W weekend (11 i 12 lipca) na placu Teatralnym w Lublinie odbędzie się Festiwal Pierogów Świata. Początek wydarzenia o godzinie 12.

Festiwal będzie trwał w sobotę (11 lipca) od godziny 12 do 20 oraz w niedzielę (12 lipca) od 12 do 18. Będziemy mogli spróbować i kupić pierogi nadziewane owocami, warzywami, mięsem, serem czy ziemniakami, zawijane w ciasto z różnego rodzaju mąk, doprawiane na słodko i ostro, gotowane, smażone czy pieczone.

Pierogi zaskakują nie tylko smakiem, ale często również swoim oryginalnym wyglądem. W ramach festiwalu będzie można spróbować nie tylko tych pochodzących z innych krajów, ale również dobrze znanych mieszkańcom, czyli pierogów po lubelsku. Będą również te pochodzące z Włoch z różnymi ziołami, hiszpańskie z kukurydzą i fasolą, a także hinduskie znane z ostrego smaku.

Na miejscu będzie można spróbować również takich przysmaków jak: manty – tureckie pierogi, japońskie pierożki – gyoza, wietnamskie – hacao, gotowane na parze i nadziewane pikantną kapustą pekińską kimchi, gruzińskie pierogi – chinkali z pysznym farszem, czy czebureki.

Udział w wydarzeniu jest bezpłatny.

Festiwal Pierogów Świata odbywa się pod naszym patronatem.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o