Pierś z indyka to wspaniały produkt, z którego można przygotować wiele ciekawych dań. Wystarczy zastosować niecodzienne dodatki, takie jak orzeszki ziemne, kukurydzę, czy gorzką czekoladę, by z banalnego fileta wyczarować wyrafinowane i zaskakujące w smaku potrawy. Smacznego!

Filet z indyka w orzeszkach

Składniki:

60 dag fileta z indyka

5 dag posiekanych orzeszków ziemnych

4 łyżki mąki pszennej

2 jajka

1 łyżeczka sproszkowanej ostrej papryki

tłuszcz do smażenia

sól, pieprz cytrynowy

Przygotowanie:

Mięso osuszyć, pokroić w plastry i lekko rozbić drewnianym tłuczkiem. Każdy kotlet oprószyć pieprzem cytrynowym z jednej strony. Odstawić na 10 minut w chłodne miejsce.

Kotlety obtoczyć kolejno: w mące, roztrzepanym jaku i posiekanych orzeszkach ziemnych. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni po 3 minuty z każdej strony.

Filet z indyka po cesarsku

Składniki:

60 dag filetów z piersi z indyka

1 puszka pomidorów w zalewie

1 puszka kukurydzy

2 duże czerwone papryki

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka chili

1 łyżeczka mielonej kolendry

szczypta soli

Przygotowanie:

Filety pokroić na podłużne kawałki, posolić. Na patelni rozgrzać połowę tłuszczu i mocno zrumienić mięso. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Kukurydzę osączyć z zalewy.

Na drugiej patelni rozgrzać pozostały tłuszcz, wrzucić paprykę i lekko podsmażyć. Dodać kukurydzę i mięso, smażyć razem kolejne kilka minut. Dodać pomidory z zalewą oraz przyprawy i dusić 20 minut.

Filet z indyka z czekoladą

Składniki:

1 pierś z indyka

2 łyżki uprażonego sezamu

2 łyżki rodzynek

3 ziarenka pieprzu

1 łyżeczka cynamonu

2 goździki

1 łyżeczka sosu chili

2 ząbki czosnku

3 pomidory bez skórki i soku, pokrojone

1/3 łyżki sproszkowanych nasion kolendry

½ pszennej bułki

¼ tabliczki gorzkiej czekolady (70%)

1 łyżka oleju

150 ml bulionu

2 łyżki uprażonych płatków migdałów

sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso pokroić na plastry, lekko posolić i delikatnie obsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Odstawić w ciepłe miejsce.

Sezam, rodzynki, pieprz, goździki, cynamon, kolendrę, chili, czosnek, pomidory, bułkę zmiksować na gęstą masę ze 150 ml zimnej wody.

W dużym rondlu rozgrzać olej, włożyć masę i chwilę podgrzewać. Do małego rondelka wlać bulion, dodać pokruszoną czekoladę i podgrzewać do momentu, aż się rozpuści. Dodać do dużego rondla, połączyć obie masy, posolić i popieprzyć.

Całe plastry indyka ułożyć na półmisku i polać sosem. Udekorować półmisek płatkami migdałów.

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments
Asia z mTower
4 miesięcy temu

Pyszności!