Surowe warzywa, podawane z wyrazistymi dipami, to świetna przekąska na każdą okazję. Kolorowe półmiski, a na nich starannie pokrojone i fantazyjnie podane marchewki, papryki, selery naciowe, ogórki, kalafiory czy cukinie to prawdziwa uczta dla oczu. Warto do takiego kolorowego talerza przygotować kilka różnych sosów, by stworzyć wspaniały posiłek. Jedzmy surowe warzywa każdego dnia. Smacznego!

Warzywa po prowansalsku

Składniki:

(składniki na 4 porcje)

500 g młodej cukinii

2 fenkuły

1 czerwona papryka

Dip czosnkowy:

4 ząbki czosnku

2 żółtka

½ łyżeczki musztardy

250 ml oliwy z oliwek

3 łyżki soku z cytryny

sól, czarny pieprz

Przygotowanie:

Odciąć końce cukinii, umyć i przekroić wzdłuż na ćwiartki. Oczyścić fenkuły, oderwać liście, pokroić na ćwiartki. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cienkie paseczki (szerokość 1 cm). Pokrojone warzywa ułożyć na talerzu.

Sos: Do miseczki włożyć musztardę, surowe żółtka, sól, starannie wymieszać. Obrać czosnek i przecisnąć przez praskę, dodać do miseczki i połączyć składniki. Ciągle mieszając, powoli, cienką strużką wlewać oliwę, aż powstanie kremowy sos. Doprawić sos sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Warzywa po włosku

Składniki:

(składniki na 4 porcje)

400 g marchwi

1 pęczek cebulki dymki

1 mały kalafior

2 kalarepki

Dip serowy:

250 g serka śmietankowego typu włoskiego

150 g sera pleśniowego

2 łyżki sherry lub 3 łyżki śmietany

25 g posiekanych pistacji do posypania

sól, pieprz, szczypta słodkiej, mielonej papryki, szczypta pieprzu cayenne

Przygotowanie:

Obrać marchewkę i pokroić wzdłuż na cząstki. Oczyścić dymkę, odciąć górną połowę zielonej części. Kalafiora umyć, oczyścić, podzielić na różyczki. Kalarepki obrać, pokroić na ćwiartki i następnie na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki sosu przełożyć do wysokiego naczynia, zmiksować. Przełożyć do miseczki, posypać posiekanymi pistacjami. Pokrojone warzywa ułożyć dekoracyjnie na talerzu z miseczką z dipem.

Warzywa po amerykańsku

Składniki:

(składniki na 4 porcje)

Seler naciowy

3 cykorie

1 ogórek sałatkowy

Dip paprykowy:

1 cebula

3 czerwone papryki

1 łyżka oleju

2 ząbki czosnku

1 łyżka słodkiej, mielonej papryki

sól, pieprz czarny mielony

szczypta pieprzu cayenne

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka tymianku

Pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

Obrać cebulę, drobno posiekać. Umyć papryki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na patelni z olejem, dodać paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawić mieloną papryką, dusić pod przykryciem 10 minut, na małym ogniu.

Zawartość patelni zmiksować i doprawić pozostałymi przyprawami. Przełożyć do salaterki. Natkę umyć, osuszyć i drobno pokroić. Posypać sos w salaterce. Selera naciowego podzielić na niezależne łodygi, przekroić każdą na pół. Z cykorii usunąć głąb i rozdzielić liście.

Ogórka umyć, przekroić wpół, a następnie wzdłuż na ósemki. Pokrojone warzywa ułożyć na talerzu. Obok postawić salaterkę z ostudzonym sosem.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments