Tym przepisem zaczęłam odkrywać smaki Portugalii, wywodzące się z kuchni bogatej i różnorodnej, na którą wpływ mięli portugalscy żeglarze. Największym przysmakiem tej kuchni jest solony i suszony na słońcu dorsz – bacalhau. Można takiego dorsza zastąpić ogólnodostępnym dorszem, też będzie pysznie! To danie jest po prostu doskonałe. A co ważne, jest jednogarnkowe i błyskawiczne w przygotowaniu. Miłego gotowania!

Składniki:

2 duże cebule pokrojone w kostkę

4–6 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki

4 dojrzałe pomidory pokrojone w plasterki

4 ziemniaki obrane i pokrojone w plasterki

po pół zielonej, czerwonej i żółtej papryki pokrojonych w paski

500 g rozmrożonych filetów z dorsza

oliwa z oliwek

pęczek związanych ziół (koper, kolendra, pietruszka, liść laurowy)

sól, pieprz

Przygotowanie:

W garnku ułożyć warstwami (w tej kolejności) cebulę i czosnek, ziemniaki, pomidory i paprykę oraz  dorsza w kawałkach. Każdą warstwę podlać oliwą i doprawić szczyptą soli oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Powtarzać aż do wyczerpania składników, kończąc na warstwie ziemniaków.

Dodać pęczek ziół, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez 30–40 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Podczas gotowania można wstrząsnąć garnkiem, ale nie mieszać.

Przed podaniem usunąć wiązkę zieleniny.

 

* ziemniaki można zastąpić wcześniej ugotowaną białą fasolą

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o