Kto powiedział, że kapusta kiszona musi być monotonna? Nie musi, wystarczy zmienić popularne receptury, dodając do niej egzotyczne owoce, orzechy, rodzynki, alkohol i okazuje się, że poczciwa kapusta kiszona potrafi miło zaskoczyć swym wyrafinowanym smakiem. Spróbujcie jak smakuje kapusta z piwem, z ananasem i koniecznie z szampanem. Smacznego!
Kapusta piwna
Składniki:
(na 4 porcje)
750 g kapusty kiszonej
1 łyżka smalcu wieprzowego
125 ml jasnego piwa
2 liście laurowe
5 owoców jałowca
sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
Kapustę porozdzielać widelcem. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, poddusić w głębokiej patelni, na rozgrzanym smalcu.
Dodać kapustę, przyprawy i piwo, dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez 30-40 minut, aż kapusta zmięknie. Przed podaniem usunąć liście laurowe oraz owoce jałowca.
Kapusta z ananasem
Składniki:
(na 4 porcje)
2 cebule
2 łyżki masła
150 g świeżego ananasa
500 g kapusty kiszonej
500 ml wytrawnego, białego wina
100 g białych winogron
100 g niebieskich winogron
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na gorącym maśle. Ananasa obrać, pokroić w plastry, usunąć rdzeń, miąższ pokroić w kostkę.
W garnku wymieszać kapustę z winem i ananasem, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu 30 minut. Tuż przed podaniem sparzyć winogrona, zdjąć skórkę, udekorować kapustę.
* Tak przyrządzona kapusta idealnie komponuje się z drobiem oraz dziczyzną.
Kapusta szampańska
Składniki:
(na 3 – 4 porcje)
2 cebule
2 łyżki masła
1 duże słodkie jabłko
500 g kapusty kiszonej
4 owoce jałowca
6 ziaren białego pieprzu
1 liść laurowy
500 ml wytrawnego, białego szampana lub innego wina musującego
100 g winogron, białych, bezpestkowych
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na gorącym maśle. Jabłko obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W rondlu wymieszać kapustę, podduszoną cebulę, starte jabłko, przyprawy z szampanem. Dusić pod przykryciem przez 30 minut, na małym ogniu. Usunąć przyprawy, winogrona sparzyć, zdjąć z nich skórkę.
Kapustę przełożyć na półmisek, udekorować winogronami.