Najprostsze desery, z wykorzystaniem serka mascarpone, z dodatkiem świeżych, mrożonych lub konserwowych owoców to propozycja dla każdego łasucha. Kremowy, lekki serek jest idealny do deserów serwowanych w pucharkach, tiramisu, tortów i wielu innych dań, w tym do zagęszczania zup i sosów. Smacznego!
Krem kawowy
Składniki:
(na 2 porcje)
2 kopiaste łyżki świeżo zmielonej kawy
20 dag serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Kawę zalać ½ szklanki wrzącej wody, nakryć i zaparzać 2 minuty. Przecedzić i ostudzić. Serek wymieszać z cukrem pudrem, stopniowo dolewać kawę. Miseczkę z serkiem szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki do ostudzenia.
Krem rumowy
Składniki:
(na 4 porcje)
2 jajka
¾ szklanki cukru
15 dag serka mascarpone
1 mały kieliszek rumu
Przygotowanie:
Jajka umyć, sparzyć wrzątkiem. Oddzielić białka od żółtek. Ubić białą puszystą masę z żółtek z cukrem. Dodać serek z rumem dokładnie mieszając. Ubić na sztywno pianę z białek, dodać do masy z żółtek, delikatnie wymieszać. Przełożyć do pucharków i wstawić do ostudzenia na min. 1 godzinę.
Krem z gorzkiej czekolady
Składniki:
150 g czekolady gorzkiej
250 g słodkiej śmietanki 30%
250 g serka mascarpone, schłodzonego
2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Śmietanę z pokruszoną czekoladą przełożyć do rondelka i lekko podgrzać, ciągle mieszając do uzyskania gładkiej masy (nie gotować!). Pozostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki do stężenia.
Schłodzoną czekoladę ze śmietaną, za pomocą miksera połączyć z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem.
* Kremu wystarcza na dwukrotne przełożenie i udekorowanie tortu o średnicy 20 cm.