Pierś z indyka to wspaniały produkt, z którego można przygotować wiele ciekawych dań. Wystarczy zastosować niecodzienne dodatki, takie jak orzeszki ziemne, kukurydzę, czy gorzką czekoladę, by z banalnego fileta wyczarować wyrafinowane i zaskakujące w smaku potrawy. Smacznego!
Filet z indyka w orzeszkach
Składniki:
60 dag fileta z indyka
5 dag posiekanych orzeszków ziemnych
4 łyżki mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka sproszkowanej ostrej papryki
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz cytrynowy
Przygotowanie:
Mięso osuszyć, pokroić w plastry i lekko rozbić drewnianym tłuczkiem. Każdy kotlet oprószyć pieprzem cytrynowym z jednej strony. Odstawić na 10 minut w chłodne miejsce.
Kotlety obtoczyć kolejno: w mące, roztrzepanym jaku i posiekanych orzeszkach ziemnych. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni po 3 minuty z każdej strony.
Filet z indyka po cesarsku
Składniki:
60 dag filetów z piersi z indyka
1 puszka pomidorów w zalewie
1 puszka kukurydzy
2 duże czerwone papryki
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka mielonej kolendry
szczypta soli
Przygotowanie:
Filety pokroić na podłużne kawałki, posolić. Na patelni rozgrzać połowę tłuszczu i mocno zrumienić mięso. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Kukurydzę osączyć z zalewy.
Na drugiej patelni rozgrzać pozostały tłuszcz, wrzucić paprykę i lekko podsmażyć. Dodać kukurydzę i mięso, smażyć razem kolejne kilka minut. Dodać pomidory z zalewą oraz przyprawy i dusić 20 minut.
Filet z indyka z czekoladą
Składniki:
1 pierś z indyka
2 łyżki uprażonego sezamu
2 łyżki rodzynek
3 ziarenka pieprzu
1 łyżeczka cynamonu
2 goździki
1 łyżeczka sosu chili
2 ząbki czosnku
3 pomidory bez skórki i soku, pokrojone
1/3 łyżki sproszkowanych nasion kolendry
½ pszennej bułki
¼ tabliczki gorzkiej czekolady (70%)
1 łyżka oleju
150 ml bulionu
2 łyżki uprażonych płatków migdałów
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso pokroić na plastry, lekko posolić i delikatnie obsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Odstawić w ciepłe miejsce.
Sezam, rodzynki, pieprz, goździki, cynamon, kolendrę, chili, czosnek, pomidory, bułkę zmiksować na gęstą masę ze 150 ml zimnej wody.
W dużym rondlu rozgrzać olej, włożyć masę i chwilę podgrzewać. Do małego rondelka wlać bulion, dodać pokruszoną czekoladę i podgrzewać do momentu, aż się rozpuści. Dodać do dużego rondla, połączyć obie masy, posolić i popieprzyć.
Całe plastry indyka ułożyć na półmisku i polać sosem. Udekorować półmisek płatkami migdałów.
Pyszności!