Szukasz prostych, ale efektownych rozwiązań, by ubarwić posiłki? Może twoje dziecko jest niejadkiem i próbujesz zachęcić je do jedzenia? Albo nie jesteś królem wypieków, ale chcesz zaskoczyć bliskich? Sięgnij po barwniki spożywcze, a efekt gwarantowany!

Najlepsze domowe

Wiadomo, że łatwiej jest wrzucić barwnik do koszyka przy codziennych zakupach, ale nie jest to dobre rozwiązanie. Składy tego typu produktów często są tak przepełnione chemią, że przypominają tablicę Mendelejewa. Na rynku dostępne są również barwniki oparte na naturalnych pigmentach, jednak mogę być trudniej dostępne stacjonarnie i droższe. Dlatego polecamy wykonanie barwników w domu, z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki temu masz pewność, że są w 100 procentach zdrowe, należy jednak pamiętać, że mogą być one mniej intensywne w barwie niż ich sklepowe odpowiedniki.

Poznaj swoje możliwości

W zaciszu własnego domu barwniki możesz pozyskać ze świeżych lub suszonych warzyw i owoców, a także przypraw.  Przedstawiany sposoby uzyskanie poszczególnych kolorów:

  1. Brązowy – ten trik zapewne znany jest wszystkim, wystarczy zagotować wodę z łupinami cebuli, pozostawić do wystygnięcia i odcedzić.
  2. Czerwony – najbardziej znaną metodą jest użycie buraków, które dzięki swojej intensywnej, głębokiej barwie świetnie nadają się do barwienia innych potraw. Buraki należy pokroić, wrzucić do garnka i zalać wodą na wysokość warzyw. Gotować przez ok. pół godziny na niewielkim ogniu, następnie pokroić i pozostawić do ostygnięcia w wodzie, żeby kolor nabrać głębi.
  3. Żółty – jest jednym z prostszych kolorów – wystarczy rozpuścić kurkumę w wodzie (lub dodać ją bezpośrednio do jedzenie, np. do lukru).
  4. Zielony – świetnym źródłem zieleni jest znienawidzony przez dzieci szpinak. Należy posiekać liście i zagotować w niewielkiej ilości wody. Dodatkowym atutem szpinaku jest fakt, nie wpłynie on na smak potrawy.
  5. Niebieski – tutaj składnik jest trochę droższy, ale wciąż łatwo dostępny – borówki amerykańskie. Owoce trzeba gotować w minimalnej ilości wody przed ok. 30 min. Następnie rozgnieść lub zblendować, a powstałą papkę przecedzić przez gazę.
  6. Czarny – z pomocą przyjdzie kawa lub kakao. Przygotuj bardzo mocną esencję i pozostaw do ostygnięcia. Tym razem jednak trudno będzie uniknąć delikatnej zmiany smaku barwionej potrawy.

Pamiętaj, że łącząc powyższe barwniki, możesz tworzyć kolory pośrednie – różowy, pomarańczowy, zielony. Również zmniejszając ilość wody lub dodając więcej składnika zmienisz intensywność barwy.

Kolorowe jajka

Zamiast kupować koszulki do jajek lub sztuczne barwniki w proszku, zastosuj powyższe rozwiązania. Sam proces pozyskiwania „farbek” może być świetna zabawą dla całej rodziny. Co prawda za ich pomocą nie namalujesz skomplikowanych wzorów, ale wykonane pisanki nie będą wyglądały krzykliwie i sztucznie. Dodatkowo przed zanurzeniem ugotowanego jajka w domowym barwniku możesz lekko zbić jego skorupkę. Dzięki temu po obraniu zobaczyć na nim niecodzienne wzory i nadal będzie nadawało się do zjedzenia. Po wyjściu z wody i wtarciu barwnika jajka powinnaś osuszyć i natrzeć odrobiną oleju, to nada im blasku i nasyci kolor.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments