Już niedługo w Lublinie rozpocznie się Europejski Festiwal Smaku. Impreza wpisze się w klimat regionalnych tradycji kulinarnych i obchodów 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości.
3 września rusza 10. edycja Europejskiego Festiwalu Smaku. Tematem tegorocznej imprezy, która jak co roku odbędzie się na Starym Mieście, będzie Polska w dwudziestoleciu międzywojennym. Organizatorzy postawili na polską literaturę, muzykę, sztukę i polskie jedzenie.
Program festiwalu zapewni atrakcje dla całych rodzin. – Dużą uwagę chcemy poświęcić dzieciom, dla których przygotujemy różne warsztaty kulinarne, premierę pizzy z miodem i ciasteczek Piłsudskiego. Motywem przewodnim potraw będzie miód – zdradza Waldemar Sulisz, pomysłodawca i dyrektor artystyczny festiwalu.
Festiwal od 10 lat przyciąga turystów z całej Polski. – To harmonia pomiędzy kulturą i dobrym jedzeniem. Każdy znajdzie tu coś dla siebie – zachęca Anna Augustyniak, sekretarz województwa lubelskiego.
Podczas festiwalu czekają nas doskonałe koncerty. Na festiwalowej scenie zobaczymy m.in. męski zespół Śpiewaczy z Ryk, Kaję Mianowaną z zespołem, zespół Rdza i Lao Che. W niedzielę (9 września) podczas finału festiwalu zobaczymy projekt Mickiewicz-Stasiuk-Haydamaky. Polski pisarz Andrzej Stasiuk wraz z ukraińską formacją Haydamaky z Kijowa wspólnie nagrali 10 kompozycji inspirowanych twórczością Adama Mickiewicza.
Podczas tygodniowej imprezy kulinarnej w mieście odbędzie się mnóstwo konkursów związanych z regionalnym gotowaniem. Szefowie kuchni z lubelskich restauracji będą mieli za zadanie stworzyć obiad po lubelsku wykorzystując trzy regionalne produkty, a restauracje będą rywalizowały w stworzeniu śniadania po lubelsku.
Sobotnią atrakcją będzie XXVIII Ogólnopolski Turniej Nalewek „Nalewki ziołowe”, podczas którego swój wykład poprowadzi Ambasador Republiki Armenii w RP, Edgar Chazaryan.
Festiwal potrwa od 3 do 9 września.