygotowanie:
Owoc granatu umyć, przekroić na połowę. Nad miseczką, przy użyciu drewnianej łyżki, opukiwać owoc, by łatwo pozyskać pestki. Do dzbanka z wodą dodać pestki z granatu, listki szałwii i mięty oraz maliny. Całość wymieszać drewnianą łyżką. Chwilę odczekać przed podaniem.