Obecnie w Lublinie działa kilkanaście barów mlecznych i jadłodajni, w których – zgodnie z pierwotnym założeniem – ceny są niższe niż w restauracjach. Zmieniły się tylko proporcje. Niegdyś w takich lokalach nie serwowano dań mięsnych, albo były to pojedyncze propozycje w codziennym menu. Obecnie przeważają posiłki oparte na produktach zwierzęcych. Tradycyjnie podawane mleczne i mączne potrawy niemal zupełnie ustąpiły miejsca schabowemu i karkówce.

Sprawdźcie, gdzie w Lublinie zjecie smacznie, a przy tym rachunek nie przyprawi Was o zawrót głowy. Wśród propozycji znajdują się zarówno bary mleczne, jadłodajnie, jak i mniejsze restauracje, które oferują domową kuchnię i niskie ceny.

* Bar mleczny KAPRYS, ul. Lwowska 6

godziny otwarcia: pon.- pt. 9.00-17.00, sb. 11.00-17.00, nd. 11:00-15.00

W Kaprysie ceny są naprawdę niskie. Wahają się w granicach od 2 zł za dodatki do 16 zł za dania obiadowe, w skład których wchodzą mięso, kasza, frytki bądź ziemniaki oraz surówki. Za pierogi (6 szt.) zapłacicie tu 6 zł, za porcję zupy 4 zł. A dania dnia (codziennie inne) są jeszcze tańsze.

* Bar CHOCHLIK, ul. Wileńska 21

Godziny otwarcia: pon.-pt. 8:00-17:00, sb 9.00-15.00

Chochlik ma bardzo szeroką ofertę serwowanych dań mącznych (pierogi, kluski, kopytka), jarskich, mięsnych, zup oraz dodatków. Dlatego codziennie przychodzą tu spore grupy amatorów tradycyjnej polskiej kuchni. Ponadto przy barze działa punkt garmażeryjny. Za 16 zł kupicie tu smaczny, ciepły obiad i zrobicie zapasy pyszności do domu.

* Bar KROKIECIK, ul. Lubartowska 17

Godziny otwarcia: pon.-pt. 10:00-18:00, sb 10.00-15.00

W Krokieciku, jak mówi już szyld baru, zjemy prawdziwie lubelskie przysmaki: flaczki i zupy (12 zł/kg), pierogi z wieloma farszami (15-23 zł/kg) oraz pyszne krokiety i kotlety. Dla jaroszy dostępnych jest niemal 10 sałatek i surówek. Ich ceny mieszczą się w przedziale 12-25 zł/ kg. Co ciekawe, serwowane tu dania chwalą sobie nie tylko mieszkańcy, ale też turyści z odległych zakątków całego kraju.

* Bar PIOTRUŚ PAN, ul. Kowalska 11

Godziny otwarcia: pon.-pt. 10.00-17.00, sb 10.00-15.00

Piotruś Pan mieści się w samym sercu miasta – przy Kowalskiej. Tu zjemy wiele domowych zup w cenie 4 zł, flaczki, forszmak czy chłodnik z ziemniakami za 6 zł, kotleta mielonego lub steka za 5,80, a wszystkie pozostałe dania mięsne za równe 7,80 zł. Dania mączne (w tym pierogi i naleśniki ) to koszt od 6,50-8 zł, a dodatków 3,00 zł. Piotruś Pan nigdy nie jest pusty, a stali bywalcy przychodzą na obiad codziennie o stałej porze.

* Bar POŚPIECH, ul. Lubartowska 26

Godziny otwarcia: pon.-pt. 8.00-17.00, sb. 8.00-15.00

Pośpiech to miejsce nie tylko dla zabieganych. Goszczą tu głównie mieszkańcy kamienic przy Lubartowskiej, czasem pojawi się też turysta szukający dobrego, a przy tym niedrogiego lokalu z tradycyjną polską kuchnią. Niektórzy zachwalają wyrabiane tu pierogi, nazywając je najlepszymi w mieście. Ale w Pośpiechu zjemy też naleśniki, pierogi, ozorki, kotlety mielone i schabowe. Najemy się tu już za mniej niż 10 zł.

* Bar WEGETARIANIN, ul. Narutowicza 13

Godziny otwarcia: pon.-pt. 10:30-18:00, sb. 10:30-16:00

W Wegetarianinie, wbrew pozorom, goszczą nie tylko roślinożercy. Bar ma od lat wielu stałych klientów, także tych na co dzień jedzących mięso – połączenie dobrego smaku i niskich cen przyciąga jak magnes. Tu menu jest każdego dnia inne, ale wśród serwowanych potraw znajdzie się spaghetti w cenie 8 zł, przeróżne zupy za 4 zł za porcję, steki z cebulką i dodatkami (ziemniaki, ryż lub kasza + surówka) za 7,00 zł. Mają tu też obłędne wegańskie desery – ciasta, puddingi i inne w cenie 4,00 -5,50 zł za porcję.

*Bar PROMYK, ul. Ewangelicka 8, ul. Weteranów 30, ul. Czwartaków 13 (DS „Helios”), ul. Królewska 15

Godziny otwarcia: w zależności od lokalu – pon.-pt. 8.00 lub 9.00-18.00 lub 19.00, sb-nd. 10.00-16.00 (DS „Helios” sb do 21.00, nd do 18)

W Promykach rozrzuconych niemal po całym Śródmieściu zjemy pełny zestaw obiadowy (zupa+drugie danie) za 15 zł, a samo drugie danie za 12 zł, bez względu na to, który zestaw wybierzemy. Panie nakładają porcje od serca, by żaden klient nie wyszedł z lokalu głodny. Poleją też (na życzenie zamawiającego) ziemniaki sosem – bez dopłaty. Niedawno otwarty został kolejny lokal przy Królewskiej 15. Tu działa też garmażerka, dlatego oferta jest zdecydowanie bogatsza niż w pozostałych barach. Za porcję 10 pierogów zapłacimy 12 zł, a oprócz nich do wyboru flaczki, forszmak, gołąbki, naleśniki, kartacze i wiele innych potraw.

* Bar MIESZCZAŃSKI, ul. Zielona 3

Godziny otwarcia: pon.-pt. 9.00-17.00

W barze Mieszczańskim menu jest proste: do wyboru zupa jarzynowa lub pieczarkowa w cenie – mała 3 zł, duża 3,50 zł, kotlet drobiowy, zraz w sosie pomidorowym, miruna w sosie greckim bądź żeberka w sosie pieczeniowym w cenie 7,50, ziemniaki lub kasza – 2,00 zł za porcję i surówki za 2 zł porcja. Gości tu nie brakuje, bo serwowane potrawy są naprawdę smakowite, a skomponowany zestaw, jak łatwo wyliczyć, to koszt niespełna 12 zł, bez zupy.

* BISTRO LUBLIN, ul. Głęboka 10

Godziny otwarcia: pon.-nd 8.30-19.00

Bistro Lublin cieszy się ogromnym zainteresowaniem wśród studentów. Nic dziwnego – pyszne jedzenie, niewygórowane ceny i dobra lokalizacja robią swoje. Tu do porannej kawy możemy zamówić jajecznicę z pomidorami i pieczywem za 10 zł, tosty, omleta bądź parówki w tej samej cenie, a w porze lunchu wpaść na drugie danie, za które nie zapłacimy więcej niż 17 zł (ewentualnie pierogi za 12-14 zł za porcję).

* Bar U TATARZYNA, ul. Górna 2

Godziny otwarcia: pon.-sb 9.00-19.00

U Tatarzyna to kolejny bar, który zachęca niskimi cenami i typowo lubelskimi przysmakami. Zjemy tu pierogi z przeróżnymi farszami (za porcję 8 sztuk ruskich z surówką zapłacimy 11 zł), flaczki za 6 zł i zupy w cenie 4 zł. Serwuje się tu też sporo dań mięsnych, na które często wracają stali klienci.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments