Granola została wymyślona ponad 100 lat temu, z myślą o zdrowym odżywianiu kuracjuszy w sanatorium. Klasyczna granola składa się z dowolnych ziaren zbóż, orzechów, pestek i nasion, z dodatkiem suszonych owoców. Składniki takiej mieszanki poddawane są obróbce termicznej z dodatkiem substancji słodzącej i tłuszczu, i właśnie to odróżnia granolę od musli. Domowa granola jest tak smaczna, że warto zrobić jej większą ilość i przesypać od razu do szczelnie zamykanego słoja. Smacznego!

Granola czekoladowa z kardamonem

Składniki:

3 szklanki płatków żytnich

1 szklanka posiekanych orzechów

½ szklanki pestek słonecznika lub dyni

½ łyżeczki mielonego kardamonu

50 g grubo posiekanej gorzkiej czekolady

1 łyżka oleju kokosowego

1 łyżka syropu klonowego

Przygotowanie:

Przygotować naczynie żaroodporne, wyłożyć je papierem do pieczenia, wysypać płatki, orzechy i pestki. Dodać olej i syrop, zamieszać, całość posypać kardamonem. Piec w temperaturze 180 stopni C, przez ok. 15 minut, co jakiś czas zamieszać. Po upieczeniu przestudzić i dodać czekoladę.

Granola kokosowa

Składniki:

3 szklanki płatków orkiszowych

1 szklanka wiórków kokosowych

½ szklanki nasion chia

1 łyżka oleju kokosowego

1 łyżka syropu klonowego

Przygotowanie:

Przygotować naczynie żaroodporne, wyłożyć je papierem do pieczenia, wysypać płatki, nasiona i wiórki kokosowe. Dodać olej i syrop, zamieszać. Piec w temperaturze 180 stopni C, przez ok. 15 minut, co jakiś czas zamieszać.

Granola morelowa

Składniki:

3 szklanki płatków owsianych górskich

1 szklanka nasion słonecznika

½ szklanki siemienia lnianego

½ szklanki posiekanych suszonych moreli

1 łyżka oleju kokosowego

1 łyżka syropu klonowego

Przygotowanie:

Przygotować naczynie żaroodporne, wyłożyć je papierem do pieczenia, wysypać płatki, siemię i pestki. Dodać olej i syrop, zamieszać. Piec w temperaturze 180 stopni C, przez ok. 15 minut, co jakiś czas zamieszać.

* Opcjonalnie do upieczonej granoli oprócz moreli można dodać inne pokrojone owoce suszone.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments