Menemen – czyli jajecznica po turecku to danie dla osób kochających jajka, pomidory i papryczki chili. Zazwyczaj jada się ją na śniadanie i podaje bezpośrednio z patelni, w której była przyrządzana. Taką patelnię stawia się na środek stołu, z dodatkiem dobrego chleba z chrupiącą skórką, by każdy mógł sobie nabrać porcję warzyw z płynnym żółtkiem. Smacznego!

Składniki:

(porcja dla 3 osób)

4 podłużne tureckie zielone papryczki chili

1 czerwona papryka bez nasion

1 żółta papryka bez nasion

1 średnia cebula

5 dużych pomidorów

sól, czarny pieprz mielony, oliwa

6 jaj

½ pęczka natki pietruszki

Przygotowanie:

Pokroić każdą z papryczek chili na trzy jednakowej wielkości kawałki. Paprykę i cebulę pokroić w 2 centymetrowe kawałki.

Rozgrzać patelnię z 1 łyżką oliwy, ustawić na średnim ogniu, dodać pokrojone papryki i cebulę i smażyć ok 5 minut, aż zmiękną. Należy pilnować warzywa, by się nie przyrumieniły.

3 pomidory obrać ze skórki i zetrzeć nad patelnią na tarce o dużych oczkach. Wymieszać zawartość i zmniejszyć ogień. Pozostałe pomidory pokroić w łódeczki i dodać do patelni razem z odrobiną wody. Przyprawić i gotować 5-7 minut, aż pomidory zmiękną (powinny zachować kształt).

Rozgrzać piekarnik. Łyżką zrobić 6 małych zagłębień w potrawie. Do każdego z dołków wbić jajko i podgrzewać na gazie, na małym ogniu kolejne 2 minuty do momentu, aż jajka zaczną się ścinać.

Patelnię przenieść do rozgrzanego piekarnika na 1-2 minuty uważając, by żółtka pozostały płynne. Posiekać natkę pietruszki. Wyjąć patelnię z piekarnika, posypać natką pietruszki i od razu stawiać na stół.

* Menemen powinno się przyrządzać w patelni z uszkami, przystosowanymi do zapiekania w piekarniku.

Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments