Menemen – czyli jajecznica po turecku to danie dla osób kochających jajka, pomidory i papryczki chili. Zazwyczaj jada się ją na śniadanie i podaje bezpośrednio z patelni, w której była przyrządzana. Taką patelnię stawia się na środek stołu, z dodatkiem dobrego chleba z chrupiącą skórką, by każdy mógł sobie nabrać porcję warzyw z płynnym żółtkiem. Smacznego!
Składniki:
(porcja dla 3 osób)
4 podłużne tureckie zielone papryczki chili
1 czerwona papryka bez nasion
1 żółta papryka bez nasion
1 średnia cebula
5 dużych pomidorów
sól, czarny pieprz mielony, oliwa
6 jaj
½ pęczka natki pietruszki
Przygotowanie:
Pokroić każdą z papryczek chili na trzy jednakowej wielkości kawałki. Paprykę i cebulę pokroić w 2 centymetrowe kawałki.
Rozgrzać patelnię z 1 łyżką oliwy, ustawić na średnim ogniu, dodać pokrojone papryki i cebulę i smażyć ok 5 minut, aż zmiękną. Należy pilnować warzywa, by się nie przyrumieniły.
3 pomidory obrać ze skórki i zetrzeć nad patelnią na tarce o dużych oczkach. Wymieszać zawartość i zmniejszyć ogień. Pozostałe pomidory pokroić w łódeczki i dodać do patelni razem z odrobiną wody. Przyprawić i gotować 5-7 minut, aż pomidory zmiękną (powinny zachować kształt).
Rozgrzać piekarnik. Łyżką zrobić 6 małych zagłębień w potrawie. Do każdego z dołków wbić jajko i podgrzewać na gazie, na małym ogniu kolejne 2 minuty do momentu, aż jajka zaczną się ścinać.
Patelnię przenieść do rozgrzanego piekarnika na 1-2 minuty uważając, by żółtka pozostały płynne. Posiekać natkę pietruszki. Wyjąć patelnię z piekarnika, posypać natką pietruszki i od razu stawiać na stół.
* Menemen powinno się przyrządzać w patelni z uszkami, przystosowanymi do zapiekania w piekarniku.
Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels