Gdy upał daje się we znaki, ochota na przygotowywanie i spożywanie posiłków znacznie spada. Wówczas z pomocą przychodzą różnorodne surówki oparte na warzywach, słodkich owocach oraz kwaskowatych kiszonkach. Które z nich najlepiej się sprawdzą w towarzystwie mięsa, a jakie pasują do potraw jarskich? Sprawdzamy!

Pikantne pory i świeże jabłka

Świeży por nadaje sałatkom ostrości i nieco zbliżonego do cebuli smaku, który doskonale komponuje się z wieloma potrawami, zwłaszcza pieczonymi, grillowanymi lub smażonymi na patelni. Podczas przygotowania surówki, do oczyszczonej, umytej i drobno pokrojonej biało-zielonej części warzywa najlepiej dodać składniki, które nieco złagodzą pikantny smak. Połączcie pora z ugotowanymi na twardo jajkami, startym na grubych oczkach jabłkiem, majonezem oraz niewielką ilością soku z cytryny, a uzyskacie doskonały, orzeźwiający dodatek do letniego obiadu.

Gorzka cykoria i słodkie pomarańcze

Jeśli macie ochotę na poznawanie nowych, nietuzinkowych smaków, wypróbujcie surówkę z pokrojoną w cienkie paski cykorią, która wraz z obranymi i wyfiletowanymi cząstkami pomarańczy tworzy zgrany duet. Ułożone składniki polejcie jogurtowo-ziołowym dressingiem z dodatkiem soku cytrynowego, który połączy słodkie i gorzkie akcenty, subtelnie kwaskowatą nutą. Świeżo przyrządzona sałatka może być podawana w formie przystawki lub jako dodatek do pieczonych czy grillowanych mięs.

Chrupiąca surówka z młodej kapusty

Młoda kapusta ma jędrne, pozbawione goryczki liście, które można spożywać bez gotowania czy duszenia. Wystarczy jedynie oczyszczoną i pozbawioną głąba główkę poszatkować, posolić, a następnie odstawić na około 20 minut. W międzyczasie zetrzyjcie marchew, ogórka (opcjonalnie) oraz rzodkiewkę na grubych oczkach tarki. Wszystkie warzywa wymieszajcie z kapustą, dodając drobno posiekany koper, przyprawy, sok z cytryny oraz trochę oleju roślinnego. Gotową surówkę pozostawcie na pół godziny w chłodnym miejscu do „przegryzienia”. Dobrze schłodzona idealnie orzeźwia i podkręca smak niemal wszystkich rodzajów mięs.

Aromatyczna surówka z selerem naciowym

Łodygi selera naciowego, ogórek, pikantne liście rukoli i trochę drobno siekanego koperku – tak niewiele trzeba, żeby w kilka minut przyrządzić zieloną surówkę, wprost idealną na upalne dni. Do połączenia wszystkich smaków świetnie się nadaje dressing na bazie oliwy, soku cytrynowego, musztardy i mielonego czarnego pieprzu. W trakcie przygotowania pamiętajcie o wybraniu młodych i jędrnych łodyg selera, które nie są jeszcze zbyt łykowate. Smak surówki możecie wzbogacić startą na grubych oczkach marchewką, niewielkimi kostkami żółtego sera lub cienko krojonymi piórkami czerwonej cebuli.

Mizeria – surówka idealna na letnie skwary

Zawierające sporo wody ogórki charakteryzują się łagodnym smakiem, dlatego są częstym składnikiem wielu przekąsek czy potraw, zwłaszcza tych spożywanych podczas letnich upałów. Można z nich przygotować zarówno odświeżające napoje, sałatki czy chłodnik, jak i jeden z najbardziej popularnych dodatków do obiadu – mizerię. Najlepiej smakuje ta przygotowana z chrupiących ogórków gruntowych, które po umyciu i wysuszeniu można kroić na cienkie plasterki wraz z ciemnozieloną skórką. Oprószone odrobiną soli, cukru, pieprzu i octu talarki po kilku minutach należy odcisnąć z nadmiaru płynów, a na koniec wymieszać z gęstym jogurtem oraz świeżym koperkiem.

Wieloskładnikowe surówki z kapustą pekińską

Wiele popularnych sałatek zawiera w składzie kapustę pekińską – warzywo, które można gotować, smażyć, zapiekać, dusić i spożywać na surowo. Pomarszczone liście stanowią zarówno element dekoracyjny, jak i podbijają smak innych warzyw czy owoców. Najlepiej ją łączyć ze startą marchwią, jabłkami i naturalnym jogurtem, tworząc błyskawiczną surówkę dobrze pasującą do grillowanych mięs. Kapusta pekińska wyśmienicie smakuje również z kolorowymi paprykami oraz dressingiem opartym na ziołach i czosnku. W jakim jeszcze zestawieniu warto ją wypróbować? Na Przepisy.pl znajdziecie ciekawe inspiracje i pomysły na surówki do obiadu, które się sprawdzą nawet w najbardziej upalne dni!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments