Rusza 11. Europejski Festiwal Smaku. Tematem tegorocznej edycji będzie Unia Lubelska 1569-2019. Festiwal rozpocznie się w poniedziałek (2 września), a zakończy w środę (18 września).
Koncerty, spotkania, wystawy, pyszne jedzenie i najlepsi szefowie kuchni oraz Jarmark Inspiracji. To będzie wyjątkowa edycja Europejskiego Festiwalu Smaku. Tym razem poświęcona 450-leciu Unii Lubelskiej. – Europejski Festiwal Smaku to nie tylko kuchnia. To też dużo dobrej muzyki, konkursów, warsztatów i pokazów – mówi Waldemar Sulisz, twórca festiwalu.
W tym roku podczas prezentacji regionalnych smaków Lubelszczyzny będziemy mogli uczestniczyć w wyjątkowych pokazach dawnej mody, kulinarnych spektaklach i koncertach z mocną muzyką. Na scenie placu Po Farze wystąpi Paweł Małaszyński. – To dla niego tu, do Lublina, przyjedzie ponad 2 tysiące kobiet. Pokochały tego artystę. Teraz zaprezentuje on bardzo ostry rock – dodaje Sulisz.
Dodatkowo na Arenie Lublin, 7 września, odbędzie się koncert gwiazd światowej sławy. Thomas Anders, Sandra, C.C. Catch, Fancy, Joy i Savage – to oni zaprezentują znane kawałki w stylu lat 80.
– To już czwarty koncert, który wpisuje się w ramy festiwalu. Co roku staramy się wzmocnić klimat tematyki, jaką Festiwal Smaku przyjmuje – podkreśla Jacek Czarecki, prezes Zarządu MOSiR.
PROGRAM
2.09, poniedziałek
12:00 STREFA WEGE
Warsztaty, wykłady, rozmowy, spotkania, gotowanie na żywym ogniu.
Miejsce: plac Po Farze 6
Wydarzenie otwarte i bezpłatne, wybrane warsztaty: płatne
*Obowiązuje rejestracja miejsc
19:00 WERNISAŻ WYSTAWY „HAGIOGRAFIA”
Oficjalne otwarcie festiwalu. Dwanaście fotograficznych portretów Świętych i Błogosławionych, od św. Jadwigi po św. Ritę. Lampka wina i ciasteczka św. Hildegardy.
Miejsce: Krużganki klasztoru Dominikanów, Złota 9
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
*Obowiązuje rejestracja miejsc
19:30 ĆWICZENIA Z PATRZENIA. UNIA LUBELSKA I KALIGRAFIA
Warsztaty z udziałem dr-a Arkadiusza Adamczyka, kustosza dyplomowanego w Oddziale Zbiorów Specjalnych Biblioteki Uniwersyteckiej KUL. Wspólnie napiszemy akt podpisania Unii Lubelskiej.
Miejsce: Krużganki klasztoru Dominikanów, Złota 9
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
3.09, wtorek
12:00 STREFA WEGE
Warsztaty, wykłady, rozmowy, spotkania, gotowanie na żywym ogniu.
Miejsce: plac Po Farze 6
Wydarzenie otwarte i bezpłatne, wybrane warsztaty: płatne
*Obowiązuje rejestracja miejsc
18:00 LABORATORIUM SMAKU
Z Markiem Pankiem, szefem kuchni skosztujecie przysmaków Korony i Litwy.
Miejsce: restauracja Hades Szeroka
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
*Obowiązuje rejestracja miejsc
19:30 TEATR MALOWANIA MIECZYSŁAWY ŁAZOREK
Ćwiczenia z patrzenia. „Co Matejko namalował za oknem na obrazie Unia Lubelska?”
Z udziałem Mieczysławy Łazorek z Kazimierskiej Konfraterni Sztuki
Miejsce: restauracja Hades Szeroka
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
*Obowiązuje rejestracja miejsc
4.09, środa
12:00 STREFA WEGE
Warsztaty, wykłady, rozmowy, spotkania, gotowanie na żywym ogniu.
Miejsce: plac Po Farze 6
Wydarzenie otwarte i bezpłatne, wybrane warsztaty: płatne
*Obowiązuje rejestracja miejsc
16:00 JARMARK INSPIRACJI
Inauguracja festiwalowego jarmarku. Stoiska, wystawcy z Polski i Europy, dobre jedzenie, wino, piwo, nalewki. Strefa relaksu. Sztuka odpoczywania. Czynne do późnych godzin nocnych.
Miejsce: Stare Miasto
Wydarzenie otwarte
18:00 LABORATORIUM SMAKU
Z Markiem Pankiem, szefem kuchni skosztujecie przysmaków Korony i Litwy.
Miejsce: restauracja Hades Szeroka
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
*Obowiązuje rejestracja miejsc
19:30 AKADEMIA ODKRYĆ FILMOWYCH
Prezentacja filmów dokumentalnych z Drohobycza. Warsztat filmowy z Grzegorzem Józefczukiem.
Miejsce: restauracja Hades Szeroka, sala Sztukmistrza
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
*Obowiązuje rejestracja miejsc
20:00 „BAND ODESSA, UN MILION DE ROSE ROUQE”
Tańczy Małgorzata Wojcieszuk z Zespołu Tańca Dawnego „Belriguardo” i publczność. Nazwa zespołu oznacza piękny widok. Warsztat tańca i sztuki odpoczywania. Z nami zaznasz błogiego relaksu w Rajskim Ogrodzie, który wyrośnie wokół repliki zabytkowej studni przed Bramą Krakowską. Inauguracja wraz z restauracją Tinto.
Miejsce: Plac Łokietka
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
5.09, czwartek
10:00 JARMARK INSPIRACJI
Inauguracja festiwalowego jarmarku. Stoiska, wystawcy z Polski i Europy, dobre jedzenie, wino, piwo, nalewki. Strefa relaksu. Sztuka odpoczywania. Czynne do późnych godzin nocnych.
Miejsce: Stare Miasto
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
12:00 STREFA WEGE
Warsztaty, wykłady, rozmowy, spotkania, gotowanie na żywym ogniu.
Miejsce: plac Po Farze 6
Wydarzenie otwarte i bezpłatne, wybrane warsztaty: płatne
*Obowiązuje rejestracja miejsc
18:00 WERNISAŻ WYSTAWY FOTOGRAFII ROBERTA PRANAGALA „MEMU MIASTU”
Niezwykły portret miasta. Świeża krew w lubelskiej fotografii.
Miejsce: Radio Lublin
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
19:00 „Czy Zygmunt August jadł wiewiórki?” – Kolacja historyczna w ramach Jem Teatru
Teatr malowania, młodzi i niepokorni artyści w starciu z klasykiem. Malujemy „Unię Lubelska”. Kolacja z potrawami z XVI wieku według receptur odnalezionych przez prof. Jarosława Dumanowskiego. W roli króla Zygmunta Augusta – włoski muzyk Luigi Pagano. Premiera książki „Unia Lubelska. Przewodnik od kuchni”, z udziałem autorów z Polski, Litwy i Ukrainy. Warsztat tańców renesansowych. Prowadzi Małgorzata Wojcieszuk z Zespołu Tańca Dawnego „Belriguardo”.
Miejsce: Restauracja 2 PI ER
Wydarzenie płatne
*Obowiązuje rejestracja miejsc
6.09, piątek
10:00 JARMARK INSPIRACJI
Inauguracja festiwalowego jarmarku. Stoiska, wystawcy z Polski i Europy, dobre jedzenie, wino, piwo, nalewki. Strefa relaksu. Sztuka odpoczywania. Czynne do późnych godzin nocnych.
Miejsce: Stare Miasto
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
12:00 STREFA WEGE
Warsztaty, wykłady, rozmowy, spotkania, gotowanie na żywym ogniu.
Miejsce: plac Po Farze 6
Wydarzenie otwarte i bezpłatne, wybrane warsztaty: płatne
*Obowiązuje rejestracja miejsc
12:00 LEICA OPEN DAY
Warsztaty fotograficzne z Piotrem Markiem: „Co Jan Matejko widział za oknem?” Prezentacja aparatów Leica, uczestnicy fotografują najnowszymi modelami aparatów.
Miejsce: Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
*Obowiązuje rejestracja miejsc
14:00 KONKURS „NAJLEPSZY SMAK LUBELSZCZYZNY”
To bratni konkurs wrocławskiego konkursu „Najlepszy Smak Dolnego Śląska”. Kapituła oceni ponad 100 produktów i przyzna prestiżowe certyfikaty. Fundatorem nagród jest Mirosława Gałan, prezes Multi Frigo.
Miejsce: Restauracja Trybunalska, Rynek 4
Wydarzenie zamknięte (tylko dla uczestników konkursu)
17:00 Pokaz kulinarny „Strefa Wege”
Ilona Krawczyk „w Szczerym Polu” i Justyna Bargieła z „Olej Świeży” prezentują „Dziką kuchnię”. Świeżo, sezonowo, lokalnie i z fantazją. Bez mięsa. Szczera kuchnia od serca i potężna dawka wiedzy o jadalnych chwastach, kwiatach i ziołach.
Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
17:30 POKAZ KULINARNY „LUBELSKIE ZE SMAKIEM. PODLASIE”
Gotują kucharze z Restauracji Kulturalna w Hotelu Arche. Ich hasło: „Gotujemy optymistycznie”. Nauka gotowania i degustacje.
Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
18:00 POKAZ KULINARNY „KUCHNIA WIELKIEGO KSIĘSTWA LITEWSKIEGO”
Gotuje Marek Panek, szef kuchni Hades Szeroka
Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
18:15 WERNISAŻ WYSTAWY „MAGIA PODLASIA”
Grupa miłośników fotografii, pięciu autorów, występująca pod nazwą Magia Podlasia, odkrywa dla nas swój skrawek świata i swoją wrażliwość na jego naturalne piękno. Z aparatami fotograficznymi wędrują po najbardziej niezwykłych i urzekających zakątkach Podlasia, poddając się urokowi sielskich pejzaży z drewnianymi chatami, wiatrakami, cerkwiami, rzekami i rozlewiskami wśród pól. Wystawę prezentuje Kraina Bugu.
Miejsce: Hotel Arche Lublin, Zamojska 30
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
18:30 POKAZ KULINARNY „W rensesanowej KUCHNI Księżnej BONY”
Dania, które podano na ślubie księżnej Bony z królem Zygmuntem I Starym na zamku w Bari. Gotuje włoski szef kuchni Ivo Volante, którego przodkowie pochodzą z Bari.
Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
19:15 STACJA TEATR W KONOPNICY „WESELE, WYSPIAŃSKI, WILNO”
W programie niezwykłego spektaklu fragmenty „Wesela” Stanisława Wyspiańskiego. Na scenie w roli Panny Młodej Urszula Plewik ze Stacji Teatr, w roli Poety Ihor Lylo (Lwów), w roli Pana Młodego Rimvydas Laužikas (Wilno) w roli Stańczyka Jarosław Dumanowski (Polska). Spotkanie z Dorotą Wyspiańską, wnuczką poety. Na deser litewska kuchnia. Prezentuje Anna Walczymska, szefowa kuchni w restauracji Uroczyska Zaborek.
Miejsce: restauracja Old Pub
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
*Obowiązuje rejestracja miejsc
19:00 OGŁOSZENIE WYNIKÓW KONKURSU NAJLEPSZY SMAK LUBELSZCZYZNY 2019
I prezentacja autorów najciekawszych produktów regionalnych w naszym regionie. To bratni konkurs wrocławskiego konkursu „Najlepszy Smak Dolnego Śląska”. Fundatorem nagród jest Mirosława Gałan, prezes Multi Frigo.
Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
19:30 POKAZ KULINARNY „LUBELSKIE ZE SMAKIEM. LITWO, OJCZYZNO MOJA”
Wspaniała kuchnia Podlasia i Wielkiego Księstwa Litewskiego. Panorama smaków. Gotuje Anna Walczymska, szefowa kuchni restauracji Uroczyska Zaborek. To magiczne miejsce, które pokochał Charlie Watts z zespołu Rolling Stones.
Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
20:30 KONCERT ZESPOŁU LORIEN
Czyli Mickiewicz na ostro. Inga Habiba zaśpiewa premierową „Inwokację” Adama Mickiewicza, skomponowaną specjalnie z okazji 450. rocznicy podpisania Unii Lubelskiej. Usłyszycie także „Goplanę” według Juliusza Słowackiego oraz najlepsze utwory Lorien.
Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
7.09, sobota
10:00 JARMARK INSPIRACJI
Inauguracja festiwalowego jarmarku. Stoiska, wystawcy z Polski i Europy, dobre jedzenie, wino, piwo, nalewki. Strefa relaksu. Sztuka odpoczywania. Czynne do późnych godzin nocnych.
Miejsce: Stare Miasto
Wydarzenie otwarte
11:00 Seminarium „To Jest osobny przysmak. UNIA LUBELSKA OD KUCHNI”
Cusine and history/ Kuchnia i historia. Prof. Jarosław Dumanowski zaprasza na festiwalowe seminarium skierowane do studentów, szefów kuchni i pasjonatów historii. W seminarium wezmą udział Ihor Lylo z Uniwersytetu Wileńskiego i Rimvydas Laužikas z Uniwersytetu Lwowskiego.
Miejsce: klasztor Dominikanów na Złotej
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
12:00 Żywy obraz
Prezentacja postaci z obrazu Jana Matejki „Unia Lubelska”. W roli króla Zygmunta Augusta – włoski muzyk Luigi Pagano, który grał razem z Paulem McCartneyem. Premiera książki „Unia Lubelska. Przewodnik do kuchni”.
Miejsce: klasztor Dominikanów na Złotej
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
12:00 LEICA OPEN DAY
Warsztaty fotograficzne z Piotrem Markiem: „Co Jan Matejko widział za oknem?” Prezentacja aparatów Leica, uczestnicy fotografują najnowszymi modelami aparatów.
Miejsce: Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
*Obowiązuje rejestracja miejsc
12:00 STREFA WEGE
Warsztaty, wykłady, rozmowy, spotkania, gotowanie na żywym ogniu.
Miejsce: plac Po Farze 6
Wydarzenie otwarte i bezpłatne, wybrane warsztaty: płatne
*Obowiązuje rejestracja miejsc
13:00 XXIX Ogólnopolski Turniej Nalewek
Najstarszy i najbardziej prestiżowy konkurs nalewek w Polsce. W tym roku dwa tematy konkursowe: Nalewki litewskie i koronne. Nalewki „Śliwka i inne”. Cenne nagrody
Miejsce: restauracja Old Pub
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
*Obowiązuje rejestracja miejsc
14:00 KONKURS ŚNIADANIE PO LUBELSKU
Trzy drużyny po trzech szefów kuchni. Lubelska, wojewódzka i ogólnopolska. Na scenie wyczarują trzy wzorowe śniadania lubelskie. Najpierw ich pracę oceni jury, potem publiczność.
Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
15:30 POKAZ KULINARNY „PIKNIK W SZCZERYM POLU”
W wykonaniu Ilony Krawczyk z GrupaFocus.pl, smaczna, szczera i sezonowa kuchnia poparta rzetelną wiedzą z ziołolecznictwa. Dla małych i dużych. Nauka, zabawa i degustacja, którą poprowadzą specjaliści od imprez integracyjnych i pikników firmowych.
Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
16:00 POKAZ KULINARNY „GWIAZDY SMAKUJĄ LUBELSKIE”
Na scenie ekipa Restauracji 107 z Lubhotelu oraz gwiazdy filmu i małego ekranu. Dobra kuchnia i dobra zabawa.
Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
16:15 SALON LITERACKI. SPOTKANIE Z PROFESOREM JAROSŁAWEM DUMANOWSKIM
Prezentacja kuchni staropolskiej, fakty, ciekawostki i przepisy. Możliwość promocyjnego zakupu książek z autografem.
Miejsce: restauracja Old Pub
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
16:45 POKAZ KULINARNY „GWIAZDY SMAKUJĄ LUBELSKIE”
Na scenie ekipa Manufaktury Smaków z Pałacu w Cieleśnicy oraz gwiazdy filmu i małego ekranu. Dobra kuchnia i dobra zabawa.
Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
17:30 POKAZ KULINARNY „GWIAZDY SMAKUJĄ LUBELSKIE”
Na scenie ekipa lubelskich szefów kuchni, Artur Soboń oraz gwiazdy filmu i małego ekranu. Przyrządzą sznycel ministerski. Dobra kuchnia i dobra zabawa.
Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
18:00 WErnisaż wystawy „Święci paroni techniki”
Niezwykła wystawa fotograficznych tryptyków ze Słowacji. Polska premiera. Fotograficzne wydarzenie o skali ogólnopolskiej.
Miejsce: Muzeum Fotografii w Janowie Lubelskim, Jana Zamoyskiego 20
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
18:15 Pokaz mistrzowski Sylwii Stachyry i Jeana Bosa
Najważniejszy pokaz festiwalu. Ona wygrała Top Chefa i kuchnią regionalną zachwyciła Modesta Amaro. On przez 15 lat gotował dla króla Belgów. Co z tego wyniknie? Jean ugotuje ulubioną zupę króla Zygmunta Augusta. Sylwia ma w zanadrzu niespodzianki.
Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
18:45 KONCERT PAWŁA MAŁASZYŃSKIEGO I COCHISE
Zagrali z Black Sabbath, zagrają w Lublinie. Ich koncerty na długo pozostaną w pamięci. Na Przystanku Woodstock publiczność oszalała na ich punkcie. Artyści mocno rozrabiają na polskiej scenie muzycznej, śpiewając pieśni z wiarą w tle. Paweł Małuszyński, solista i znakomity aktor mówi krótko: „Najważniejsza jest rodzina, ważny jest Bóg”.
Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
19:00 Gwiazdy na Arenie
Na scenie Areny Lublin pojawią się największe gwiazdy tej dekady: Thomas Anders & Modern Talking Band, Sandra, Fancy, C.C.Catch, Savage i Joy. Na lubelskim stadionie będzie można usłyszeć wszystkie największe hity tych artystów, które królowały na szczytach list przebojów i które są szlagierami do dziś.
Miejsce: Arena Lublin
Wydarzenie płatne
19:45 GWIAZDY NA WYBIEGU. POKAZ KOLEKCJI POLSKICH PROJEKTANTÓW
Świetne ubrania i znane gwiazdy filmu i ekranu. Szyk, wdzięk, elegancja.
Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
20:00 KONCERT „NATALIA ŚPIEWA NIGHTWISH”
W cyklu „Odkrywamy talenty Lublina” wielkie piosenki legendarnego zespołu zaśpiewa Natalia Majczak. Drobna, piękna, o cudownym głosie. Utwór „Slow, love, slow” odzwierciedla przesłanie festiwalu.
Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
20:15 GWIAZDY NA WYBIEGU. POKAZ KOLEKCJI BARBARY CHWESIUK
Świetne ubrania i znane gwiazdy filmu i ekranu. Szyk, wdzięk, elegancja i perebory znad Bugu.
Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
20:30 KONCERT PABLOPAVO
Mega hit. Zaśpiewamy Lublinowi „Dancingową piosenkę miłosną”
Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
21:00 KOLACJA Z GWIAZDAMI
W Restauracji Kulturalnej Hotelu Arche gwiazdy filmu i ekranu poznają smak kuchni Podlasia. Publiczność pozna Gwiazdy.
Miejsce: Restauracja Kulturalna, Hotel Arche Lublin, Zamojska 30
Wydarzenie zamknięte, płatne
21:30 ARTYŚCI I PRZYJACIELE. WIECZÓR Z NALEWKAMI
Czyli to, co tygrysy lubią najbardziej. Degustacja najlepszych nalewek w Polsce, spotkanie z ich twórcami, rozmowy, przyjaźnie
Miejsce: restauracja Old Pub
Wydarzenie zamknięte i bezpłatne
*Obowiązują zaproszenia
8.09, niedziela
10:00 JARMARK INSPIRACJI
Inauguracja festiwalowego jarmarku. Stoiska, wystawcy z Polski i Europy, dobre jedzenie, wino, piwo, nalewki. Strefa relaksu. Sztuka odpoczywania. Czynne do późnych godzin nocnych.
Miejsce: Stare Miasto
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
12:00 STREFA WEGE
Warsztaty, wykłady, rozmowy, spotkania, gotowanie na żywym ogniu.
Miejsce: plac Po Farze 6
Wydarzenie otwarte i bezpłatne, wybrane warsztaty: płatne
*Obowiązuje rejestracja miejsc
12:00 LEICA OPEN DAY
Warsztaty fotograficzne z Piotrem Markiem: „Co Jan Matejko widział za oknem?” Prezentacja aparatów Leica, uczestnicy fotografują najnowszymi modelami aparatów.
Miejsce: Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
*Obowiązuje rejestracja miejsc
12:00 BIOSKOP STEREOSKOPOWY
W partnerstwie z Muzeum Fotografii w Janowie Podlaskim będziecie mogli obejrzeć setki trójwymiarowych, przedwojennych zdjęć – przy pomocy zabytkowych urządzeń.
Miejsce: Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
13:00 „CZARNA DAMA NA ULICY ZŁOTEJ”. SPACER HISTORYCZNY
Autorski projekt Małgorzaty Sulisz, w którym biorą udział Malarki z Konopnicy, cieszy się na festiwalu ogromnym powodzeniem. W tym roku w głównej roli Czarna Dama (Barbara Radziwiłłówna) oraz król Zygmunt August. W roli króla Zygmunta Augusta – włoski muzyk Luigi Pagano.
Miejsce: Ulica Złota, Stare Miasto
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
13:00 AKADEMIA KUBUSIA PUCHATKA „PIZZA KRÓLOWEJ BONY”
Warsztaty gotowania dla dzieci poprowadzi Arkadiusz Krzesiak, realizujący projekt Jem zdrowo.
Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
14:00 OGÓLNOPOLSKI KONKURS „GOOD CHEF” – CZĘŚĆ PIERWSZA
W tym roku po raz pierwszy nasz konkurs dla szefów kuchni ma wymiar ogólnopolski. Jean Bos, który prowadzi konkurs, corocznie winduje go w górę. Za trzy lata to będzie najważniejszy, profesjonalny konkurs w Polsce – mówi Jean Bos – kucharz królów i król wśród kucharzy.
14:45 POKAZ KULINARNY „SMAK WIELKIEGO KSIĘSTWA LITEWSKIEGO, SMAK ESTONII”
Na scenie Jakub Piętowski, szef kuchni restauracji 2 PI ER. Historyczna kuchnia litewska w nowoczesnej odsłonie.
Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
15:20 OGÓLNOPOLSKI KONKURS „GOOD CHEF” – CZĘŚĆ Druga
W tym roku po raz pierwszy nasz konkurs dla szefów kuchni ma wymiar ogólnopolski. Jean Bos, który prowadzi konkurs, corocznie winduje go w górę. Za trzy lata to będzie najważniejszy, profesjonalny konkurs w Polsce – mówi Jean Bos – kucharz królów i król wśród kucharzy.
Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
16:05 POKAZ KULINARNY „SMAK WIELKIEGO KSIĘSTWA LITEWSKIEGO”
Na scenie mocna ekipa kucharzy z restauracji Hotelu Drob w Urszulinie. Specjaliści od poleskiej i kresowej kuchni poszukają nowych Smaków Litwy. Spodziewajcie się pysznej degustacji.
Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
16:45 OGÓLNOPOLSKI KONKURS „GOOD CHEF” – CZĘŚĆ TRZECIA
W tym roku po raz pierwszy nasz konkurs dla szefów kuchni ma wymiar ogólnopolski. Jean Bos, który prowadzi konkurs, corocznie winduje go w górę. Za trzy lata to będzie najważniejszy, profesjonalny konkurs w Polsce – mówi Jean Bos – kucharz królów i król wśród kucharzy.
Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
17:25 POKAZ KULINARNY „SMAK WIELKIEGO KSIĘSTWA LITEWSKIEGO. Smak UKRAIny”
Na scenie Agnieszka Filiks, która w Nałęczowie, w słynnej Willi Ukraina prowadzi autorską kuchnię. Do Willi Filiks, bo tak nazywa się restauracja, ciągną tłumy.
Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
18:00 OGŁOSZENIE WERDYKTU OGÓLNOPOLSKIEGO KONKURSU „GOOD CHEF”
Nagrody wręczy ich fundatorka, Mirosława Gałan, Prezes Multi Frigo
Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
18:15 POKAZ MISTRZOWSKI „SMAK ORIENTU”
Na scenie Madame Golinezad (Holandia). Pokaz został przygotowany we współpracy z Ambasadą Iranu w Polsce. To może być najbardziej zaskakujący pokaz i degustacja.
Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
19:00 KONCERT LIDII BIAŁY „HAGIOGRAFIA”
W cyklu „Odkrywamy talenty Lublina” usłyszycie archaiczne, surowe brzmienia, z pomocą których Lidia maluje mocnym głosem barwny świat historii świętych.
Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
20:30 KONCERT STANISŁAWA SOYKI Z ZESPOŁEM.
11 lat temu zaśpiewał na pierwszej edycji festiwalu. Teraz usłyszycie wielki przebój „Ławeczka Bajeczka”. Na finał festiwalu czeka was cudowna, mądra i wysmakowana uczta.
Miejsce: Scena na placu Po Farze.
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
20:45 KONCERT KAI MIANOWANEJ „Pieśni sefardyjskie”
Pieśni sefardyjskie i cudowny muzyczny deser. Kiedy przed rokiem zaśpiewała w Kaplicy Paryskiej, kaplica i przedsionek pękały w szwach. Obiecała publiczności, że zagra za rok w bazylice.
Miejsce: Bazylika Dominikanów na Złotej
Wydarzenie otwarte i bezpłatne
10.09, wtorek
18:45 Debata Dwóch Ambon „Smak Krzyża” FINISAŻ FESTIWALU
Prowadzi o. Tomasz Dostatni. Wydarzenie nawiązuje do jednej z najpiękniejszych tradycji polskiej tolerancji, kiedy w XVII wieku, w bazylice dochodziło do dysput pomiędzy arianami i katolikami. Po debacie spotkanie w Sali Unii Lubelskiej.
18.09, środa
15:00 POTĘGA HISTORII. REKONSTRUKCJA UCZTY PO PODPISANIU UNII LUBELSKIEJ
Najlepsi szefowie kuchni pod wodzą Maestro Jeana Bosa przygotują dla uczestników XX Powszechnego Zjazdu Historyków Polskich.
Miejsce: Centrum Spotkania Kultur
Wydarzenie zamknięte i bezpłatne
*Tylko dla uczestników zjazdu