Galaretka z mleka to dzisiaj zapomniany deser, a szkoda, gdyż może być bazą dla oryginalnych, dietetycznych potraw nie tylko dla dzieci. Taką galaretkę można przygotować z każdego rodzaju mleka, krowiego, roślinnego, a nawet zsiadłego. Wystudzoną w pucharkach galaretkę można wzbogacić bitą śmietaną, świeżymi owocami jagodowymi lub ulubioną konfiturą. Jeżeli szukacie szybkiego i niebanalnego deseru, zróbcie koniecznie taki pyszny pucharek. Smacznego!

Galaretka z mleka zsiadłego

Składniki:

3 szklanki zsiadłego mleka

2-3 łyżki cukru

1 ½ łyżki żelatyny w proszku

1/3 laski wanilii

otarta skórka z cytryny

Przygotowanie:

Żelatynę namoczyć i rozpuścić w małej ilości gorącej wody, zagotować. Pokrojoną wanilię rozetrzeć z cukrem. Mleko połączyć z żelatyną, wanilią z cukrem oraz skórką z cytryny, ubić trzepaczką. Przelać do pucharków i ostudzić do stężenia.

Przed podaniem można dowolnie udekorować owocami lub polać sokiem malinowym.

Galaretka z mleka słodkiego

Składniki:

3 szklanki mleka

½ szklanki śmietanki

2-3 łyżki cukru

1 ½ łyżki żelatyny w proszku

1 torebka cukru wanilinowego

Przygotowanie:

Żelatynę namoczyć i rozpuścić w małej ilości gorącej wody, zagotować. Mleko zagotować z cukrem, cukrem wanilinowym, dodać śmietankę i gorącą, rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Przelać do kompotierek, ostudzić do stężenia.

Galaretka kawowa na mleku

Składniki:

1 łyżka zmielonej kawy naturalnej

2 szklanki mleka

2 łyżki cukru

1 ½ łyżki żelatyny w proszku

Przygotowanie:

Żelatynę namoczyć i rozpuścić w małej ilości gorącej wody, zagotować. Kawę zalać wrzącą wodą (1/2 szklanki), zaparzyć. Do mleka dodać cukier, zagotować. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę oraz odcedzoną z fusów kawę, dokładnie wymieszać. Przelać do pucharków, ostudzić do stężenia. Podawać przybraną bitą śmietaną lub z dodatkiem sosu waniliowego.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments