Kulki z mięsa, ryb, sera czy ryżu są ciekawą propozycją na przekąski. Fantazyjne wyłożone na półmisku, podane w towarzystwie zimnych sosów, warzyw czy marynat mogą stać się atrakcyjnym daniem na każdym przyjęciu. Kulki bankietowe można podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno. Jeżeli jakieś kulki zostaną, na drugi dzień można je zabrać do pracy, w pudełku z pokrojonym świeżym ogórkiem i marynowanym grzybkiem. Smacznego!

Kulki mięsne

Składniki:

(na 6 osób)

50 dag mielonego mięsa

3 ząbki czosnku, drobno posiekanego

2 roztrzepane jajka

1 szklanka tartej bułki

2 łyżki posiekanej świeżej mięty lub 1 łyżka suszonej męty

1 łyżeczka zmielonego cynamonu lub zmielonego ziela angielskiego

1 łyżeczka soli

Tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Mięso przełożyć do miski, wymieszać z pozostałymi składnikami, odstawić na 15 minut. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Smażyć 3-5 minut w rozgrzanym tłuszczu, do zarumienienia ze wszystkich stron.

Kulki rybne

Składniki:

(na 6 osób)

1 kg świeżego łososia, dorsza lub karpia

1 łyżka soli

½ łyżeczki pieprzu

½ kostki masła

6 łyżek mąki

4 łyżki gęstej śmietany

½ szklanki tłuszczu do smażenia

Przygotowanie:

Oczyszczoną rybę odfiletować, obrać ze skóry. Zemleć w maszynce do mielenia mięsa, przyprawić solą i pieprzem.

Masło powinno być w temperaturze pokojowej, ucierać je do konsystencji śmietany, połączyć z mąką i dokładnie ubić. Wymieszać z rybą, wlać śmietanę i ponownie wymieszać.

Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Smażyć 3-5 minut w rozgrzanym tłuszczu, do zarumienienia ze wszystkich stron.

Kulki serowe

Składniki:

(na 6 osób)

½ szklanki zmielonej macy

1 szklanka twarogu

1 roztrzepane jajko

szczypta pieprzu

½ łyżeczki soli

tłuszcz dosmażenia

dodatkowo:

gęsta śmietana do maczania

Przygotowanie:

Składniki dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w zmielonej macy.

Smażyć po kilka sztuk w rozgrzanym tłuszczu na ciemnozłoty kolor, odsączyć na papierowym ręczniku.

* Tradycyjnie kulki serowe układa się na okrągłym półmisku, z miseczką śmietany do maczania, ustawioną na środku półmiska.

Kulki z ryżu i orzechów

Składniki:

3 łyżki masła

4 łyżki mąki

½ łyżeczki soli

Szczypta chili

1 szklanka mleka

2 łyżeczki startej cebuli

½ łyżeczki zmielonej gorczycy

2 szklanki ugotowanego ryżu

1 szklanka posiekanych włoskich orzechów

tarta bułka

1 jako

1 łyżka wody

olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, solą i chili, połączyć z mlekiem, mieszając gotować do powstania gęstego sosu. Dodać cebulę i gorczycę, dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia.

Zimny, bardzo gęsty sos wymieszać z ryżem i orzechami, w razie potrzeby posolić, masę schłodzić w lodówce. Uformować ok 12 kulek, każdą kulkę obtoczyć w bułce tartej.

Jajko roztrzepać z łyżką wody, zanurzać kulki i ponownie obtoczyć w bułce tartej. Kłaść po 3 sztuki na mocno rozgrzanej patelni z olejem. Odsączyć na papierowym ręczniku.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments