Sezon na pomidory w pełni. Powinniśmy go wykorzystać, bo warzywa te mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Przede wszystkim zawierają likopen, organiczny związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym. A co jeszcze?
Pomidory to źródło wielu witamin, dlatego warto je wprowadzić do swojej diety. Zawierają też potas i beta-karoten, a przede wszystkim likopen, którego pozytywnego wpływu na nasze zdrowie nie można nie doceniać. Co istotne, pomidory nawet przetworzone są bardzo wartościowe, bo po obróbce zawierają nawet 3 razy więcej tego cennego składnika.
Dlaczego warto jeść pomidory?
#1 Mają działanie przeciwnowotworowe
Likopen, który w sporych ilościach znajduje się w pomidorach, to organiczny związek chemiczny z grupy karotenów, który jest przeciwutleniaczem. To oznacza, że zwalcza on wolne rodniki, które przyczyniają się do powstania wielu rodzajów nowotworów.
#2 Zmniejszają ryzyko zawału
Likopen pozytywnie działa też na serce. Pomidory również dzięki pektynom obniżają poziom cholesterolu. Zawarty w tym warzywie potas korzystnie wpływa na pracę serca, a dzięki temu, że są moczopędne, obniżają ciśnienie krwi.
#3 Zwiększają odporność
Pomidory zawierają dużo witaminy C, która jest tak ważna w budowaniu naszej odporności. Warto o nią zadbać latem, by jesienią i zimą nie dać się żadnym wirusom.
#4 Pomagają schudnąć
Poprawiają trawienie dzięki błonnikowi, który zawierają. A co ważne, 100 g pomidorów to tylko 18 kcal. Jeden pomidor na ogół ma ich ok. 32.
#5 Poprawiają urodę
Pomidory zawierają m.in. witaminy A i E, które pozytywnie wpłyną na naszą cerę, gdyż mają działanie nawilżające i redukują zmarszczki mimiczne.
#6 Ochrona przed promieniowaniem
Badania wykazały, że dobrą ochronę przed rakiem skóry zapewnimy sobie jedząc dużo pomidorów. Lipoken bowiem neutralizuje negatywne procesy związane z promieniowaniem utrafioletowym. Dlatego oprócz używania kremów z wysokim filtrem, latem warto jeść jak najwięcej pomidorów.