Kto powiedział, że kapusta kiszona musi być monotonna? Nie musi, wystarczy zmienić popularne receptury, dodając do niej egzotyczne owoce, orzechy, rodzynki, alkohol i okazuje się, że poczciwa kapusta kiszona potrafi miło zaskoczyć swym wyrafinowanym smakiem. Spróbujcie jak smakuje kapusta z piwem, z ananasem i koniecznie z szampanem. Smacznego!

Kapusta piwna

Składniki:

(na 4 porcje)

750 g kapusty kiszonej

1 cebula

1 łyżka smalcu wieprzowego

125 ml jasnego piwa

2 liście laurowe

5 owoców jałowca

sól, czarny pieprz

Przygotowanie:

Kapustę porozdzielać widelcem. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, poddusić w głębokiej patelni, na rozgrzanym smalcu.

Dodać kapustę, przyprawy i piwo, dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez 30-40 minut, aż kapusta zmięknie. Przed podaniem usunąć liście laurowe oraz owoce jałowca.

Kapusta z ananasem

Składniki:

(na 4 porcje)

2 cebule

2 łyżki masła

150 g świeżego ananasa

500 g kapusty kiszonej

500 ml wytrawnego, białego wina

100 g białych winogron

100 g niebieskich winogron

Przygotowanie:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na gorącym maśle. Ananasa obrać, pokroić w plastry, usunąć rdzeń, miąższ pokroić w kostkę.

W garnku wymieszać kapustę z winem i ananasem, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu 30 minut. Tuż przed podaniem sparzyć winogrona, zdjąć skórkę, udekorować kapustę.

* Tak przyrządzona kapusta idealnie komponuje się z drobiem oraz dziczyzną.

Kapusta szampańska

Składniki:

(na 3 – 4 porcje)

2 cebule

2 łyżki masła

1 duże słodkie jabłko

500 g kapusty kiszonej

4 owoce jałowca

6 ziaren białego pieprzu

1 liść laurowy

500 ml wytrawnego, białego szampana lub innego wina musującego

100 g winogron, białych, bezpestkowych

Przygotowanie:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na gorącym maśle. Jabłko obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

W rondlu wymieszać kapustę, podduszoną cebulę, starte jabłko, przyprawy z szampanem. Dusić pod przykryciem przez 30 minut, na małym ogniu. Usunąć przyprawy, winogrona sparzyć, zdjąć z nich skórkę.

Kapustę przełożyć na półmisek, udekorować winogronami.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments