Kulki z mięsa, ryb, sera czy ryżu są ciekawą propozycją na przekąski. Fantazyjne wyłożone na półmisku, podane w towarzystwie zimnych sosów, warzyw czy marynat mogą stać się atrakcyjnym daniem na każdym przyjęciu. Kulki bankietowe można podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno. Jeżeli jakieś kulki zostaną, na drugi dzień można je zabrać do pracy, w pudełku z pokrojonym świeżym ogórkiem i marynowanym grzybkiem. Smacznego!
Kulki mięsne
Składniki:
(na 6 osób)
50 dag mielonego mięsa
3 ząbki czosnku, drobno posiekanego
2 roztrzepane jajka
1 szklanka tartej bułki
2 łyżki posiekanej świeżej mięty lub 1 łyżka suszonej męty
1 łyżeczka zmielonego cynamonu lub zmielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
Tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Mięso przełożyć do miski, wymieszać z pozostałymi składnikami, odstawić na 15 minut. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Smażyć 3-5 minut w rozgrzanym tłuszczu, do zarumienienia ze wszystkich stron.
Kulki rybne
Składniki:
(na 6 osób)
1 kg świeżego łososia, dorsza lub karpia
1 łyżka soli
½ łyżeczki pieprzu
½ kostki masła
6 łyżek mąki
4 łyżki gęstej śmietany
½ szklanki tłuszczu do smażenia
Przygotowanie:
Oczyszczoną rybę odfiletować, obrać ze skóry. Zemleć w maszynce do mielenia mięsa, przyprawić solą i pieprzem.
Masło powinno być w temperaturze pokojowej, ucierać je do konsystencji śmietany, połączyć z mąką i dokładnie ubić. Wymieszać z rybą, wlać śmietanę i ponownie wymieszać.
Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Smażyć 3-5 minut w rozgrzanym tłuszczu, do zarumienienia ze wszystkich stron.
Kulki serowe
Składniki:
(na 6 osób)
½ szklanki zmielonej macy
1 szklanka twarogu
1 roztrzepane jajko
szczypta pieprzu
½ łyżeczki soli
tłuszcz dosmażenia
dodatkowo:
gęsta śmietana do maczania
Przygotowanie:
Składniki dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w zmielonej macy.
Smażyć po kilka sztuk w rozgrzanym tłuszczu na ciemnozłoty kolor, odsączyć na papierowym ręczniku.
* Tradycyjnie kulki serowe układa się na okrągłym półmisku, z miseczką śmietany do maczania, ustawioną na środku półmiska.
Kulki z ryżu i orzechów
Składniki:
3 łyżki masła
4 łyżki mąki
½ łyżeczki soli
Szczypta chili
1 szklanka mleka
2 łyżeczki startej cebuli
½ łyżeczki zmielonej gorczycy
2 szklanki ugotowanego ryżu
1 szklanka posiekanych włoskich orzechów
tarta bułka
1 jako
1 łyżka wody
olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, solą i chili, połączyć z mlekiem, mieszając gotować do powstania gęstego sosu. Dodać cebulę i gorczycę, dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia.
Zimny, bardzo gęsty sos wymieszać z ryżem i orzechami, w razie potrzeby posolić, masę schłodzić w lodówce. Uformować ok 12 kulek, każdą kulkę obtoczyć w bułce tartej.
Jajko roztrzepać z łyżką wody, zanurzać kulki i ponownie obtoczyć w bułce tartej. Kłaść po 3 sztuki na mocno rozgrzanej patelni z olejem. Odsączyć na papierowym ręczniku.