Carpaccio to propozycja na prostą i niebanalną przystawkę, która idealnie pasuje do każdego dania i sprawdza się przy różnych okazjach. Można je zrobić błyskawicznie i od razu serwować, wyłożone na eleganckim półmisku. Carpaccio z rzepy to propozycja i zarazem podpowiedź, jak można w ciekawy sposób, podać rzadko wykorzystywane do przystawek, to niezwykle zdrowe warzywo. Natomiast carpaccio z pomarańczy miło zaskoczy każdego, lubiącego eksperymentować w kuchni, zaś buraki, w połączeniu z wiśniami zachwycą elegancją i doskonałością połączenia smaków. Smacznego!

Carpaccio z rzepy

Składniki:

1 długa rzepa

1 słoiczek kaparów

½ szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich

½ szklanki rodzynek

kiełki lub listki młodej rzodkiewki

¼ szklanki oliwy

sok z 1 cytryny

sól, pieprz

Przygotowanie:

Rzepę orać ze skórki i cieniutko pokroić, najlepiej przy użyciu ostrzy w tarce. Oprószyć solą, pieprzem, zalać oliwą i skropić sokiem z cytryny. Rodzynki przełożyć do szklanki, zalać wrzątkiem. Odczekać do ostudzenia, odcedzić.

Na półmisku rozłożyć plasterki kalarepy, posypać rodzynkami, kaparami, orzechami oraz kiełkami.

Carpaccio z pomarańczy i anchois

Składniki:

2 pomarańcze o cienkiej skórce

fileciki anchois

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, wyszorować skórkę i pokroić na cienkie plastry, usuwając pestki. Każdy plaster przekroić na połowę, ułożyć na półmisku. Na każdym plastrze ułożyć filecik anchois i skropić oliwą.

* Pomarańcze można podawać obrane, bez skórki.

Carpaccio z buraczków

Składniki:

2 buraczki
100g koziego sera (lub sera typu feta)
pół szklanki wiśni lub śliwek marynowanych
miód
oliwa z oliwek
sól
sok z cytryny
pieprz cytrynowy

Przygotowanie:

Buraczki ugotować w mundurkach, obrać ze skorki. Pokroić na cienkie plasterki np. przy pomocy tarki do sera. Ułożyć równo na paterze. Posypać pokruszonym serem i wiśniami.

Polać dressingiem przygotowanym z soku z cytryny, oliwy oraz miodu. Posolić i popieprzyć do smaku.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments