Carpaccio to propozycja na prostą i niebanalną przystawkę, która idealnie pasuje do każdego dania i sprawdza się przy różnych okazjach. Można je zrobić błyskawicznie i od razu serwować, wyłożone na eleganckim półmisku. Carpaccio z rzepy to propozycja i zarazem podpowiedź, jak można w ciekawy sposób, podać rzadko wykorzystywane do przystawek, to niezwykle zdrowe warzywo. Natomiast carpaccio z pomarańczy miło zaskoczy każdego, lubiącego eksperymentować w kuchni, zaś buraki, w połączeniu z wiśniami zachwycą elegancją i doskonałością połączenia smaków. Smacznego!
Carpaccio z rzepy
Składniki:
1 długa rzepa
1 słoiczek kaparów
½ szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich
½ szklanki rodzynek
kiełki lub listki młodej rzodkiewki
¼ szklanki oliwy
sok z 1 cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
Rzepę orać ze skórki i cieniutko pokroić, najlepiej przy użyciu ostrzy w tarce. Oprószyć solą, pieprzem, zalać oliwą i skropić sokiem z cytryny. Rodzynki przełożyć do szklanki, zalać wrzątkiem. Odczekać do ostudzenia, odcedzić.
Na półmisku rozłożyć plasterki kalarepy, posypać rodzynkami, kaparami, orzechami oraz kiełkami.
Carpaccio z pomarańczy i anchois
Składniki:
2 pomarańcze o cienkiej skórce
fileciki anchois
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, wyszorować skórkę i pokroić na cienkie plastry, usuwając pestki. Każdy plaster przekroić na połowę, ułożyć na półmisku. Na każdym plastrze ułożyć filecik anchois i skropić oliwą.
* Pomarańcze można podawać obrane, bez skórki.
Carpaccio z buraczków
Składniki:
2 buraczki
100g koziego sera (lub sera typu feta)
pół szklanki wiśni lub śliwek marynowanych
miód
oliwa z oliwek
sól
sok z cytryny
pieprz cytrynowy
Przygotowanie:
Buraczki ugotować w mundurkach, obrać ze skorki. Pokroić na cienkie plasterki np. przy pomocy tarki do sera. Ułożyć równo na paterze. Posypać pokruszonym serem i wiśniami.
Polać dressingiem przygotowanym z soku z cytryny, oliwy oraz miodu. Posolić i popieprzyć do smaku.