Majonez to wspaniały dodatek do sałatek, sosów, przystawek, kanapek, może być wykorzystywany również do pieczenia ciast czy mięs. Niestety, pomimo tylu zalet ma jedną wadę, jest bardzo kaloryczny. Sklepowe półki uginają się od różnego rodzaju majonezów, jednak warto ten sos zrobić samemu w domu, gdyż majonez domowy i sklepowy różnią się nie tylko smakiem, wartościami odżywczymi, ale także kalorycznością. Majonez można zrobić na różne sposoby. Może być klasyczny, dla alergików, dietetyczny. Warto również zrobić majonez wegański – jest delikatniejszy w smaku, ale niestety równie kaloryczny jak ten klasyczny. Smacznego!

Majonez klasyczny

Składniki:

125 ml oleju słonecznikowego

2 żółtka

1 łyżeczka musztardy

sok z ½ cytryny

sól, cukier, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Jaja i olej schłodzić.

Żółtka, sól i musztardę miksować przez kilkanaście sekund w wysokim naczyniu.

Do utartych żółtek, powoli, cieniutkim strumykiem, porcjami dodawać olej oraz wkraplać sok z cytryny. Ubijać.

Gdy majonez zacznie gęstnieć można dodać pozostały olej. Doprawić do smaku cukrem i pieprzem.

Majonez dla alergików

Składniki:

1 szklanka mleka roślinnego (ryżowego, sojowego lub owsianego)

4 łyżki mąki kukurydzianej

2 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżeczki cukru

¼ łyżeczki musztardy

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Do małej miseczki wsypać mąkę kukurydzianą, dodać ¼ szklanki mleka roślinnego. Trzepaczką bardzo dokładnie wymieszać (do rozbicia grudek).

Pozostałe mleko roślinne podgrzać w rondelku, gdy się zagotuje dodać mleko z mąką z miseczki. Zmniejszyć ogień i energicznie mieszać do czasu, aż masa zgęstnieje.

Zdjąć z gazu i dodać olej. Dokładnie wymieszać.

Dodać musztardę, cukier, pieprz oraz sól. Dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Schłodzić.

* Majonez taki można przechowywać w lodówce przez 10 dni.

Majonez dietetyczny

Składniki:

Serek homogenizowany ( 250 g)

Olej sojowy ¼ litra

Sok z cytryny lub kwasek cytrynowy

Sól, cukier do smaku

Przygotowanie:

Serek homogenizowany lekko posolić. Ucierać powoli trzepaczką, wolno wkraplając olej sojowy. Gotowy majonez doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.

Majonez wegański

Składniki:

1 puszka (400 ml) cieciorki razem z zalewą

1 szklanka (250 ml) oleju

2 łyżki musztardy

1 łyżka octu

1 płaska łyżeczka soli

pieprz

Przygotowanie:

Do blendera przełożyć cieciorkę razem wodą z puszki.

Dodać musztardę, ocet, sól i pieprz. Miksować dokładnie do uzyskania jednolitej masy.

Nie wyłączając blendera, powoli, cienką strużką wlewać olej, aż majonez zgęstnieje.

Przelać do słoiczków i wstawić do lodówki by majonez zgęstniał.

* Doskonale smakuje jako baza do zimnych sosów do sałatek, surówek czy kanapek.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o