Jest to propozycja dla osób szukających przepisu na wykorzystanie owoców takich jak śliwki czy wiśnie, z których wcześniej został pozyskany sok. Ciasto nie jest skomplikowane w wykonaniu, robi się je szybko, zawsze się udaje i jest bardzo smaczne. Nie dodawałam do tego ciasta przypraw korzennych, gdyż smażone węgierki same w sobie były bardzo aromatyczne. Jeżeli ktoś lubi cynamon i goździki, to z powodzeniem może dodać je do ciasta. Smacznego pieczenia!

Składniki:

ciasto

300 g mąki

125 g cukru

125 g masła

1 łyżka proszku do pieczenia

1 jajko

szczypta soli

śliwki

1,5 kg śliwek

1 szklanka cukru

kruszonka

4 łyżki cukru

4 łyżki mąki

¼ kostki masła (rozpuszczonego)

Przygotowanie:

Śliwki pozbawić pestek, przełożyć do słoja i zasypać cukrem. Odstawić na kilka dni, do momentu, aż cukier się rozpuści. Odlać sok (świetny do nalewek), śliwki przesmażyć w rondelku.

Z mąki, masła, cukru, proszku do pieczenia, jajka i soli szybko wyrobić ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.

Ciastem wyłożyć formę do pieczenia, dociskając je lekko rękoma. Podziurkować widelcem i lekko zarumienić w piekarniku w temperaturze 1800C.

Na ciasto wyłożyć masę ze śliwek.

Zrobić kruszonkę: do miseczki wsypać cukier i mąkę, dodać rozpuszczone masło, wymieszać (jeżeli kruszonka będzie za rzadka, dodać w takiej samej proporcji po 1 łyżce mąki i cukru).

Na wierzchu rozłożyć równomiernie kruszonkę.

Całość piec przez ok. 40 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni C. Kroić na drugi dzień.

Gotowe, wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

2
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
AniaZuza Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Zuza
Gość
Zuza

Wygląda pysznie! Z przyjemnością wypróbuję ten przepis.

Ania
Gość

Na pewno pyszne !