Rusza 11. Europejski Festiwal Smaku. Tematem tegorocznej edycji będzie Unia Lubelska 1569-2019. Festiwal rozpocznie się w poniedziałek (2 września), a zakończy w środę (18 września).

Koncerty, spotkania, wystawy, pyszne jedzenie i najlepsi szefowie kuchni oraz Jarmark Inspiracji. To będzie wyjątkowa edycja Europejskiego Festiwalu Smaku. Tym razem poświęcona 450-leciu Unii Lubelskiej. – Europejski Festiwal Smaku to nie tylko kuchnia. To też dużo dobrej muzyki, konkursów, warsztatów i pokazów – mówi Waldemar Sulisz, twórca festiwalu.

W tym roku podczas prezentacji regionalnych smaków Lubelszczyzny będziemy mogli uczestniczyć w wyjątkowych pokazach dawnej mody, kulinarnych spektaklach i koncertach z mocną muzyką. Na scenie placu Po Farze wystąpi Paweł Małaszyński. – To dla niego tu, do Lublina, przyjedzie ponad 2 tysiące kobiet. Pokochały tego artystę. Teraz zaprezentuje on bardzo ostry rock – dodaje Sulisz.

Dodatkowo na Arenie Lublin, 7 września, odbędzie się koncert gwiazd światowej sławy. Thomas Anders, Sandra, C.C. Catch, Fancy, Joy i Savage – to oni zaprezentują znane kawałki w stylu lat 80.

– To już czwarty koncert, który wpisuje się w ramy festiwalu. Co roku staramy się wzmocnić klimat tematyki, jaką Festiwal Smaku przyjmuje – podkreśla Jacek Czarecki, prezes Zarządu MOSiR.

PROGRAM

2.09, poniedziałek

12:00 STREFA WEGE

Warsztaty, wykłady, rozmowy, spotkania, gotowanie na żywym ogniu.

Miejsce: plac Po Farze 6

Wydarzenie otwarte i bezpłatne, wybrane warsztaty: płatne

*Obowiązuje rejestracja miejsc

19:00 WERNISAŻ WYSTAWY „HAGIOGRAFIA”

Oficjalne otwarcie festiwalu. Dwanaście fotograficznych portretów Świętych i Błogosławionych, od św. Jadwigi po św. Ritę. Lampka wina i ciasteczka św. Hildegardy.

Miejsce: Krużganki klasztoru Dominikanów, Złota 9

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

*Obowiązuje rejestracja miejsc

19:30 ĆWICZENIA Z PATRZENIA. UNIA LUBELSKA I KALIGRAFIA

Warsztaty z udziałem dr-a Arkadiusza Adamczyka, kustosza dyplomowanego w Oddziale Zbiorów Specjalnych Biblioteki Uniwersyteckiej KUL. Wspólnie napiszemy akt podpisania Unii Lubelskiej.

Miejsce: Krużganki klasztoru Dominikanów, Złota 9

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

3.09, wtorek

12:00 STREFA WEGE

Warsztaty, wykłady, rozmowy, spotkania, gotowanie na żywym ogniu.

Miejsce: plac Po Farze 6

Wydarzenie otwarte i bezpłatne, wybrane warsztaty: płatne

*Obowiązuje rejestracja miejsc

18:00 LABORATORIUM SMAKU

Z Markiem Pankiem, szefem kuchni skosztujecie przysmaków Korony i Litwy.

Miejsce: restauracja Hades Szeroka

Wydarzenie otwarte i bezpłatne­­­­­­­­­­­­­

*Obowiązuje rejestracja miejsc

19:30 TEATR MALOWANIA MIECZYSŁAWY ŁAZOREK

Ćwiczenia z patrzenia. „Co Matejko namalował za oknem na obrazie Unia Lubelska?”

Z udziałem Mieczysławy Łazorek z Kazimierskiej Konfraterni Sztuki

Miejsce: restauracja Hades Szeroka

Wydarzenie otwarte i bezpłatne­­­­­­­­­­­­­

*Obowiązuje rejestracja miejsc

4.09, środa

12:00 STREFA WEGE

Warsztaty, wykłady, rozmowy, spotkania, gotowanie na żywym ogniu.

Miejsce: plac Po Farze 6

Wydarzenie otwarte i bezpłatne, wybrane warsztaty: płatne

*Obowiązuje rejestracja miejsc

16:00 JARMARK INSPIRACJI

Inauguracja festiwalowego jarmarku. Stoiska, wystawcy z Polski i Europy, dobre jedzenie, wino, piwo, nalewki. Strefa relaksu. Sztuka odpoczywania. Czynne do późnych godzin nocnych.

Miejsce: Stare Miasto

Wydarzenie otwarte

18:00 LABORATORIUM SMAKU

Z Markiem Pankiem, szefem kuchni skosztujecie przysmaków Korony i Litwy.

Miejsce: restauracja Hades Szeroka

Wydarzenie otwarte i bezpłatne­­­­­­­­­­­­­

*Obowiązuje rejestracja miejsc

19:30 AKADEMIA ODKRYĆ FILMOWYCH

Prezentacja filmów dokumentalnych z Drohobycza. Warsztat filmowy z Grzegorzem Józefczukiem.

Miejsce: restauracja Hades Szeroka, sala Sztukmistrza

Wydarzenie otwarte i bezpłatne­­­­­­­­­­­­­

*Obowiązuje rejestracja miejsc

20:00 „BAND ODESSA, UN MILION DE ROSE ROUQE”

Tańczy Małgorzata Wojcieszuk z Zespołu Tańca Dawnego „Belriguardo” i publczność. Nazwa zespołu oznacza piękny widok. Warsztat tańca i sztuki odpoczywania. Z nami zaznasz błogiego relaksu w Rajskim Ogrodzie, który wyrośnie wokół repliki zabytkowej studni przed Bramą Krakowską. Inauguracja wraz z restauracją Tinto.

Miejsce: Plac Łokietka

Wydarzenie otwarte i bezpłatne­­­­­­­­­­­­­

5.09, czwartek

10:00 JARMARK INSPIRACJI

Inauguracja festiwalowego jarmarku. Stoiska, wystawcy z Polski i Europy, dobre jedzenie, wino, piwo, nalewki. Strefa relaksu. Sztuka odpoczywania. Czynne do późnych godzin nocnych.

Miejsce: Stare Miasto

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

12:00 STREFA WEGE

Warsztaty, wykłady, rozmowy, spotkania, gotowanie na żywym ogniu.

Miejsce: plac Po Farze 6

Wydarzenie otwarte i bezpłatne, wybrane warsztaty: płatne

*Obowiązuje rejestracja miejsc

18:00 WERNISAŻ WYSTAWY FOTOGRAFII ROBERTA PRANAGALA „MEMU MIASTU”

Niezwykły portret miasta. Świeża krew w lubelskiej fotografii.

Miejsce: Radio Lublin

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

19:00 „Czy Zygmunt August jadł wiewiórki?” – Kolacja historyczna w ramach Jem Teatru

Teatr malowania, młodzi i niepokorni artyści w starciu z klasykiem. Malujemy „Unię Lubelska”. Kolacja z potrawami z XVI wieku według receptur odnalezionych przez prof. Jarosława Dumanowskiego. W roli króla Zygmunta Augusta – włoski muzyk Luigi Pagano. Premiera książki „Unia Lubelska. Przewodnik od kuchni”, z udziałem autorów z Polski, Litwy i Ukrainy. Warsztat tańców renesansowych. Prowadzi Małgorzata Wojcieszuk z Zespołu Tańca Dawnego „Belriguardo”.

Miejsce: Restauracja 2 PI ER

Wydarzenie płatne

*Obowiązuje rejestracja miejsc

6.09, piątek

10:00 JARMARK INSPIRACJI

Inauguracja festiwalowego jarmarku. Stoiska, wystawcy z Polski i Europy, dobre jedzenie, wino, piwo, nalewki. Strefa relaksu. Sztuka odpoczywania. Czynne do późnych godzin nocnych.

Miejsce: Stare Miasto

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

12:00 STREFA WEGE

Warsztaty, wykłady, rozmowy, spotkania, gotowanie na żywym ogniu.

Miejsce: plac Po Farze 6

Wydarzenie otwarte i bezpłatne, wybrane warsztaty: płatne

*Obowiązuje rejestracja miejsc

12:00 LEICA OPEN DAY

Warsztaty fotograficzne z Piotrem Markiem: „Co Jan Matejko widział za oknem?” Prezentacja aparatów Leica, uczestnicy fotografują najnowszymi modelami aparatów.

Miejsce: Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

*Obowiązuje rejestracja miejsc

14:00 KONKURS „NAJLEPSZY SMAK LUBELSZCZYZNY”

To bratni konkurs wrocławskiego konkursu „Najlepszy Smak Dolnego Śląska”. Kapituła oceni ponad 100 produktów i przyzna prestiżowe certyfikaty. Fundatorem nagród jest Mirosława Gałan, prezes Multi Frigo.

Miejsce: Restauracja Trybunalska, Rynek 4

Wydarzenie zamknięte (tylko dla uczestników konkursu)

17:00 Pokaz kulinarny „Strefa Wege”

Ilona Krawczyk „w Szczerym Polu” i Justyna Bargieła z „Olej Świeży” prezentują „Dziką kuchnię”. Świeżo, sezonowo, lokalnie i z fantazją. Bez mięsa. Szczera kuchnia od serca i potężna dawka wiedzy o jadalnych chwastach, kwiatach i ziołach.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

17:30 POKAZ KULINARNY „LUBELSKIE ZE SMAKIEM. PODLASIE”

Gotują kucharze z Restauracji Kulturalna w Hotelu Arche. Ich hasło: „Gotujemy optymistycznie”. Nauka gotowania i degustacje.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

18:00 POKAZ KULINARNY „KUCHNIA WIELKIEGO KSIĘSTWA LITEWSKIEGO”

Gotuje Marek Panek, szef kuchni Hades Szeroka

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

18:15 WERNISAŻ WYSTAWY „MAGIA PODLASIA”

Grupa miłośników fotografii, pięciu autorów, występująca pod nazwą Magia Podlasia, odkrywa dla nas swój skrawek świata i swoją wrażliwość na jego naturalne piękno. Z aparatami fotograficznymi wędrują po najbardziej niezwykłych i urzekających zakątkach Podlasia, poddając się urokowi sielskich pejzaży z drewnianymi chatami, wiatrakami, cerkwiami, rzekami i rozlewiskami wśród pól. Wystawę prezentuje Kraina Bugu.

Miejsce: Hotel Arche Lublin, Zamojska 30

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

18:30 POKAZ KULINARNY „W rensesanowej KUCHNI Księżnej BONY”

Dania, które podano na ślubie księżnej Bony z królem Zygmuntem I Starym na zamku w Bari. Gotuje włoski szef kuchni Ivo Volante, którego przodkowie pochodzą z Bari.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

19:15 STACJA TEATR W KONOPNICY „WESELE, WYSPIAŃSKI, WILNO”

W programie niezwykłego spektaklu fragmenty „Wesela” Stanisława Wyspiańskiego. Na scenie w roli Panny Młodej Urszula Plewik ze Stacji Teatr, w roli Poety Ihor Lylo (Lwów), w roli Pana Młodego Rimvydas Laužikas (Wilno) w roli Stańczyka Jarosław Dumanowski (Polska). Spotkanie z Dorotą Wyspiańską, wnuczką poety. Na deser litewska kuchnia. Prezentuje Anna Walczymska, szefowa kuchni w restauracji Uroczyska Zaborek.

Miejsce: restauracja Old Pub

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

*Obowiązuje rejestracja miejsc

19:00 OGŁOSZENIE WYNIKÓW KONKURSU NAJLEPSZY SMAK LUBELSZCZYZNY 2019

I prezentacja autorów najciekawszych produktów regionalnych w naszym regionie. To bratni konkurs wrocławskiego konkursu „Najlepszy Smak Dolnego Śląska”. Fundatorem nagród jest Mirosława Gałan, prezes Multi Frigo.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

19:30 POKAZ KULINARNY „LUBELSKIE ZE SMAKIEM. LITWO, OJCZYZNO MOJA”

Wspaniała kuchnia Podlasia i Wielkiego Księstwa Litewskiego. Panorama smaków. Gotuje Anna Walczymska, szefowa kuchni restauracji Uroczyska Zaborek. To magiczne miejsce, które pokochał Charlie Watts z zespołu Rolling Stones.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

20:30 KONCERT ZESPOŁU LORIEN

Czyli Mickiewicz na ostro. Inga Habiba zaśpiewa premierową „Inwokację” Adama Mickiewicza, skomponowaną specjalnie z okazji 450. rocznicy podpisania Unii Lubelskiej. Usłyszycie także „Goplanę” według Juliusza Słowackiego oraz najlepsze utwory Lorien.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

7.09, sobota

10:00 JARMARK INSPIRACJI

Inauguracja festiwalowego jarmarku. Stoiska, wystawcy z Polski i Europy, dobre jedzenie, wino, piwo, nalewki. Strefa relaksu. Sztuka odpoczywania. Czynne do późnych godzin nocnych.

Miejsce: Stare Miasto

Wydarzenie otwarte

11:00 Seminarium „To Jest osobny przysmak. UNIA LUBELSKA OD KUCHNI”

Cusine and history/ Kuchnia i historia. Prof. Jarosław Dumanowski zaprasza na festiwalowe seminarium skierowane do studentów, szefów kuchni i pasjonatów historii. W seminarium wezmą udział Ihor Lylo z Uniwersytetu Wileńskiego i Rimvydas Laužikas z Uniwersytetu Lwowskiego.

Miejsce: klasztor Dominikanów na Złotej

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

12:00 Żywy obraz

Prezentacja postaci z obrazu Jana Matejki „Unia Lubelska”. W roli króla Zygmunta Augusta – włoski muzyk Luigi Pagano, który grał razem z Paulem McCartneyem. Premiera książki „Unia Lubelska. Przewodnik do kuchni”.

Miejsce: klasztor Dominikanów na Złotej

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

12:00 LEICA OPEN DAY

Warsztaty fotograficzne z Piotrem Markiem: „Co Jan Matejko widział za oknem?” Prezentacja aparatów Leica, uczestnicy fotografują najnowszymi modelami aparatów.

Miejsce: Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

*Obowiązuje rejestracja miejsc

12:00 STREFA WEGE

Warsztaty, wykłady, rozmowy, spotkania, gotowanie na żywym ogniu.

Miejsce: plac Po Farze 6

Wydarzenie otwarte i bezpłatne, wybrane warsztaty: płatne

*Obowiązuje rejestracja miejsc

13:00 XXIX Ogólnopolski Turniej Nalewek

Najstarszy i najbardziej prestiżowy konkurs nalewek w Polsce. W tym roku dwa tematy konkursowe: Nalewki litewskie i koronne. Nalewki „Śliwka i inne”. Cenne nagrody

Miejsce: restauracja Old Pub

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

*Obowiązuje rejestracja miejsc

14:00 KONKURS ŚNIADANIE PO LUBELSKU

Trzy drużyny po trzech szefów kuchni. Lubelska, wojewódzka i ogólnopolska. Na scenie wyczarują trzy wzorowe śniadania lubelskie. Najpierw ich pracę oceni jury, potem publiczność.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

15:30 POKAZ KULINARNY „PIKNIK W SZCZERYM POLU”

