Zamiast kupować gotowy pasztet, w którym może znaleźć się wszystko, warto zrobić pasztet własnoręcznie. Przepis na pasztet z kurczaka nie jest skomplikowany ani pracochłonny. Domowy pasztet drobiowy jest cudownie delikatny, aromatyczny i zawsze wszystkim smakuje. Wystarczy do masy mięsno-warzywnej dodać różne dodatki, takie jak suszone pomidory czy żurawinę i za każdym razem uzyska się odmienny przysmak. Pieczmy własne pasztety, nie tylko od święta! Smacznego 🙂

Składniki:

1,5 kg mięsa z kurczaka

3 jajka

2 suche bułki

2 marchewki

1 seler

10 dkg wątróbki drobiowej

tłuszcz do smażenia

1 łyżka ziół prowansalskich

sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso z kurczaka oraz warzywa ugotować, wystudzić i obrać.

Wątróbkę usmażyć z cebulką.
Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć.

Mięso, wątróbkę, warzywa oraz bułkę zmielić dwukrotnie. Dodać jajka i przyprawy. Całość wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Przełożyć do formy do pasztetów i piec godzinę w temperaturze 1800C.

Warianty:

Pasztet drobiowy z suszonymi pomidorami:

dodatkowo:

80 g suszonych pomidorów

3 łyżki oleju z pomidorów
1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

3 łyżki oleju z pomidorów
1,5 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej

Do wyrobionej masy mięsnej dodać pokrojone w cząstki suszone pomidory z olejem z zalewy i jeszcze raz wymieszać.

Pasztet drobiowy pieczony w boczku:

długie plastry boczku wędzonego

zmielona kolendra

Formę wyłożyć plastrami boczku, tak żeby zwisały po bokach poza formę.

Masę wyłożyć do formy, posypać szczyptą zmielonej kolendry i przykryć plastrami boczku. Jeżeli są za długie to należy je odciąć.

Pasztet drobiowy z żurawiną

dodatkowo:

30 dag tłustego, wędzonego boczku

2 korzenie pietruszki
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu
4 szklanki bulionu (może być z kostki)
10 dag suszonych żurawin

Do wyrobionej masy dodać tyle wywaru, by otrzymać dość wilgotną masę. Doprawić, wsypać żurawinę, dokładnie wymieszać.

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Urszula
Urszula
2 lat temu

Małgosiu jesteś z lubelskiego, więc mam pytanie czy Ty również na Wielkanoc gotujesz barszcz czerwony, ale taki inny z mięsem z pieczenia w środku, białą kiełbasą, jajkami i chrzanem? Ja taki barszcz tylko raz w roku gotuję na te święta i dodaję do niego trochę sosów z pieczenia i sporo majrianku a jak pamiętam tata jeszcze widział w nim dobry biały ser krojony w kostkę. Jemy go z bułeczką. Pozdrawiam.

Małgorzata
Małgorzata
2 lat temu
Reply to  Urszula

U mnie w rodzinnym domu na Wielkanoc gotuje się barszcz biały, na zakwasie z mąki pszennej. Czysty barszcz czerwony zaś na Boże Narodzenie.