Mąka kukurydziana jest podstawą wielu potraw i wypieków, zwłaszcza bezglutenowych. Robi się z niej bliny i kluski podobne do naszych kopytek oraz popularne na całym świecie tortille, czyli meksykańskie chrupiące placuszki. Mąka kukurydziana jest ogólnie dostępna, idealnie łączy się z innymi rodzajami mąki i ma piękny, żółty kolor. Kukurydziane wypieki są propozycją dla wszystkich, nie tylko dla osób będących na diecie bezglutenowej. Mogą być ciekawą alternatywą dla tradycyjnych bułeczek i chlebów. Miłego pieczenia!

Bułeczki kukurydziane

Składniki:

250 g mąki kukurydzianej

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

1 łyżka oliwy

½ szklanki jogurtu naturalnego

rozmącone jajko do smarowania

Przygotowanie:

Jajka umyć pod bieżącą wodą.

Do miski przesiać mąkę kukurydzianą, dodać sól i proszek do pieczenia, wymieszać.

Dodać jajka, jogurt naturalny oraz oliwę, wymieszać całość dokładnie, do uzyskania bardzo gęstego, gładkiego ciasta.

Z ciasta formować bułeczki, lekko podłużne i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.

Bułeczki posmarować z wierzchu rozmąconym jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C. Piec około 25 minut.

Upieczone bułeczki przełożyć do ostudzenia na kratkę kuchenną.

Chlebek kukurydziany

Składniki:

400 g mąki kukurydzianej

½ szklanki kukurydzy z puszki

400 ml kefiru

2 jajka

2 łyżki masła

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Masło przełożyć do rondelka i stopić, następnie schłodzić.

Jajka umyć pod bieżącą wodą.

Do miski wbić jajka, wlać kefir oraz stopione masło. Zamieszać. Dodać przesianą mąkę, sól, proszek do pieczenia, wymieszać do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C.

Piec około 35 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem wypiek (patyczek powinien być suchy) czy chleb jest upieczony.

Upieczony chleb studzić na kratce kuchennej.

Kukurydziane tortille

Składniki:

200 g mąki kukurydzianej

120 g mąki ziemniaczanej

Szczypta soli

½ łyżeczki sody oczyszczonej

½ kostki masła

1 szklanka gorącej wody

Przygotowanie:

Obie mąki przesiać do miski, dodać sól i sodę czyszczoną, wymieszać.

Masło posiekać, dodać do miski i cały czas mieszając, powoli wlewać gorącą wodę. Gdy zawartość miski lekko ostygnie, wyrobić ręką ciasto do uzyskania gładkiej masy.

Miskę zakryć pokrywką ( lub folią spożywczą) i wstawić na 1 godzinę do lodówki do schłodzenia.

Z gotowego ciasta odrywać niewielkie porcje. Każdą porcję rozwałkować na placek (ciasto łatwo się kruszy więc można je ewentualnie lekko skropić wodą).

Placki smażyć na gorącej, suchej patelni z obydwu stron.

Po usmażeniu, placki należy układać jeden na drugim i przykrywać ściereczką, by nie obsychały.

* Brak glutenu powoduje, że tortille są bardzo kruche.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments