Zamiast kupować gotowy pasztet, w którym może znaleźć się wszystko, warto zrobić pasztet własnoręcznie. Przepis na pasztet z kurczaka nie jest skomplikowany ani pracochłonny. Domowy pasztet drobiowy jest cudownie delikatny, aromatyczny i zawsze wszystkim smakuje. Wystarczy do masy mięsno-warzywnej dodać różne dodatki, takie jak suszone pomidory czy żurawinę i za każdym razem uzyska się odmienny przysmak. Pieczmy własne pasztety, nie tylko od święta! Smacznego 🙂
Składniki:
1,5 kg mięsa z kurczaka
3 jajka
2 suche bułki
2 marchewki
1 seler
10 dkg wątróbki drobiowej
tłuszcz do smażenia
1 łyżka ziół prowansalskich
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso z kurczaka oraz warzywa ugotować, wystudzić i obrać.
Wątróbkę usmażyć z cebulką.
Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć.
Mięso, wątróbkę, warzywa oraz bułkę zmielić dwukrotnie. Dodać jajka i przyprawy. Całość wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Przełożyć do formy do pasztetów i piec godzinę w temperaturze 1800C.
Warianty:
Pasztet drobiowy z suszonymi pomidorami:
dodatkowo:
80 g suszonych pomidorów
3 łyżki oleju z pomidorów
1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 łyżki oleju z pomidorów
1,5 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
Do wyrobionej masy mięsnej dodać pokrojone w cząstki suszone pomidory z olejem z zalewy i jeszcze raz wymieszać.
Pasztet drobiowy pieczony w boczku:
długie plastry boczku wędzonego
zmielona kolendra
Formę wyłożyć plastrami boczku, tak żeby zwisały po bokach poza formę.
Masę wyłożyć do formy, posypać szczyptą zmielonej kolendry i przykryć plastrami boczku. Jeżeli są za długie to należy je odciąć.
Pasztet drobiowy z żurawiną
dodatkowo:
30 dag tłustego, wędzonego boczku
2 korzenie pietruszki
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu
4 szklanki bulionu (może być z kostki)
10 dag suszonych żurawin
Do wyrobionej masy dodać tyle wywaru, by otrzymać dość wilgotną masę. Doprawić, wsypać żurawinę, dokładnie wymieszać.
Małgosiu jesteś z lubelskiego, więc mam pytanie czy Ty również na Wielkanoc gotujesz barszcz czerwony, ale taki inny z mięsem z pieczenia w środku, białą kiełbasą, jajkami i chrzanem? Ja taki barszcz tylko raz w roku gotuję na te święta i dodaję do niego trochę sosów z pieczenia i sporo majrianku a jak pamiętam tata jeszcze widział w nim dobry biały ser krojony w kostkę. Jemy go z bułeczką. Pozdrawiam.
U mnie w rodzinnym domu na Wielkanoc gotuje się barszcz biały, na zakwasie z mąki pszennej. Czysty barszcz czerwony zaś na Boże Narodzenie.