W wykonaniu Ilony Krawczyk z GrupaFocus.pl, smaczna, szczera i sezonowa kuchnia poparta rzetelną wiedzą z ziołolecznictwa. Dla małych i dużych. Nauka, zabawa i degustacja, którą poprowadzą specjaliści od imprez integracyjnych i pikników firmowych.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

16:00 POKAZ KULINARNY „GWIAZDY SMAKUJĄ LUBELSKIE”

Na scenie ekipa Restauracji 107 z Lubhotelu oraz gwiazdy filmu i małego ekranu. Dobra kuchnia i dobra zabawa.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

16:15 SALON LITERACKI. SPOTKANIE Z PROFESOREM JAROSŁAWEM DUMANOWSKIM

Prezentacja kuchni staropolskiej, fakty, ciekawostki i przepisy. Możliwość promocyjnego zakupu książek z autografem.

Miejsce: restauracja Old Pub

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

16:45 POKAZ KULINARNY „GWIAZDY SMAKUJĄ LUBELSKIE”

Na scenie ekipa Manufaktury Smaków z Pałacu w Cieleśnicy oraz gwiazdy filmu i małego ekranu. Dobra kuchnia i dobra zabawa.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

17:30 POKAZ KULINARNY „GWIAZDY SMAKUJĄ LUBELSKIE”

Na scenie ekipa lubelskich szefów kuchni, Artur Soboń oraz gwiazdy filmu i małego ekranu. Przyrządzą sznycel ministerski. Dobra kuchnia i dobra zabawa.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

18:00 WErnisaż wystawy „Święci paroni techniki”

Niezwykła wystawa fotograficznych tryptyków ze Słowacji. Polska premiera. Fotograficzne wydarzenie o skali ogólnopolskiej.

Miejsce: Muzeum Fotografii w Janowie Lubelskim, Jana Zamoyskiego 20

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

18:15 Pokaz mistrzowski Sylwii Stachyry i Jeana Bosa

Najważniejszy pokaz festiwalu. Ona wygrała Top Chefa i kuchnią regionalną zachwyciła Modesta Amaro. On przez 15 lat gotował dla króla Belgów. Co z tego wyniknie? Jean ugotuje ulubioną zupę króla Zygmunta Augusta. Sylwia ma w zanadrzu niespodzianki.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

18:45 KONCERT PAWŁA MAŁASZYŃSKIEGO I COCHISE

Zagrali z Black Sabbath, zagrają w Lublinie. Ich koncerty na długo pozostaną w pamięci. Na Przystanku Woodstock publiczność oszalała na ich punkcie. Artyści mocno rozrabiają na polskiej scenie muzycznej, śpiewając pieśni z wiarą w tle. Paweł Małuszyński, solista i znakomity aktor mówi krótko: „Najważniejsza jest rodzina, ważny jest Bóg”.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

19:00 Gwiazdy na Arenie

Na scenie Areny Lublin pojawią się największe gwiazdy tej dekady: Thomas Anders & Modern Talking Band, Sandra, Fancy, C.C.Catch, Savage i Joy. Na lubelskim stadionie będzie można usłyszeć wszystkie największe hity tych artystów, które królowały na szczytach list przebojów i które są szlagierami do dziś.

Miejsce: Arena Lublin

Wydarzenie płatne

19:45 GWIAZDY NA WYBIEGU. POKAZ KOLEKCJI POLSKICH PROJEKTANTÓW

Świetne ubrania i znane gwiazdy filmu i ekranu. Szyk, wdzięk, elegancja.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

20:00 KONCERT „NATALIA ŚPIEWA NIGHTWISH”

W cyklu „Odkrywamy talenty Lublina” wielkie piosenki legendarnego zespołu zaśpiewa Natalia Majczak. Drobna, piękna, o cudownym głosie. Utwór „Slow, love, slow” odzwierciedla przesłanie festiwalu.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

20:15 GWIAZDY NA WYBIEGU. POKAZ KOLEKCJI BARBARY CHWESIUK

Świetne ubrania i znane gwiazdy filmu i ekranu. Szyk, wdzięk, elegancja i perebory znad Bugu.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

20:30 KONCERT PABLOPAVO

Mega hit. Zaśpiewamy Lublinowi „Dancingową piosenkę miłosną”

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

21:00 KOLACJA Z GWIAZDAMI

W Restauracji Kulturalnej Hotelu Arche gwiazdy filmu i ekranu poznają smak kuchni Podlasia. Publiczność pozna Gwiazdy.

Miejsce: Restauracja Kulturalna, Hotel Arche Lublin, Zamojska 30

Wydarzenie zamknięte, płatne

21:30 ARTYŚCI I PRZYJACIELE. WIECZÓR Z NALEWKAMI

Czyli to, co tygrysy lubią najbardziej. Degustacja najlepszych nalewek w Polsce, spotkanie z ich twórcami, rozmowy, przyjaźnie

Miejsce: restauracja Old Pub

Wydarzenie zamknięte i bezpłatne

*Obowiązują zaproszenia

8.09, niedziela

10:00 JARMARK INSPIRACJI

Inauguracja festiwalowego jarmarku. Stoiska, wystawcy z Polski i Europy, dobre jedzenie, wino, piwo, nalewki. Strefa relaksu. Sztuka odpoczywania. Czynne do późnych godzin nocnych.

Miejsce: Stare Miasto

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

12:00 STREFA WEGE

Warsztaty, wykłady, rozmowy, spotkania, gotowanie na żywym ogniu.

Miejsce: plac Po Farze 6

Wydarzenie otwarte i bezpłatne, wybrane warsztaty: płatne

*Obowiązuje rejestracja miejsc

12:00 LEICA OPEN DAY

Warsztaty fotograficzne z Piotrem Markiem: „Co Jan Matejko widział za oknem?” Prezentacja aparatów Leica, uczestnicy fotografują najnowszymi modelami aparatów.

Miejsce: Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

*Obowiązuje rejestracja miejsc

12:00 BIOSKOP STEREOSKOPOWY

W partnerstwie z Muzeum Fotografii w Janowie Podlaskim będziecie mogli obejrzeć setki trójwymiarowych, przedwojennych zdjęć – przy pomocy zabytkowych urządzeń.

Miejsce: Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

13:00 „CZARNA DAMA NA ULICY ZŁOTEJ”. SPACER HISTORYCZNY

Autorski projekt Małgorzaty Sulisz, w którym biorą udział Malarki z Konopnicy, cieszy się na festiwalu ogromnym powodzeniem. W tym roku w głównej roli Czarna Dama (Barbara Radziwiłłówna) oraz król Zygmunt August. W roli króla Zygmunta Augusta – włoski muzyk Luigi Pagano.

Miejsce: Ulica Złota, Stare Miasto

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

13:00 AKADEMIA KUBUSIA PUCHATKA „PIZZA KRÓLOWEJ BONY”

Warsztaty gotowania dla dzieci poprowadzi Arkadiusz Krzesiak, realizujący projekt Jem zdrowo.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

14:00 OGÓLNOPOLSKI KONKURS „GOOD CHEF” – CZĘŚĆ PIERWSZA

W tym roku po raz pierwszy nasz konkurs dla szefów kuchni ma wymiar ogólnopolski. Jean Bos, który prowadzi konkurs, corocznie winduje go w górę. Za trzy lata to będzie najważniejszy, profesjonalny konkurs w Polsce – mówi Jean Bos – kucharz królów i król wśród kucharzy.

14:45 POKAZ KULINARNY „SMAK WIELKIEGO KSIĘSTWA LITEWSKIEGO, SMAK ESTONII”

Na scenie Jakub Piętowski, szef kuchni restauracji 2 PI ER. Historyczna kuchnia litewska w nowoczesnej odsłonie.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

15:20 OGÓLNOPOLSKI KONKURS „GOOD CHEF” – CZĘŚĆ Druga

W tym roku po raz pierwszy nasz konkurs dla szefów kuchni ma wymiar ogólnopolski. Jean Bos, który prowadzi konkurs, corocznie winduje go w górę. Za trzy lata to będzie najważniejszy, profesjonalny konkurs w Polsce – mówi Jean Bos – kucharz królów i król wśród kucharzy.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

16:05 POKAZ KULINARNY „SMAK WIELKIEGO KSIĘSTWA LITEWSKIEGO”

Na scenie mocna ekipa kucharzy z restauracji Hotelu Drob w Urszulinie. Specjaliści od poleskiej i kresowej kuchni poszukają nowych Smaków Litwy. Spodziewajcie się pysznej degustacji.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

16:45 OGÓLNOPOLSKI KONKURS „GOOD CHEF” – CZĘŚĆ TRZECIA

W tym roku po raz pierwszy nasz konkurs dla szefów kuchni ma wymiar ogólnopolski. Jean Bos, który prowadzi konkurs, corocznie winduje go w górę. Za trzy lata to będzie najważniejszy, profesjonalny konkurs w Polsce – mówi Jean Bos – kucharz królów i król wśród kucharzy.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

17:25 POKAZ KULINARNY „SMAK WIELKIEGO KSIĘSTWA LITEWSKIEGO. Smak UKRAIny”

Na scenie Agnieszka Filiks, która w Nałęczowie, w słynnej Willi Ukraina prowadzi autorską kuchnię. Do Willi Filiks, bo tak nazywa się restauracja, ciągną tłumy.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

18:00 OGŁOSZENIE WERDYKTU OGÓLNOPOLSKIEGO KONKURSU „GOOD CHEF”

Nagrody wręczy ich fundatorka, Mirosława Gałan, Prezes Multi Frigo

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

18:15 POKAZ MISTRZOWSKI „SMAK ORIENTU”

Na scenie Madame Golinezad (Holandia). Pokaz został przygotowany we współpracy z Ambasadą Iranu w Polsce. To może być najbardziej zaskakujący pokaz i degustacja.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

19:00 KONCERT LIDII BIAŁY „HAGIOGRAFIA”

W cyklu „Odkrywamy talenty Lublina” usłyszycie archaiczne, surowe brzmienia, z pomocą których Lidia maluje mocnym głosem barwny świat historii świętych.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

20:30 KONCERT STANISŁAWA SOYKI Z ZESPOŁEM.

11 lat temu zaśpiewał na pierwszej edycji festiwalu. Teraz usłyszycie wielki przebój „Ławeczka Bajeczka”. Na finał festiwalu czeka was cudowna, mądra i wysmakowana uczta.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

20:45 KONCERT KAI MIANOWANEJ „Pieśni sefardyjskie”

Pieśni sefardyjskie i cudowny muzyczny deser. Kiedy przed rokiem zaśpiewała w Kaplicy Paryskiej, kaplica i przedsionek pękały w szwach. Obiecała publiczności, że zagra za rok w bazylice.

Miejsce: Bazylika Dominikanów na Złotej

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

10.09, wtorek

18:45 Debata Dwóch Ambon „Smak Krzyża” FINISAŻ FESTIWALU

Prowadzi o. Tomasz Dostatni. Wydarzenie nawiązuje do jednej z najpiękniejszych tradycji polskiej tolerancji, kiedy w XVII wieku, w bazylice dochodziło do dysput pomiędzy arianami i katolikami. Po debacie spotkanie w Sali Unii Lubelskiej.

18.09, środa

15:00 POTĘGA HISTORII. REKONSTRUKCJA UCZTY PO PODPISANIU UNII LUBELSKIEJ

Najlepsi szefowie kuchni pod wodzą Maestro Jeana Bosa przygotują dla uczestników XX Powszechnego Zjazdu Historyków Polskich.

Miejsce: Centrum Spotkania Kultur

Wydarzenie zamknięte i bezpłatne

*Tylko dla uczestników zjazdu

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments