Granola została wymyślona ponad 100 lat temu, z myślą o zdrowym odżywianiu kuracjuszy w sanatorium. Klasyczna granola składa się z dowolnych ziaren zbóż, orzechów, pestek i nasion, z dodatkiem suszonych owoców. Składniki takiej mieszanki poddawane są obróbce termicznej z dodatkiem substancji słodzącej i tłuszczu, i właśnie to odróżnia granolę od musli. Domowa granola jest tak smaczna, że warto zrobić jej większą ilość i przesypać od razu do szczelnie zamykanego słoja. Smacznego!
Granola czekoladowa z kardamonem
Składniki:
3 szklanki płatków żytnich
1 szklanka posiekanych orzechów
½ szklanki pestek słonecznika lub dyni
½ łyżeczki mielonego kardamonu
50 g grubo posiekanej gorzkiej czekolady
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka syropu klonowego
Przygotowanie:
Przygotować naczynie żaroodporne, wyłożyć je papierem do pieczenia, wysypać płatki, orzechy i pestki. Dodać olej i syrop, zamieszać, całość posypać kardamonem. Piec w temperaturze 180 stopni C, przez ok. 15 minut, co jakiś czas zamieszać. Po upieczeniu przestudzić i dodać czekoladę.
Granola kokosowa
Składniki:
3 szklanki płatków orkiszowych
1 szklanka wiórków kokosowych
½ szklanki nasion chia
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka syropu klonowego
Przygotowanie:
Przygotować naczynie żaroodporne, wyłożyć je papierem do pieczenia, wysypać płatki, nasiona i wiórki kokosowe. Dodać olej i syrop, zamieszać. Piec w temperaturze 180 stopni C, przez ok. 15 minut, co jakiś czas zamieszać.
Granola morelowa
Składniki:
3 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka nasion słonecznika
½ szklanki siemienia lnianego
½ szklanki posiekanych suszonych moreli
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka syropu klonowego
Przygotowanie:
Przygotować naczynie żaroodporne, wyłożyć je papierem do pieczenia, wysypać płatki, siemię i pestki. Dodać olej i syrop, zamieszać. Piec w temperaturze 180 stopni C, przez ok. 15 minut, co jakiś czas zamieszać.
* Opcjonalnie do upieczonej granoli oprócz moreli można dodać inne pokrojone owoce suszone.