Najprostsze desery, z wykorzystaniem serka mascarpone, z dodatkiem świeżych, mrożonych lub konserwowych owoców to propozycja dla każdego łasucha. Kremowy, lekki serek jest idealny do deserów serwowanych w pucharkach, tiramisu, tortów i wielu innych dań, w tym do zagęszczania zup i sosów. Smacznego!

Krem kawowy

Składniki:

(na 2 porcje)

2 kopiaste łyżki świeżo zmielonej kawy

20 dag serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Kawę zalać ½ szklanki wrzącej wody, nakryć i zaparzać 2 minuty. Przecedzić i ostudzić. Serek wymieszać z cukrem pudrem, stopniowo dolewać kawę. Miseczkę z serkiem szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki do ostudzenia.

Krem rumowy

Składniki:

(na 4 porcje)

2 jajka

¾ szklanki cukru

15 dag serka mascarpone

1 mały kieliszek rumu

Przygotowanie:

Jajka umyć, sparzyć wrzątkiem. Oddzielić białka od żółtek. Ubić białą puszystą masę z żółtek z cukrem. Dodać serek z rumem dokładnie mieszając. Ubić na sztywno pianę z białek, dodać do masy z żółtek, delikatnie wymieszać. Przełożyć do pucharków i wstawić do ostudzenia na min. 1 godzinę.

Krem z gorzkiej czekolady

Składniki:

150 g czekolady gorzkiej

250 g słodkiej śmietanki 30%

250 g serka mascarpone, schłodzonego

2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Śmietanę z pokruszoną czekoladą przełożyć do rondelka i lekko podgrzać, ciągle mieszając do uzyskania gładkiej masy (nie gotować!). Pozostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki do stężenia.

Schłodzoną czekoladę ze śmietaną, za pomocą miksera połączyć z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem.

* Kremu wystarcza na dwukrotne przełożenie i udekorowanie tortu o średnicy 20 cm.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments