Leczo to najpopularniejsze w Polsce (tuż po gulaszu) danie pochodzące z Węgier. Węgrzy najczęściej jadają je z chlebem na śniadanie i kolację. Jest to potrawa łatwa w przygotowaniu, nie wymagająca doświadczenia w gotowaniu, a co najważniejsze można ją przygotować o każdej porze roku. Do przepisu podstawowego można dodawać różne dodatki, takie jak cukinia, kiełbasa, boczek wędzony czy jaja, które mogą urozmaicać kolejny posiłek. Smacznego gotowania!

Składniki:

1 kg papryki

500 g obranych ze skórki pomidorów

1 cebula

sól, pieprz

1 łyżeczka słodkiej papryki

tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać sproszkowaną paprykę.

Ze świeżych papryk usunąć pestki i błonki, pokroić w krążki lub w cienkie plasterki. Dodać do zeszklonej cebuli. Gdy zacznie robić się miękka, dodać pokrojone w cząstki pomidory.

Całość doprawić solą i pieprzem, gotować, aż papryka i pomidory będą miękkie.

Warianty:

Leczo z cukinią

1 średnią cukinię pokroić w plasterki, dodać do zeszklonej cebuli, papryki i pomidorów tak jak w przepisie podstawowym.

Leczo z jajkiem

Przed końcem gotowania wersji podstawowej roztrzepać 5-6 jajek (tak jak do jajecznicy), dodać do gotującego się leczo, zamieszać i gotować krótko do ścięcia się jajek.

Leczo z kiełbasą (parówkami)

Do gotującego się leczo dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę.

Leczo z zielonym groszkiem

Do gotującego się leczo dodać 1 puszkę groszku konserwowego.

Leczo z czosnkiem i chilli

Do gotującego się leczo dodać 3 ząbki zmiażdżonego czosnku i chilli wedle upodobań.

* Leczo można podawać z ryżem, makaronem, ziemniakami lub pieczywem.

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments
Teresa
Teresa
6 lat temu

Bigos uwielbiamy , leczo też tak samo.Małgosi propozycje są wspaniałe.