Karnawał bez tłustych pączków, czy faworków? Tak, jest to możliwe. Wystarczy ulubione słodkości przygotować w wersji „fit”. Są to przepisy dla osób unikających smakołyków smażonych na głębokim tłuszczu, do jakich zalicza się tradycyjnie przygotowane faworki i pączki. Jedna sztuka faworka z piekarnika ma zaledwie 38 kcal, więc nawet osoba na diecie nie musi sobie go odmawiać. Pączki z piekarnika są równie pyszne, wystarczy glazurę wykonać z miodu i orzechów, by przynajmniej mieć wrażenie, że są zdrowsze 🙂 Smacznego!

Faworki pieczone w piekarniku

Składniki:

300 g mąki owsianej

3 żółtka

150 g jogurtu naturalnego

3 łyżki ksylitolu

szczypta soli

wanilia dla aromatu

Przygotowanie:

Żółtka razem z ksylitolem ubić na puszystą pianę, dodać stopniowo jogurt, sól oraz wanilię. Wymieszać z mąką.

Wyrobić ciasto, gdy będzie się za bardzo kleić należy podsypać mąką. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.

Gdy ciasto odpocznie, rozwałkować je na stolnicy na grubość około 2 mm.

Pokroić na paski o długości 10 cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie, delikatnie przewlec jeden koniec paska przez zrobiony otwór.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (z termoobiegiem), faworki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec na złoty kolor około 10 minut.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Pączki pieczone w piekarniku

Składniki:

500 g mąki

50 g drożdży

40 g cukru

1 szklanka śmietanki kremowej

5 żółtek

200 g masła

1 szklanka miodu, naturalnego

½ szklanki posiekanych orzechów włoskich

tłuszcz do posmarowania blachy

sól

Przygotowanie:

Mąkę przesiać. Świeże drożdże rozetrzeć z cukrem, 1 łyżką mąki, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Ubić śmietankę.

Rozczyn połączyć z ubitą śmietanką, żółtkami, i mąką. Dokładnie wyrobić.

Do wyrobionego ciasta dodać roztopione masło i sól, ponownie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.

Podzielić na porcje, każda o wadze ok. 50 g, uformować kule, ułożyć na stolnicy wysypanej mąką. Przykryć serwetą i pozostawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte pączki ułożyć w odstępach na wysmarowanej tłuszczem blasze i piec w gorącym piekarniku (180 stopni C).

Upieczone pączki polać miodem i posypać posiekanymi orzechami.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments