Galaretka z mleka to dzisiaj zapomniany deser, a szkoda, gdyż może być bazą dla oryginalnych, dietetycznych potraw nie tylko dla dzieci. Taką galaretkę można przygotować z każdego rodzaju mleka, krowiego, roślinnego, a nawet zsiadłego. Wystudzoną w pucharkach galaretkę można wzbogacić bitą śmietaną, świeżymi owocami jagodowymi lub ulubioną konfiturą. Jeżeli szukacie szybkiego i niebanalnego deseru, zróbcie koniecznie taki pyszny pucharek. Smacznego!
Galaretka z mleka zsiadłego
Składniki:
3 szklanki zsiadłego mleka
2-3 łyżki cukru
1 ½ łyżki żelatyny w proszku
1/3 laski wanilii
otarta skórka z cytryny
Przygotowanie:
Żelatynę namoczyć i rozpuścić w małej ilości gorącej wody, zagotować. Pokrojoną wanilię rozetrzeć z cukrem. Mleko połączyć z żelatyną, wanilią z cukrem oraz skórką z cytryny, ubić trzepaczką. Przelać do pucharków i ostudzić do stężenia.
Przed podaniem można dowolnie udekorować owocami lub polać sokiem malinowym.
Galaretka z mleka słodkiego
Składniki:
3 szklanki mleka
½ szklanki śmietanki
2-3 łyżki cukru
1 ½ łyżki żelatyny w proszku
1 torebka cukru wanilinowego
Przygotowanie:
Żelatynę namoczyć i rozpuścić w małej ilości gorącej wody, zagotować. Mleko zagotować z cukrem, cukrem wanilinowym, dodać śmietankę i gorącą, rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Przelać do kompotierek, ostudzić do stężenia.
Galaretka kawowa na mleku
Składniki:
1 łyżka zmielonej kawy naturalnej
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
1 ½ łyżki żelatyny w proszku
Przygotowanie:
Żelatynę namoczyć i rozpuścić w małej ilości gorącej wody, zagotować. Kawę zalać wrzącą wodą (1/2 szklanki), zaparzyć. Do mleka dodać cukier, zagotować. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę oraz odcedzoną z fusów kawę, dokładnie wymieszać. Przelać do pucharków, ostudzić do stężenia. Podawać przybraną bitą śmietaną lub z dodatkiem sosu waniliowego.