Podstawą tradycyjnych, węgierskich posiłków jest smalec wieprzowy, cebula, papryka i pomidor. O charakterystycznym aromacie tej kuchni decyduje kolejność dodawania tych składników do potrawy. Na tych produktach bazuje większość dań, zwłaszcza słynnego gulaszu i zupy rybnej. Węgierski gulasz, w przeciwieństwie do swojego polskiego odpowiednika jest zupą. Tradycyjnie przyrządza się go i podaje w specjalnych kociołkach – bograczach. Co ciekawe, tradycja nakazuje, by w bograczach gotowali wyłącznie mężczyźni. Gulasz magnacki jest gęsty i doskonale komponuje się z kluskami, zwłaszcza lanymi. Smacznego! 🙂
Składniki:
1 kg mięsa wołowego
2 łyżki smalcu
40 dag cebuli
40 dag ziemniaków
2-3 strąki papryki
1 pomidor (lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
sól
pieprz
Przygotowanie:
Cebulę drobno pokroić w kostkę, zrumienić na tłuszczu w rondlu o grubym dnie. Dodać słodka paprykę, zamieszać.
Mięso pokroić w grubą kostkę (3-4 cm), dodać do rondla z cebulą. Lekko podsmażyć i podlać rosołem lub wodą do ¾ zawartości garnka. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem 30 – 40 minut, uzupełniając płyn.
Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do rondla razem ze zmiażdżonym czosnkiem, kminkiem i pokrojoną papryką. Pomidora obrać ze skórki, pokroić i dodać do mięsa. Całość zalać płynem aby przykrył wszystko w garnku i dalej gotować na małym ogniu pod przykryciem.
Gotować od czasu do czasu mieszając do momentu aż mięso i ziemniaki będą miękkie, a sos zgęstnieje. Posolić i popieprzyć pod koniec gotowania.
Podawać z kluskami, udekorować cienkimi plasterkami papryki.