Od cuppingu do ulubionej filiżanki – pod takim hasłem odbyły się warsztaty skierowane do miłośników kawy, którzy spotkali się w Szwedzkim Stole. Wszystko po to, aby zgłębić tajniki parzenia czarnego trunku i nauczyć się, jak rozpoznawać świeżo wypalane ziarna kawy od tych kupionych w markecie.

Warsztaty oparte były o cupping domowy, czyli sposób degustacji kawy połączony z jej oceną. Głównym narzędziem wykorzystywanym w tej metodzie są odczucia sensoryczne – smak, zapach. Dlatego zmienia się tutaj tylko ziarna kawy.

– Pozostałe elementy, takie jak naczynia użyte do zaparzania, ilość wody, czas i temperatura muszą pozostać takie same, aby degustacja była w pełni udana i miarodajna – mówi prowadzący warsztaty, Piotr Kaczorowski

Po przygotowaniu kilku jednakowych próbek kawy, małych filiżanek ze zmielonymi ziarnami kawy do zaparzania, można rozpocząć proces przygotowania. Należy zalać je równym strumieniem wody w odpowiedniej temperaturze. Po upływie 4 minut od kontaktu kawy z wodą, przełamaniu kożucha na powierzchni filiżanki, pozostaje tylko smakowanie, czyli tzw. kapowanie, polegające na zasysaniu kawy z łyżki.

Dzięki cuppingom osoby, które dopiero rozpoczynają przygodę z parzeniem kawy mogą rozróżnić czy są to ziarna z segmentu „premium”, czy te z oferty marketowej. Dla bardziej zaawansowanych smakoszy degustacja daje możliwość odróżnienia kraju pochodzenia kawy, a dla koneserów odkrywa niuanse, takie jak dodatkowa nuta owocowa zamknięta w smaku i aromacie kawy.

Podczas spotkania oprócz dawki solidnej wiedzy na temat m.in.: najczęstszych błędów popełnianych podczas przygotowywania kawy, uczestnicy mogli także nauczyć się, jak prawidłowo mielić, a potem krok po kroku zaparzać kawę, aby wydobyć z niej głęboki smak i aromat oraz w jaki sposób przygotować „domowe espresso” za pomocą kawiarki.

Nie zabrakło także praktycznych wskazówek i podpowiedzi, które kawosze będą mogli wykorzystać przy najbliższych zakupach, m.in. na co zwrócić uwagę przy zakupie urządzenia i jak wybrać odpowiedni rodzaj kawy.

To już kolejne warsztaty prowadzone w nowym miejscu spotkań otwartym przez SKENDE. Mieszkańcy mogą wziąć tu udział w inspirujących spotkaniach z ciekawymi ludźmi, którzy dzielą się pasją i wiedzą z innymi. Co warto podkreślić, SKENDE stawia na współpracę z lokalnymi partnerami. Do tej pory warsztaty w Szwedzkim Stole prowadzili – blogerka Sara Ferraira, szef kuchni Jarosław Sak, ekspertka zdrowego żywienia Agata Kornacka, a zajęcia z cuppingu poprowadził Piotr Kaczorowski z lokalnej rodzinnej palarni Kawy Coffe&Sons, która od 10 lat zajmuje się wypalaniem kawy.

2Galeria zdjęć 2/6

Wczytaj kolejne zdjęcia

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments