Zaproszenie na fondue to zapowiedź wykwintnego posiłku i obietnica spędzenia romantycznego wieczoru przy stole, z ukochaną osobą. Do przygotowania fondue na oleju lub smalcu potrzebny jest specjalny garnek, najlepiej ze stali nierdzewnej. Tłuszcz powinien być mocno rozgrzany, jednak jego temperatura nie powinna przekraczać 180 stopni C. Natomiast do fondue z czekoladą lub innym słodkim sosem, można wykorzystać naczynie z porcelitu. Idealnie, gdy dysponuje się specjalnymi akcesoriami do fondue, ale gdy ich brakuje, można wykorzystać zwykłe garnki, talerze i drewniane patyczki do szaszłyków. Też będzie ciekawie 🙂
Fondue z ementalera
Składniki:
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka masła
600 g ementalera
¼ litra białego, wytrawnego wina
Zmielony pieprz i gałka muszkatołowa
1 łyżeczka skrobi
1 kieliszek wiśniówki
po 1 łyżeczce siekanej natki pietruszki, rzeżuchy, botwiny, koperku
pieczywo
Wykonanie:
Garnek do fondue natrzeć czosnkiem i stopić w nim masło. Ser zetrzeć na tarce, razem z winem dodać do garnka z masłem. Na niewielkim ogniu postawić garnek i ciągle mieszając stopić ser. Doprawić go przyprawami. Skrobię rozmieszać z wiśniówką, dodać do sera. Zamieszać, dodać zioła. Przygotować stół. Garnek postawić na podgrzewaczu.
Pieczywo pokroić na niewielkie kawałki, wyłożyć na półmisek.
* Fondue serowe można podawać z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach, kawałkami szynki wędzonej lub pieczonej.
Fondue z polędwicy
Składniki:
800 g polędwicy
100 g przerośniętego boczku
1 cebula
¼ selera
2 ząbki czosnku
½ litra czerwonego wina
kilka ziaren pieprzu
1 liść laurowy
tłuszcz
Wykonanie:
Mięso pokroić w kostkę o boku ok. 3 cm. Boczek pokroić w cienkie paseczki. Każdą kostkę mięsa nadziać paseczkiem boczku. Cebulę pokroić na talarki, selera na małe kawałki. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Do wina dodać ziarenka pieprzu, liść laurowy, cebulę, czosnek oraz seler. Całość pogrzać i ostudzić. Do tak przygotowanej marynaty włożyć mięso, przykryć pojemnik pokrywką i odstawić do marynowania na 24 godziny. Mięso od czasu do czasu obracać w marynacie.
Tłuszcz rozgrzać w garnku do fondue, garnek postawić na specjalnym podgrzewaczu. Mięso osuszyć na papierowym ręczniku i podać na półmisku.
* Do mięsnego fondue należy przygotować różnorodne sosy, na przykład pomidorowy, czosnkowy, ziołowy.
Fondue waniliowe
1 laska wanilii
750 g śmietany
Szczypta soli
2-3 łyżki cukru
6 truskawek
2 gruszki
1 banan
200 g winogron
2 mandarynki
Wykonanie:
Laskę wanilii naciąć, wyskrobać z niej miękki środek i włożyć go razem z całą laską do śmietany. Śmietanę gotować na niewielkim ogniu, tak długo, aż zmniejszy swoją objętość do ok. 400 ml. Dodać sól oraz cukier, zamieszać.
Garnek postawić na specjalnym podgrzewaczu uważając, by płomień był możliwie mały. Na półmisku rozłożyć truskawki, obrane i pokrojone w kostki kawałki gruszki, obrany i pokrojony w talarki banan, winogrona i cząstki mandarynki.