Kotlety mielone są pyszne zarówno na gorąco, podawane prosto z patelni, jak i na zimno. Dlatego nikogo nie dziwi, że są zaliczane do klasycznych dań polskiej kuchni domowej. Kotlety mielone można przygotować na wiele sposobów, dodając do masy mięsnej marchewkę, cukinię lub ryż. Najpopularniejszym środkiem spajającym kotlety są jajka, które również można zastąpić wykorzystując zamiennie kaszę, mąkę ziemniaczaną lub ugotowane ziemniaki. Nie wszyscy mogą jeść smażone potrawy, dlatego proponuję kotlety mielone pieczone, też będą pyszne!
Kotlety mielone pieczone
Składniki:
300 g mięsa mielonego
100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
100 g startej marchewki
1 jajo
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki świeżej natki pietruszki
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka majeranku
½ łyżeczki musztardy
pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Cebulę, czosnek, natkę pietruszki siekać w drobną kostkę, połączyć w misce z mięsem mielonym i jajem. Doprawić, pieprzem i solą. Dodać ugotowaną kaszę, marchewkę (startą na tarce o drobnych oczkach), majeranek, lubczyk i musztardę. Całość mieszać do wyrobienia na jednolitą masę, następnie formować kotlety.
Kotlety układać obok siebie na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10 – 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C.
Kotlety mielone z cukinią
Składniki:
30 dag mielonego mięsa
2 niewielkie cukinie
1 pęczek szczypiorku
1 czerstwa kajzerka
1 duże jajko
sól, pieprz
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżki masła
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Kajzerkę namoczyć w mleku lub wodzie, odcisnąć z nadmiaru płynu. Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z posiekanym szczypiorkiem. Połączyć z mięsem, jajkiem i odciśniętą kajzerką. Przyprawić pieprzem, solą i ziołami.
Posiekać dymkę i podsmażyć na maśle. Dodać do masy mięsnej, dokładnie wymieszać. Formować nieduże kotlety, panierować w bułce tartej, smażyć na gorącym tłuszczu na złoty kolor.
Kotlety mielone orientalne
Składniki:
50 dag mięsa mielonego
5 jaj
2 cebule
3 łyżki bułki tartej
mały pęczek natki pietruszki
½ szklanki ryżu ugotowanego na sypko
sól, pieprz, kumin
1 szklanka oleju
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Do cebuli dodać 2/3 mielonego mięsa, chwilę podsmażyć, cały czas mieszając.
Do szklanej miski przełożyć usmażone mięso z cebulą, dodać pozostałe, surowe mięso, ryż, posiekaną natkę pietruszki, posolić i popieprzyć, dodać kumin, wbić 3 całe jajka. Wyrobić spójną masę.
Z przygotowanej masy formować małe kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i układać na desce do krojenia. Gdy wszystkie kotleciki będą gotowe odłożyć w chłodne miejsce by stężały.
W głębokiej patelni mocno rozgrzać pozostały olej. Przed samym smażeniem rozbełtać jajka i obtoczyć w nich kotleciki. Smażyć na gorącym tłuszczu na rumiano.
* Kotleciki orientalne świetnie sprawdzają się jako danie obiadowe oraz jako przystawka serwowana z ulubionymi dipami.
Kotlety mielone tradycyjne
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
1 mała sucha bułeczka
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
½ łyżeczki majeranku
bułka tarta do panierki
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Bułkę namoczyć w mleku lub w wodzie, odcisnąć z nadmiaru płynu. Cebulkę bardzo drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do miski przełożyć mięso, odciśniętą bułkę, jajko, czosnek i cebulkę. Doprawić do smaku.
Mięso dokładnie wymieszać i wyrobić dłonią do połączenia się składników w kleistą masę. Dłonie zwilżyć wodą, łyżką nakładać na dłoń masę mięsną, formować owalne kotleciki i panierować w bułce tartej.
Rozgrzać tłuszcz na patelni (tłuszczu tyle, by przykrył dno grubą warstwą). Smażyć kotlety z obu stron na złotobrązowy kolor. Po wyjęciu z patelni odsączyć kotlety z nadmiaru tłuszczu, układając je na ręczniku papierowym.