Karnawał bez tłustych pączków, czy faworków? Tak, jest to możliwe. Wystarczy ulubione słodkości przygotować w wersji „fit”. Są to przepisy dla osób unikających smakołyków smażonych na głębokim tłuszczu, do jakich zalicza się tradycyjnie przygotowane faworki i pączki. Jedna sztuka faworka z piekarnika ma zaledwie 38 kcal, więc nawet osoba na diecie nie musi sobie go odmawiać. Pączki z piekarnika są równie pyszne, wystarczy glazurę wykonać z miodu i orzechów, by przynajmniej mieć wrażenie, że są zdrowsze 🙂 Smacznego!
Faworki pieczone w piekarniku
Składniki:
300 g mąki owsianej
3 żółtka
150 g jogurtu naturalnego
3 łyżki ksylitolu
szczypta soli
wanilia dla aromatu
Przygotowanie:
Żółtka razem z ksylitolem ubić na puszystą pianę, dodać stopniowo jogurt, sól oraz wanilię. Wymieszać z mąką.
Wyrobić ciasto, gdy będzie się za bardzo kleić należy podsypać mąką. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.
Gdy ciasto odpocznie, rozwałkować je na stolnicy na grubość około 2 mm.
Pokroić na paski o długości 10 cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie, delikatnie przewlec jeden koniec paska przez zrobiony otwór.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (z termoobiegiem), faworki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec na złoty kolor około 10 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Pączki pieczone w piekarniku
Składniki:
500 g mąki
50 g drożdży
40 g cukru
1 szklanka śmietanki kremowej
5 żółtek
200 g masła
1 szklanka miodu, naturalnego
½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
tłuszcz do posmarowania blachy
sól
Przygotowanie:
Mąkę przesiać. Świeże drożdże rozetrzeć z cukrem, 1 łyżką mąki, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ubić śmietankę.
Rozczyn połączyć z ubitą śmietanką, żółtkami, i mąką. Dokładnie wyrobić.
Do wyrobionego ciasta dodać roztopione masło i sól, ponownie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
Podzielić na porcje, każda o wadze ok. 50 g, uformować kule, ułożyć na stolnicy wysypanej mąką. Przykryć serwetą i pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte pączki ułożyć w odstępach na wysmarowanej tłuszczem blasze i piec w gorącym piekarniku (180 stopni C).
Upieczone pączki polać miodem i posypać posiekanymi orzechami.