Leczo to najpopularniejsze w Polsce (tuż po gulaszu) danie pochodzące z Węgier. Węgrzy najczęściej jadają je z chlebem na śniadanie i kolację. Jest to potrawa łatwa w przygotowaniu, nie wymagająca doświadczenia w gotowaniu, a co najważniejsze można ją przygotować o każdej porze roku. Do przepisu podstawowego można dodawać różne dodatki, takie jak cukinia, kiełbasa, boczek wędzony czy jaja, które mogą urozmaicać kolejny posiłek. Smacznego gotowania!
Składniki:
1 kg papryki
500 g obranych ze skórki pomidorów
1 cebula
sól, pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać sproszkowaną paprykę.
Ze świeżych papryk usunąć pestki i błonki, pokroić w krążki lub w cienkie plasterki. Dodać do zeszklonej cebuli. Gdy zacznie robić się miękka, dodać pokrojone w cząstki pomidory.
Całość doprawić solą i pieprzem, gotować, aż papryka i pomidory będą miękkie.
Warianty:
Leczo z cukinią
1 średnią cukinię pokroić w plasterki, dodać do zeszklonej cebuli, papryki i pomidorów tak jak w przepisie podstawowym.
Leczo z jajkiem
Przed końcem gotowania wersji podstawowej roztrzepać 5-6 jajek (tak jak do jajecznicy), dodać do gotującego się leczo, zamieszać i gotować krótko do ścięcia się jajek.
Leczo z kiełbasą (parówkami)
Do gotującego się leczo dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę.
Leczo z zielonym groszkiem
Do gotującego się leczo dodać 1 puszkę groszku konserwowego.
Leczo z czosnkiem i chilli
Do gotującego się leczo dodać 3 ząbki zmiażdżonego czosnku i chilli wedle upodobań.
* Leczo można podawać z ryżem, makaronem, ziemniakami lub pieczywem.
Bigos uwielbiamy , leczo też tak samo.Małgosi propozycje są wspaniałe.