10 lubelskich restauracji i lokali gastronomicznych otrzymało tytuł Kuchni Inspiracji na lata 2021-2022. Wśród zwycięskiej dziesiątki znalazły się miejsca, które od lat mogą cieszyć się wyróżnieniem, a jest to między innymi 2PiEr, Mandragora, Perłowa, Parzona oraz te, które w prestiżowym gronie laureatów witamy po raz pierwszy: Chrupko, Legendy Miasta, Niepospolita, Anabilis, Tinto czy Zielony Talerzyk. Łącznie w naborze wzięło udział 36 lokali.

– Dzięki takim działaniom jak Program „Kuchnia Inspiracji”, wspieramy lokalnych restauratorów, szczególnie po tych trudnych miesiącach, które dotkliwie doświadczyły branżę gastronomiczną. Chcemy również nagradzać tych przedsiębiorców, którzy pielęgnują lokalną kulturę i dziedzictwo, a także widzą w niej dobry sposób na tworzenie własnego pomysłu na biznes – mówi Beata Stepaniuk-Kuśmierzak, zastępca prezydenta Lublina ds. kultury, sportu i partycypacji.

Program dedykowany branży kulinarnej „Kuchnia Inspiracji” został wydzielony w 2020 roku z programu promocyjnego Miasta Lublin – „Miejsce Inspiracji”. Jego celem jest wyłonienie tych miejsc na gastronomicznej mapie Lublina, które wyróżniają się jakościową kuchnią oraz tworzą miejsca spotkań, gdzie zarówno mieszkańcy, jak i turyści mają szansę na wyjątkowe doświadczenia kulinarne i kulturowe.

W tej edycji tytuł Kuchni Inspiracji otrzymały nie tylko restauracje oferujące wyrafinowaną kuchnię, ale także lokale z codzienną ofertą kulinarną. Laureatami Programu na lata 2021-2022 zostali2PiEr, Anabilis, Chrupko, Legendy Miasta, Mandragora Restauracja Żydowska, Niepospolita, Parzona, Perłowa Pijalnia Piwa, Tinto i Zielony Talerzyk.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments